سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

آرامش روانی افراد جامع


آرامش روانی افراد جامع

اسلام تلاش می کند تا انسان را از همان انعقاد به گونه ای تربیت کند که در برابر گناه مقاوم شود درست مانند پزشکی که واکسینه می کند وبه میان بیماران مسری می رود ولی میکروب ها در اواثری نمی گذارند

ایمان درایجاد آرامش روانی انسان نقش بسزایی دارد و برعکس ارتکاب گناه ومنکرات اضطراب آنان را به دنبال دارد. حضرت علی (علیه‌السلام ) در این باره می‌فرماید:

“الذنوب داء و دواء الاستغفار وشفائه ان لاتعود”(۱۲( ) گناه بیماری است وعلاجش استغفار وشفایش نیز بازنگشتن به گناه است.)

زمانی که فردی به بیماری اخلاقی مبتلا می‌شود روح او بیمار شده به دنبال آن جسمش نیز بیمار خواهد شد. در مورد آرامش روانی جامع نظر روانشناسان وروانکاوان وعلمای علوم انسانی این است که تا مذهب به جامعه بشری برنگردد ومنکرات را از خود دور نکند اضطراب بشر نیز از بین نمی‌رود وعلت وجودآمار بالای خودکشی در غرب نیز همین است ولی یک مومن هیچ گاه دست به خودکشی نمی‌زند.

این یک حقیقت علمی و روانی است که قرآن بدان اشاره کرده است .در آنجا که می‌فرماید:”الا ان اولیاء الله لا خوف علیهم ولا هم یحزنون .”( آگاه باشید که دوستان خدا هرگز هیچ ترسی واندوهی در دل آنها نیست.)

اسلام تلاش می‌کند تا انسان را از همان انعقاد به گونه‌ای تربیت کند که در برابر گناه مقاوم شود درست مانند پزشکی که واکسینه می‌کند وبه میان بیماران مسری می‌‌رود ولی میکروب‌ها در اواثری نمی‌گذارند.

دراین زمینه روایتی از پیغمبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلم ) داریم که می فرماید:

“ ایاکم و خضراء الدمن قیل و ما خضراء الدمن ؟ قال: المراه احشاءفی منبت السوء”( بر حذر باشید از سبزه‌هایی که روی زباله‌ها می‌رویند می‌پرسند که سبزه‌های روی زباله چیست؟ حضرت می‌فرماید: یعنی زن زیبایی که در یک خانوادهلاابالی رشد کرده است.)

لذا اسلام برای سلامت نسل از ازدواج نمودن با زن‌هایی که در یک خانواده ناهنجار ،بی‌مذهب و بی‌معنویت بزرگ شده‌اند برحذر می‌دارد.

درباره آرامش روحی خداوند می‌فرماید:

“ الذین امنوا ولم یلبسوا ایمانهم یظلم اولئک لهم الامن وهم مهتدون “( آنان که به خدا ایمان آوردند و ایمان خود را به ظلم وستم نیالودند امنیت و آرامش برای آنهاست وآنها به حقیقت هدایت یافته‌اند .)

بنده خدا بودن و یکدیگر را از منکرات نهی کردن وامر به خوبی‌ها کردن ،‌عظمت ،آزادگی،آرامش جسم وروان فردی و به دنبال آن آرامش جسمی و روانی تمام افراد جامعه را به دنبال خواهد داشت.

بنابراین اگر جامعه‌ای بخواهد دارای سکینه و آرامش روانی باشد و در تمام فرازها ونشیب‌های زندگی شادان باقی بمانند لازم است که به خدا ایمان داشته باشند وهمواره یکدیگر را به خوبی‌ها امر و از بدی‌ها نهی کنند. بی ایمان اگر در زندگی شکست بخورد به کلی مایوس می‌شود و یا دچار ناراحتی‌های روانی می‌گردد . اما آنجا که افراد دارای ایمان باشند وهمواره یکدیگر را به خوبی‌ها امر واز بدی‌ها نهی کنند تزلزل اضطراب وارد نخواهد شد.

● نقش امر به معروف و نهی ازمنکر در خانواده

شرع مقدس اسلام درباره روابط خانوادگی مقررات بسیاری دارد اسلام به خانواده‌ها دستور می‌دهد تا علاوه بر دقت و ارتباط با دیگران خود نیز با یکدیگر به‌طور دقیق و حساب شده رفتار کنند. زمانی که دختر ویا پسری جوان در خانواده‌ای وجود دارد زن وشوهر حق ندارند با یکدیگر شوخی‌های نابجا داشته باشند.

پدر ومادر به‌عنوان الگوی خوبی‌ها یا بدی‌ها برای فرزندان به شمار می‌آیند که در تمام اعمال ورفتار آنان تحت عنوان معروف ویا منکر روی فرزندان آنان اثر مستقیم دارد.

در حقیقت شناخت خوبی‌ها و بدی‌ها شکل گیری شخصیت فرزندان در درجه اول در محیط خانواده است بعد اجتماع و سایر معروفات دیگر بر این اساس همان طور که نرم خویی ،ملاطفت ، شجاعت ،از خودگذشتگی پدر ومادر در ذهن فرزندان نقش می‌بندد . بدزبانی ،بدخلقی ، ترس ،خودخواهی ویا انواع منکرهای دیگر پدر ومادر تمامی حوادثی که در برابر روی فرزندان در محیط خانواده اتفاق می‌افتد درمغز آنها ضبط ودر گفتار و رفتارشان منعکس می‌شود .

و اگر دراین مسئله سستی از خود نشان دهیم دچار خسران واز دست دادن سرمایه‌های انسانی خود می‌شویم .

نکته دیگری که در اجرای خوبی‌ها ونهی از بدی‌ها در خانواده نسبت به یکدیگر (خصوصا پدرومادر که به‌عنوان الگو برای فرزندان می‌باشند) باید به آن اهمیت داده شود مسئله دار بودن سعه صدر است چرا که محیط خانواده می‌تواند با رعایت امر کردن به خوبی‌ها نسبت به یکدیگر ونهی کردن ازبدی‌ها محلی برای عروج ،سلوک وتکامل خانواده باشد خصوصا اگر سعه صدر داشته باشیم زیرا تکرار ،پافشاری و اصرار تاثیر به سزا و عجیبی دارد. حرف موثر است ولی عمل تاثیرکاملا مطلوب می‌گذارد. امام صادق(علیه‌السلام) در این زمینه می‌فرمایند:” کونوا دعاه الناس لغیر السنتکم “ ( دعوت کننده باشید مردم را به غیرزبانتان.” اگر کسی بار اول از نصیحت متنبه نشود سرانجام در اثر تکرار و پافشاری زیاد متنبه خواهد شداین مرهون حوصله داشتن ودارا بودن سعه صدر است.

چنان چه اگر مرد نماز اول وقت بخواند زن نیز نماز را در اول وقت خواهد خواند واهل تجهد خواهد شد. اگر مرد یا زن در خانه زبان مودب داشته باشند به هر حال در فرزندان اثر می‌ گذارد و فرزندان نیز دارای عفت و ادب هر کدام می‌شوند. بنابراین اگر فرزندان درست هدایت وتربیت شده باشند هیچ گاه فساد جامعه بر روی اواثری نخواهد گذاشت وهیچ گاه مقهور جامعه فاسد نمی‌شود.

فاطمه شیرخانی