جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۲۰ مهر ۱۳۵۰ ـ سالروز تحقق آرزوی کوروش بزرگ در ایجاد امپراتوری پارسیان - برگزاری آیین بیست و پنجمین سده تاسیس امپراتوری ایران در پاسارگاد


۲۰ مهر  ۱۳۵۰ ـ سالروز تحقق آرزوی کوروش بزرگ در ایجاد امپراتوری پارسیان - برگزاری آیین بیست و پنجمین سده تاسیس امپراتوری ایران در پاسارگاد

بیستم مهرماه سال ۱۳۵۰ (۱۱ اکتبر ۱۹۷۱) به مناسبت بیست و پنجمین سده ایجاد دولت مرکزی و تاسیس امپراتوری پهناور پارسیان، بزرگترین کنگره ایران شناسی با شرکت تقریبا همه شرق شناسان …

بیستم مهرماه سال ۱۳۵۰ (۱۱ اکتبر ۱۹۷۱) به مناسبت بیست و پنجمین سده ایجاد دولت مرکزی و تاسیس امپراتوری پهناور پارسیان، بزرگترین کنگره ایران شناسی با شرکت تقریبا همه شرق شناسان جهان و مورخان مربوط در میهن ما گشایش یافت. ایجاد دولت مرکزی ایران به دست کوروش بزرگ (سیروس = سایرس) در اکتبر سال ۵۵۹ پیش از میلاد اعلام و در اکتبر سال ۵۳۹ و پس از تصرف بابل تحقق یافته بود. (بابل در ۹۰ کیلومتری جنوب بغداد امروز و در کنار فرات و مجاورت شهر حلّه واقع شده و تمامی منطقه بابل تا آشورستان از زمان هخامنشیان تا پایان دوران ساسانیان ساتراپی نهم ایران عنوان داشت). شهر بابل (بابیلون = بابیلو) ۱۲ اکتبر سال ۵۳۹ پیش از میلاد به دست ارتش ایرانیان افتاد و کوروش بزرگ وارد آن شهر شد و تحقق آرزوی خودرا که ایجاد امپراتوری پارسیان بود اعلام داشت و تلاشهای ۲۰ ساله اش برای تحقق آن را برشمرد. در همین شهر بود که کوروش یهودیان زندانی دولت بابل را آزاد و حقوق انسان را اعلام کرد که لوح حاوی متن آن از آن زمان تاکنون باقی مانده است.

در سالروز اعلام تحقق آرزوی کوروش به ایجاد امپراتوری ایران، سران کشورهایی که در سال ۱۹۷۱ و به مناسبت این سالروز دعوت شده بودند از آرامگاه کوروش بزرگ بنیادگذار ایران (امپراتوری پارسیان) در پاسارگاد دیدن کردند و کوروش را به عنوان مردی آزاده که همه انسانهارا دارای حقوق و حیثیت برابر اعلام کرده بود و برای تحقق این امر در صدد ایجاد دولتی جهانی مرکب از ملل مشترک المنافع بر آمده بود ستودند. در همین روز، شاه وقت (پهلوی دوم) در برابر گور کوروش نطقی ایراد کرد که پاراگرافهای اول و آخر آن از این قرارند:

کوروش! شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه ایران زمین بر تو درود باد.

کوروش! شاه بزرگ، شاه شاهان، آزاد مرد آزاد مردان و قهرمان تاریخ ایران و جهان، آسوده بخواب؛ زیرا که ما بیداریم و همواره بیدار خواهیم ماند!.

۲۴ مهرماه همان سال (سه روز بعد) در تخت جمشید و با حضور سران دعوت شده، مراسم رژه تاریخ ایران برگزار شد. در این رژه، سربازان با لباس و تجهیزات هر دوره از تاریخ ایران از برابر مدعوین گذشتند و مراسم، با شرح کامل توسط ایرج گرگین مستقیما از تلویزیون پخش شد.