جمعه, ۳۰ شهریور, ۱۴۰۳ / 20 September, 2024
مجله ویستا

سالم بران, سالم بمان


سالم بران, سالم بمان

۱۰توصیه به رانندگانی که بیش از ۴ ساعت در روز رانندگی می کنند

رانندگی از آن شغل‌های پراسترسی است که عوارض جسمی و روانی مختلفی در پی دارد اما با داشتن آگاهی‌های لازم می‌توان امکان بروز این عوارض را به حداقل رساند...

از طرفی، فرد موقع رانندگی در وضعیتی قرار دارد که نیروهایی به طور پیاپی روی ستون‌فقرات، زانو، ران و مفصل مچ پای او وارد می‌شود و راننده به مدت طولانی، روی صندلی در وضعیت ثابتی قرار دارد؛ ضمن آنکه کاری پراسترس را انجام می‌دهد و مجبور است وسیله نقلیه را با سرعتی هدایت کند که به خودش و دیگران آسیبی نرساند. اگر جزو افرادی هستید که بیش از ۴ ساعت در روز رانندگی می‌کنید و می‌خواهید آسیب‌های رانندگی را به حداقل برسانید، این ۱۰ توصیه را جدی بگیرید.

۱) صندلی وسیله‌ای است که راننده همواره با آن همراه است و حتما باید قابلیت تنظیم داشته باشد. قد، وزن، طول ران و طول ساق‌ پای همه راننده‌ها مثل هم نیست. پس راننده باید بتواند شیب صندلی، نحوه نشستن، فاصله‌اش از کف اتومبیل و فرمان را تنظیم کند. بهتر است صندلی طوری تنظیم شود که فرورفتگی‌ها و بیرون‌آمدگی‌های پشت را بپوشاند. زاویه زانو هم باید یک زاویه نسبتا باز باشد. پا باید به راحتی به پدال‌ها برسد و به هیچ‌وجه کشیده نباشد. صندلی راننده باید در وضعیتی باشد که حالت قرار گرفتن کمر حفظ شود و از نیروهای ممتدی که در حین رانندگی بر کمر وارد می‌شود جلوگیری کند. در واقع این نیروها باید پخش شوند تا آسیب جدی به کمر راننده وارد نشود. پشتی صندلی نیز در سلامت جسمی راننده نقش دارد زیرا بسیاری از دردهای کمر و ناحیه شانه و گردن ناشی از پشتی نامناسب و عدم تنظیم صحیح آن حین رانندگی است. پشتی صندلی باید به شکلی باشد که هنگام نشستن روی آن، زانوی راننده هم‌سطح ران وی قرار گیرد یعنی مفصل ران بین زاویه‌های۹۰ تا ۱۰۰ درجه قرار داشته باشد. بنابراین ارتفاع محل نشستن باید به گونه‌ای باشد که هم فاصله و هم نوع قرار گرفتن مناسب کمر حفظ شود.

۲) استاندارد بودن کلاچ، ترمز و گاز ماشین از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بسیاری از رانندگان به سفت بودن این وسایل (به ویژه کلاچ و ترمز) اهمیت نمی‌دهند و حتی به مرور زمان به آن عادت می‌کنند اما به‌طور کلی این وسایل باید به گونه‌ای باشند که نیرویی که به مفصل پا وارد می‌شود، مشکلی ایجاد نکند و موجب درد در ناحیه پنجه، پاشنه و زانو نشود.

۳) هنگام رانندگی، گردن به مدت طولانی در حالت ثابت قرار می‌گیرد و بهتر است با نرمش‌های عضلات گردن و سر از بروز گرفتگی‌های عضلانی و عوارض ستون فقرات جلوگیری کرد. البته استفاده از بالشتک‌های گردنی استاندارد رانندگی نیز یکی از گزینه‌های پیشنهادی است.

۴) پزشکان از اختلال در سیستم گردش خون به عنوان یکی دیگر از مشکلات برای رانندگان نام می‌برند و معتقدند که باید با رعایت توصیه‌های پزشکی مشکلات جسمی ناشی از این اختلال را به حداقل رساند. به عنوان مثال ثابت بودن راننده و آویزان ماندن ساق پا به مدت طولانی، موجب بیماری تورم رگ‌ها و حتی واریس می‌شود. به همین دلیل توصیه می‌شود که راننده به صورت ممتد و ارادی عضلات ساق پا را منبسط و منقبض کند تا گردش خون به اندازه مناسب در بدن جریان داشته باشد.

۵) بهتر است افراد پس از خوردن غذای چرب و دیرهضم از شنیدن موزیک آرام و نشستن در دمای گرم ماشین بپرهیزند. به همین دلیل توصیه می‌شود که رانندگان پس از صرف ناهار یک فنجان چای بنوشند و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه استراحت کنند.

۶) افرادی که بیش از ۴ ساعت در روز رانندگی می‌کنند باید هر ۲ ساعت یکبار توقف کنند و از اتومبیل خود بیرون بیایند و چند دقیقه قدم بزنند زیرا در این حالت جریان گردش خون در بدن آسان‌تر شده و از بروز دردهای رانندگی کاسته می‌شود.

۷) متخصصان پوست خطرناک‌ترین زمان رانندگی در روز را بین ساعت ۱۲ تا ۱۶ عنوان می‌کنند؛ زیرا در این زمان نور خورشید به حداکثر میزان خود می‌رسد. به همین دلیل به رانندگان توصیه می‌شود روزی ۳ تا ۴ بار از ضدآفتاب‌های استاندارد استفاده کنند و همه قسمت‌های پوست دست و صورت خود را که در معرض نور خورشید قرار دارد با لایه‌ای از این کِرِم‌ها بپوشانند.

۸) روان‌شناسان، رانندگی را از مشاغل پراسترس ذکر می‌کنند و بر این باورند که مشکلات روانی هم یکی از مشکلات رانندگی است. تصادفات وحشتناک یا آسیب زدن به دیگران یا استرس‌های درازمدت مانند بوق‌های ممتد و ترافیک‌های طولانی، موجب می‌شود فرد نسبت به گذشته آسیب‌پذیرتر شود. اگر محرک‌ها همچنان ادامه داشته باشند، سرانجام مرحله فرسودگی فرا می‌رسد که در این مرحله بیماری‌های جسمانی شدت پیدا می‌کند. از طرفی این فشارهای روانی، کارایی دستگاه ایمنی بدن را که از انسان در برابر بیماری محافظت می‌کند، کاهش می‌دهد. توصیه می‎شود رانندگان برای اینکه در مقابل فشارهای روانی ناشی از رانندگی تحمل بیشتری داشته باشند فعالیت‌های ورزشی، تغذیه مناسب و استراحت کافی را فراموش نکنند.

۹) چشم از دیگر اندام‌هایی است که به‌طور مستقیم با رانندگی ارتباط دارد. به گفته چشم‌پزشکان، رانندگی به خودی خود ضرری برای چشم ندارد اما رانندگی به مدت طولانی قدرت تشخیص چشم را کم می‌کند. از آنجا که رانندگان از نظر بینایی نیاز به دید دقیق دارند هرچند وقت یکبار باید بینایی خود را آزمایش کنند. نباید فراموش کرد که رانندگی در نور آفتاب بدون استفاده از عینک‌های محافظ استاندارد می‌تواند موجب آسیب به چشم شود. به همین دلیل به افرادی که مدت طولانی در آفتاب رانندگی می‌کنند توصیه می‌شود که از عینک‌های آفتاب‌گیر محافظ استفاده کرده و سعی کنند مدت طولانی رانندگی نکنند یا به یک نقطه خیره نشوند زیرا این کار موجب خستگی چشم می‌شود. همچنین رانندگان به محض اینکه احساس کردند موقع رانندگی دیدشان کم شده است باید به چشم پزشک مراجعه کنند.

شاید باور نکنید اما رانندگی در روزهای گرم تابستانی هم می‏تواند به اندازه رانندگی در هوای زمستانی خطرناک باشد. رانندگان در این روزهای گرم باید روزانه دست کم ۳ لیتر آب، آبمیوه کم‌شیرین و طبیعی یا نوشیدنی خنک بنوشند تا از ابتلا به مشکلات قلبی و گردش خون پیشگیری کنند. البته اختلاف دمای هوای داخلی و خارجی خودرو نیز نباید بیش از ۶ درجه سانتی‌گراد باشد. بنابراین سیستم تهویه مطبوع خودرو نباید روی درجه خیلی سرد باشد زیرا می‌تواند به بدن سرنشینان اتومبیل فشار وارد کند.

منبع: healthy living

ترجمه: سامان گلناری