یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

دنیای نو


دنیای نو

جنگ جهانی اول(۱۹۱۸- ۱۹۱۴) اگر تجربه یی دردناک برای اروپای سالخورده و مغرور بود اما برای زن ها و به خصوص طرفداران حقوق برابر برای زنان یک هدیه الهی بود. در جنگ جهانی اول، هنوز جنگ …

جنگ جهانی اول(۱۹۱۸- ۱۹۱۴) اگر تجربه یی دردناک برای اروپای سالخورده و مغرور بود اما برای زن ها و به خصوص طرفداران حقوق برابر برای زنان یک هدیه الهی بود. در جنگ جهانی اول، هنوز جنگ به داخل شهرها کشیده نشده بود، اما تلفات وحشتناک این جنگ از مردان اروپایی، حوزه فعالیت وسیعی را نصیب زن ها کرد. در انگلیس، آلمان، فرانسه و حتی در آن سوی قاره در امریکا، زنان به شکلی فراگیر وارد عرصه فعالیت های اجتماعی شدند. از کار در کارخانه ها گرفته تا حفظ نظم عمومی و حتی نگهبانی از مراکز استراتژیک. در ژوئیه ۱۹۱۵ ، ۳۰ هزار زن در لندن در تظاهراتی خواهان حق خدمت در جنگ شدند و از آن به بعد درهای ناگشوده فراوانی به ناچار روی آنها باز شد. اولین نتیجه این اتفاق تغییر در پوشش سنتی زنان اروپایی بود. کار در کارخانه ها و مزارع و نگهبانی های نظامی آنها را وادار کرد تا لباس های سبک تر و حتی شلوارهای مردانه بپوشند. موهایشان کوتاه شد، در مجامع عمومی سیگار می کشیدند و حتی تیم های فوتبال دختران و زنان نیز تشکیل شد. پلیس زن اولین بار در سال ۱۹۱۵ در انگلیس ایجاد شد. روس ها در همین سال یک گردان تمام زنانه به جبهه جنگ فرستادند. امریکایی ها و فرانسوی ها هم در تکاپو بودند اما در آلمان کمی اوضاع فرق می کرد و جامعه مردانه در قبال دادن آزادی عمل به زنان محتاط تر بود. از یک سیاستمدار آلمانی نقل است؛«آزادی زنان در بریتانیا باعث شده بنیان خانواده از هم بپاشد. رفتار زن ها به قدری بد شده که تعداد داوطلبان متاهل برای خدمت در ارتش بیشتر از مجردها بود. دلیلش هم این است که مردان متاهل حاضرند از دست همسران خود به جبهه فرار کنند،»

در عکس اول، تظاهرات زنان برابری طلب را در وین به سال ۱۹۱۲ می بینید. دو سال قبل از آغاز جنگ جهانی اول. در اروپای سنتی آن سال ها، این زنان همچون موجوداتی از دنیای دیگر تلقی می شدند. عکس دیگر رژه اولین دسته پلیس های زن در سال ۱۹۱۵ در بریستول انگلیس را به نمایش می گذارد. دنیا از جنگ جهانی اول به بعد، دنیای دیگری شد. نه به خاطر اولین نشانه های ظهور امپریالیسم امریکا، نه فقط به خاطر آشکار شدن زمینه های فاشیسم در آلمان و ایتالیا، نه فقط به خاطر تولد غول کمونیسم در روسیه و نه به صرف فروپاشی امپراتوری عثمانی. از دل این جنگ، دنیای جدیدی برای زنان آفریده شد.

آرش خوشخو