دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تغییر معادلات استراتژیك جهان در ۲۰۰۶


تغییر معادلات استراتژیك جهان در ۲۰۰۶

ساعت یازده صبح هفدهمین روز مهرماه كره شمالی آزمایش هسته ای خود را انجام داد و رسماً به جرگه قدرت های هسته ای دنیا پیوست

ساعت یازده صبح هفدهمین روز مهرماه كره شمالی آزمایش هسته ای خود را انجام داد و رسماً به جرگه قدرت های هسته ای دنیا پیوست. البته محافل خبری جهان پیشاپیش در انتظار این رویداد بودند چه آن كه این كشور ماه ها و هفته ها قبل، از انجام این آزمایش بدون ذكر تاریخ و زمان خبر داده بود. اما سرویس های امنیتی غرب از آزمایش هسته ای كره شمالی بشدت حیرت زده شدند چه آن كه براساس محاسبات كارشناسان غرب، هسته ای شدن پیونگ یانگ، نیازمند فرآیندی چندساله بود كه با توجه به تحریم همه جانبه كره شمالی تحقق آن كاری غیرممكن بود.

آزمایش هسته ای كره شمالی در عمق ۲هزار متری زمین و با قدرت تخریب پنج تا ۱۵ هزار تن و با توان ایجاد زلزله ای در حدود چهار ریشتر صورت گرفت.

افزون بر این ها، گزارش های سرویس امنیتی آمریكا از ناقص بودن یك مرحله از آزمایش هسته ای خبر داده بود. اما این گزارش ها چیزی از اهمیت پیوستن كره شمالی به جمع قدرت های هسته ای دنیا نكاست.

از نكات جالب توجه آزمایش هسته ای كره شمالی این بود كه پیونگ یانگ تنها ۲۰دقیقه قبل از انجام این آزمایش به چین اطلاع داد و پكن نیز فوراً آمریكا، ژاپن و كره جنوبی را مطلع كرد.

آمریكا به عنوان اصلی ترین دشمن كره شمالی به این ترتیب با واقعه گیج كننده روبه رو شد. واشنگتن گزینه های چندانی را در برابر كره شمالی نداشت. یكی از نگرانی های عمده آمریكا این است كه كره شمالی نه تنها سلاح هسته ای در اختیار دارد بلكه حتی ممكن است آن را به دیگران نیز منتقل كند. آمریكایی ها پیش از آزمایش هسته ای كره شمالی بارها اعلام كرده بودند كه حاضر به پذیرفتن كره شمالی هسته ای نیستند اما پس از اعلام هسته ای شدن كره شمالی اكنون با بیم و حساسیت بیشتر با كره شمالی برخورد می كنند و از سر گرفتن مذاكرات شش جانبه و حتی گفت وگوی رو در رو با مقام ها پیونگ یانگ خود تأییدی بر این ادعا است. از نتایج هسته ای شدن كره شمالی این بود كه گزینه نظامی توسط آمریكا علیه كره شمالی كنار رفت هر چند تز استفاده از گزینه نظامی بیش از آن كه رنگی از واقعیت داشته باشد، در راستای جنگ روانی و تبلیغاتی در جهت مرعوب كردن سران پیونگ یانگ بوده است. به هر حال هسته ای شدن یك كشور رقیب آن هم در مجاورت دو شریك تجاری آمریكا، معادلات سیاسی را حتی برای سال۲۰۰۷ برای آمریكا دگرگون كرد. رقیب آمریكا در خاور دور علاوه بر نیروی نظامی ۲‎/۱ میلیون نفری، ذخایری از تسلیحات وحدود ۱۱هزار عراده توپخانه در اختیار دارد كه با آن ها می تواند تمام پایگاه های آمریكا در منطقه را هدف گیرد.

● تبعات اقتصادی یك رویداد هسته ای

آزمایش هسته ای كره شمالی البته علاوه بر ابعاد سیاسی، تبعات اقتصاد مهمی داشت. بهای نفت خام سیر نسبتاً با ثبات و حتی نزولی را طی می كرد كه با انتشار خبر آزمایش هسته ای كره شمالی دوباره افزایش یافت. در پی این واقعه بازار مبادلات نفتی نیویورك (نایمكس) هر بشكه نفت خام سبك شیرین آمریكا به ۶۰ دلار و ۵۰ سنت رسید. با انتشار خبر آزمایش هسته ای كره شمالی قیمت طلا نیز با افزایش روبه رو شد. بازارهای سهام جهان نیز به این آزمایش واكنش نشان دادند. در آمریكا، بازار سهام وال استریت نخستین روز كاری خود را پس از انجام آزمایش با كاهش شاخص ها آغاز كرد. بازارهای سهام آسیا نیز از این تحولات دور نماندند و تمامی شاخص ها در بازارهای سهام آسیا و شرق آسیا با كاهش شدید روبه رو شدند. شاخص سهام در كشورهای كره جنوبی، استرالیا، سنگاپور، اندونزی و هنگ كنگ به ترتیب با ۱‎/۸۶ درصد، ۰‎/۸۳درصد، ۱‎/۲۴درصد، ۰‎/۷۴درصد و ۱‎/۵درصد كاهش مواجه شدند. در ژاپن نیز ارزش ین در برابر دلار كاهش یافت.

● دومین آزمایش هسته ای؟

پس از انجام نخستین آزمایش هسته ای كره شمالی، شایعات فراوانی درباره آزمایش دوم این كشور منتشر شد كه پیونگ یانگ با سكوت خبری، به این شایعات پاسخ داد. چندین روز بعد یكی از مقام های بلندپایه كره شمالی در خبرگزاری رسمی این كشور رسماً اعلام كرد كه پیونگ یانگ قصد انجام آزمایش های هسته ای بعدی را ندارد مشروط بر آن كه دنیا هسته ای شدن كره شمالی را به رسمیت بشناسد و ایالات متحده نیز دست از تلاش برای براندازی حكومت مركزی پیونگ یانگ بردارد. آمریكایی ها هنوز در شوك نخستین آزمایش هسته ای كره شمالی هستند و این بار در برخورد با كره شمالی هسته ای به دنبال یافتن راهی دیپلماتیك می گردند.