شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

۱۴ ژانویه ۱۶۵ ـ رومی ها به جای غنیمت، طاعون را با خود از آسیای غربی به اروپا بردند


شیوع طاعون در آسیای غربی سبب شد که ۱۴ ژانویه سال ۱۶۵ میلادی، «وروس» از جانب برادر خود مارکوس اورلیوس،امپراتور وقت روم به دو ژنرال رومی کاسیوس و مارکوس دستور بازگشت به اروپا …

شیوع طاعون در آسیای غربی سبب شد که ۱۴ ژانویه سال ۱۶۵ میلادی، «وروس» از جانب برادر خود مارکوس اورلیوس،امپراتور وقت روم به دو ژنرال رومی کاسیوس و مارکوس دستور بازگشت به اروپا را دهد. این دو ژنرال در اواخر سال ۱۶۴ از فرات گذشته و خسرو ژنرال ایرانی را مجبور به عقب نشینی به سوی تیسفون کرده بودند.

حالت خصومت میان دو کشور پس از انتصاب تیگران از سوی بلاش سوم شاه وقت ایران به پادشاهی ارمنستان در سال ۱۶۱ آغاز شده بود و حملات نظامی ژنرال خسرو به متصرفات روم، امپراتور و سنای این کشور را خشگمین ساخته بود به گونه ای که «وروس» کنسول دوم (فرد شماره ۲ امپراتوری) را مامور گرفتن انتقام از ایران کردند. وروس اواخر سال ۱۶۲ وارد سوریه شد و به ایران پیشنهاد سازش داد که پیشنهاد او رد شد و جنگ آغاز گردید و ارتش ایران پس از چند نبرد در جنوب غربی ترکیه امروز (کاپادوکیه ) دست به عقب نشینی زد.

در طول بیش از هفت قرن جنگ و ستیز میان دو ابر قدرت وقت؛ این، یکی از دو ــ سه مورد ناکامی ایران در این جنگها بود.

نظامیان رومی که در سال ۱۶۵ به اروپا باز گشته بودند بیماری طاعون را از شهر رم تا آلمان و فرانسه پخش کردند و تا پایان سال ۱۶۶ میلادی نزدیک به یک سوم نفوس اروپای مرکزی و جنوبی از این بیماری درگذشتند. این رویداد ۱۷۴۸ سال بعد در پایان جنگ جهانی اول تکرار شد، این بار سربازان بازگشته از جنگ، ویروس آنفلو آنزا را با خود به شهرهایشان بردند و باعث مرگ ۲۳ میلیون تن از جمله در ایلات متحده آمریکا شدند که بیش از سه برابر کل تلفات جبهه ها بود.