جمعه, ۱۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 31 January, 2025
مجله ویستا

نخوردنی ها برای کنترل فشارخون


نخوردنی ها برای کنترل فشارخون

فشار خون بالا یکی از مهم‌ترین عوامل زمینه‌ساز بیماری عروق تغذیه کننده قلب است که طی سال‌های اخیر شیوع آن افزایش زیادی داشته است.به گزارش ایسنا، فشار خون بالا باعث آسیب به کلیه …

فشار خون بالا یکی از مهم‌ترین عوامل زمینه‌ساز بیماری عروق تغذیه کننده قلب است که طی سال‌های اخیر شیوع آن افزایش زیادی داشته است.به گزارش ایسنا، فشار خون بالا باعث آسیب به کلیه (نارسایی کلیه)، چشم‌ (اختلال بینایی)، قلب (سکته قلبی) و مغز (سکته مغزی) می‌شود.به طور کلی دلایل اصلی بروز فشار خون ناشناخته است اما مهم‌ترین عوامل خطر شناسایی شده برای این بیماری سن بالا، چاقی، سابقه خانوادگی ابتلا به فشار خون بالا، کم تحرکی، دیابت، مصرف زیاد نمک و الکل است. سرب موجود در هوای آلوده نیز موجب افزایش فشار خون می شود.بهتر است بدانید با پیشگیری و کنترل این بیماری می‌توان از بروز عوارض و ناتوانی و مرگ و میر ناشی از آن به میزان قابل ملاحظه‌ای (۴۴ درصد از سکته‌های قلبی و ۲۵ درصد از بیماری عروق کرونر) کاست.

چگونه مصرف نمک را کنترل کنیم؟

در بسیاری از افراد مصرف نمک زمینه افزایش فشار خون را فراهم می‌کند. بنابراین افرادی که مبتلابه افزایش فشار خون هستند نباید بیشتر از ۵ تا ۶ گرم نمک در روز مصرف کنند. این مقدار تقریبا برابر با یک قاشق چای خوری است. اما بیماران مبتلا به فشار خون بالا باید حتی از این مقدار هم کمتر نمک مصرف کنند که این مقدار را پزشک معالج برای این بیماران مشخص خواهد کرد. هرگز به غذای خود در سفره، نمک اضافه نکنید. هر نوشیدنی یا غذای آماده‌ای که از فروشگاه می‌خرید حتما به میزان نمک موجود در ساخت و تهیه آن توجه کنید.

رژیم غذایی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا

کاهش وزن و حفظ وزن طبیعی از اصول اساسی هر برنامه طراحی شده برای مقابله با فشار خون است. نتایج تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به فشار خون بالا باید مصرف سدیم را کاهش دهند. پتاسیم و کلسیم به کاهش فشار خون کمک می کند. موز، زردآلو، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور و آلو میوه‌هایی سرشار از پتاسیم است که در کاهش فشار خون بالا موثر است. سیب زمینی، سیر، بروکلی، کدو سبز، قارچ و گوجه فرنگی و سبزی نیز سرشار از پتاسیم است.مرکبات، توت‌ها و سبزی‌های دارای برگ سبز، منابع خوب ویتامین ث است. دریافت کم این ویتامین با فشار خون بالا ارتباط دارد. خوردن گوشت‌های سفید مانند مرغ و ماهی طبخ شده بدون نمک برای افراد دچار فشار خون بالا توصیه می‌شود. برای معطر کردن گوشت می‌توان از سبزی‌های معطر، ادویه‌ها و میوه‌ها استفاده کرد. ماهی را نیز می‌توان با شوید، فلفل قرمز یا سیاه، مرکبات، سس‌های خانگی بدون نمک یا سبزی‌ها معطر کرد. مصرف ماهی‌های با اسیدهای چرب مفید از قبیل حلوا، قزل آلا و قباد حداقل دوبار در هفته توصیه می‌شود.

از چه غذایی باید پرهیز کرد؟

افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند باید از خوردن غذاهایی مانند سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، ماهی دودی یا کنسرو شده، سس‌ها و کنسرو لوبیا که سرشار از سدیم است، پرهیز کنند. در طبخ به جای کره و روغن جامد نباتی بهتر است از روغن زیتون، سویا و کانولا استفاده کرد. مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه، نوشابه‌های کولا و شکلات سبب افزایش فشار خون می‌شود و باید در حد اعتدال مصرف شود.

استرس چه اثری در افزایش فشار خون دارد؟

استرس هم ممکن است سبب افزایش فشار خون شود. به این ترتیب باید کوشش کنید که آنچه را سبب استرس در شما می‌شود تا آنجا که ممکن است برطرف کنید و اگر نتوانستید از پزشک خود کمک بگیرید.