جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

قهرمان همیشه قهرمان


قهرمان همیشه قهرمان

محمود پاکیزه تن متولد ۱۳ ۳ ۱۳۱۳ در تهران هستم ۷۵ سال سن دارم و ۶۱ سال است که به ورزش می پردازم صاحب ۴ فرزند به نام های فرزانه دکترای ادبیات , فریبا مهندس معدن و خاکشناسی , شبنم مهندس کشاورزی و فرشاد شغل آزاد

با قهرمان ۱۲ سال پی‌درپی کشور، قهرمان مسابقات جام بین‌المللی اکو، قهرمان بازی‌های آسیائی و ارتش‌های جهان و پهلوان زورخانه پایتخت و مربی و داور بین‌المللی در رشته شیرجه هستیم و ایشان از گذشته، خوشی‌ها و سختی‌های شیرجه برایمان می‌گویند، بدون شک تمام شیرجه‌روها و قهرمانان ایرانی شیرجه‌های زیبا و سایه مربیگری این مرد زحمتکش و صمیمی شیرجه را بر سر خود احساس کرده و صدای (هپ)، محکم و استوار او را بارها شنیده و باعث کمال افتخار گزارشگر است که با این استاد مصاحبه می‌نماید، در اینجا توجه شما را به مصاحبه‌ای که با ایشان ترتیب داده‌ایم جلب می‌نمائیم.

● لطفاً خودتان را معرفی کنید

▪ محمود پاکیزه‌تن متولد ۱۳/۳/۱۳۱۳ در تهران هستم. ۷۵ سال سن دارم و ۶۱ سال است که به ورزش می‌پردازم صاحب ۴ فرزند به نام‌های فرزانه (دکترای ادبیات)، فریبا (مهندس معدن و خاکشناسی)، شبنم (مهندس کشاورزی) و فرشاد (شغل آزاد).

شروع ورزش من از باشگاه نیرو راستی (شاه‌آباد سابق) بود، چون در آن زمان به بچه‌ها اجازه داده نمی‌شد که وارد گود زورخانه شوند، من برای تماشا به آنجا می‌رفتم و بعد از آن چون برادر بزرگم مرحوم عباس پاکیزه‌تن معروف به عباس ریخته‌گر، روبه‌روی زورخانه ”دونگی پامنار“ مغازه داشت مرا به باشگاه برد و به ورزش کشتی پهلوانی و باستانی پرداختم. تا به‌حدی که از خانم مهران صاحب باشگاه نیرو راستی کاپ دریافت کردم. از هم‌دوره‌های کشتی خود در آن زمان مرحوم غلامرضا تختی، حسین ملاقاسمی، عروجی اکبر جاوید، تقی شرده گار و اکبر حیدری را می‌توان نام برد.

● چرا شیرجه را انتخاب کردید و مشوق شما چه کسی بوده است؟

▪ روزی برای تفریح به استخر منظریه رفتم و در آنجا یک دایو بود که مرد و شیرجه‌روها از آنجا شیرجه می‌زدند و چون آمادگی بدنی خوبی در ورزش کشتی پیدا کرده بودم در آنجا به همراه آقایان تقیت عسگری، سرابی، شجاعی، کریم‌زاده، طباطبائی، محمود شیررازی، مصطفی ذوالفقاری، مظفر جلالی، حسن اعظمی و آقای نصیری که بعدها مربی و سرپریت تیم شیرجه شدند، شروع به تمرین شیرجه کردم و فقط عشق و علاقه شخصی باعث پیشرفت من در ورزش شیرجه شد.

● شیرین‌ترین و تلخ‌ترین خاطره ورزشی خود را بفرمائید.

▪ از خاطره شیرین شروع می‌کنم در مسابقات جام بین‌المللی اکو دو روز مانده به مسابقه من به شدت مریض شدم و قرار بود که در بیمارستان بستری شوم و اسم مرا از مسابقات حذف کرده بودند. روز مسابقه فقط برای تماشای مسابقه به استخر رفتم و اسم مرا در لیست مسابقه نفر پنجم اعلام کردند، در آنجا به یاد ”خدا“ افتاده و ذکر ”چهارده معصوم“ گفتم و از رئیس فدراسیون آن زمان خواستم که اجازه بدهد من در مسابقه شرکت کنم او هم موافقت کرد و پس از آن من در مسابقه شرکت کردم و نفر اول مسابقات شدم.

خاطره تلخ هم این بود که برای بازی‌های آسیائی توکیو ژاپن یک مسابقه انتخابی بود که من نفر اول شدم، اما به‌دلیل نامعلومی، نفر سوم به این مسابقات اعزام شد و خیلی ناراحت شدم.

● برای پیشرفت شیرجه چه پیشنهادی دارید؟ اگر مسئول ورزش کشور بودید چه می‌کردید؟

▪ در درجه اول اقداماتی جهت جمع کردن بچه‌ها در استخرها انجام و استخرها را مجهز به دایو می‌نمودم. می‌دانید شیرجه واقعاً ورزش مطلوبی است، باید بیشتر رسیدگی کنند، اردوها بیشتر شود و مسابقات و برنامه‌های بیشتری به شیرجه اختصاص یابد و اگر رئیس فدراسیون بودم بیشتر به قهرمانان محبت و امکانات بیشتری برای شیرجه فراهم می‌کردم.

ِ● بهترین شیرجه‌رو، بهترین مربی و بهترین داور از نظر شما چه کسی است؟

▪ بهترین شیرجه‌روها عباس خلیقی، سعید طاقبستانی و مرتضی نواب کارگر، بهترین مربی کسی که خوب بداند و با علاقه کار کند و بهترین داور کسی است که وجدان داشته باشد. به نظر من داور باید یک قاضی خوب باشد و حق را ناحق نکند، داور باید به شیرجه نمره بدهد نه به شیرجه‌رو.

● بهترین دوست شما در میان ورزشکاران چه کسی بوده است؟

▪ من در ورزش با همه دوست بودم و به‌علت روحیه ورزشی که داشتم همه را دوست داشتم اگر بخواهم اسم ببرم جائی باقی نمی‌ماند.

● اگر قرار باشد فقط یک شیرجه از بین شیرجه‌های که از ده متر اجراء کرده‌اید انتخاب کنید آن شیرجه کدام است؟

▪ اگر قرار باشد فقط یک شیرجه را انتخاب کنم شیرجه یک متر و نیم واروی باز است که فکر می‌کنم استاد اجراء آن هستم و آن را خیلی دوست دارم.

● به‌نظر شما چه سنی برای شروع شیرجه مناسب است و تا چه سنی می‌توان به ورزش شیرجه پرداخت؟

▪ سن شروع شیرجه ۷ سالگی است. برای اینکه تا سن ۱۰ تا ۱۲ سالگی آموزش‌های لازم داده شود و شیرجه‌رو در سن ۱۲ سالگی شروع به مسابقه دادن کرده و ۱۵ سالگی قهرمان باشد البته در سنین پائین حتماً باید بدن و هوش شیرجه‌رو توسط مربیان ارزیابی شود.

اما تا چه سنی می‌توان شیرجه رفت، من می‌گویم در ورزش مرگ هست اما پیری نیست. همان‌طور که با سن ۷۰ سالگی خودم هنوز شیرجه می‌روم به‌طور مثال سال گذشته در مسابقات جام پارت نیک امجدیه از ده متر گینر زدم. به‌نظر سن انسان تا وقتی‌که دلی خوش داشته باشد می‌تواند شیرجه بزند.

● از مشکلات و سختی‌های گذشته شیرجه بگوئید و الان وضعیت شیرجه را چگونه می‌بینید؟

▪ شیرجه از قدیم مظلوم بوده است و حالا هم هست. نبودن دایو و استخر خوب برای تمرین، کمبود امکانات و ضرب خوردن شیرجه‌روها و عدم نظم و هماهنگی در جمع کردن و نگهداری شیرجه‌روها و مربی‌های خوب از مشکلات ما است.

● همه ورزشکاران یک الگوی اخلاقی و یک الگوی تکنیکی دارند الگوی شما چه کسانی بوده‌اند؟

▪ الگوی اخلاقی من تختی و پوریای ولی به‌علت جوانمردی بوده است و الگوی تکنیکی من هم شیرجه‌روهای خارجی بودند که اسمشان را در حال حاضر به خاطر ندارم.

● در پایان از شما تشکر می‌نمائیم که به ما اجازه دادید تا با شما مصاحبه نمائیم

▪ من هم به نوبه خودم از شما متشکرم.