سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
رواج سایبرکُندریا در میان تحصیلکردهها
سایبرکندریا یعنی اینکه شما با مشاهده یک نشانه خاص در بدنتان یا براساس یک باور رایج و قدیمی، مدام سایتهای مختلف را بگردید تا متوجه شوید به چه بیماریای دچار شدهاید یا احتمالا در آینده نزدیک به چه نوع بیماریهایی مبتلا خواهید شد و سپس برای تشخیص و درمان بیماری احتمالی که خودتان با کمک اطلاعات اینترنتی آن را تشخیص دادهاید، سراغ آزمایشگاهها، پزشکان و بیمارستانهای مختلف بروید.
شاید بتوان سایبرکندریا را نوعی هیپوکندریا یعنی همان «خودبیمارانگاری» دانست. بیماران مبتلا به خودبیمارانگاری هم با مشاهده کوچکترین علامتی (مانند یک جوش یا خال کوچک یا سردردی جزئی)، بدترین بیماریها را به خودشان نسبت میدهند و راه آزمایشگاهها و بیمارستانهای مختلف را در پیش میگیرند. ابتلا به هیپوکندریا و سایبرکندریا، ارتباط نزدیکی با اختلال وسواس دارد. یعنی این افراد مانند افرادی که دچار اختلال وسواس هستند، از کاه، کوه میسازند. معمولا سایبرکندریا در میان افراد تحصیلکرده رواج بیشتری دارد زیرا دسترسی این افراد به اینترنت بیشتر است و با تسلط بر زبان انگلیسی، میتوانند قدرت جستجوی بیشتری در میان سایتهای داخلی و خارجی داشته باشند.
افراد مبتلا به سایبرکندریا باید بدانند که خیلی از اطلاعات موجود در اینترنت اصلا درست و علمی نیست. خیلی از سایتهای داخلی و خارجی، وبلاگهایی هستند که ما از سطح تحصیلات نویسندهشان و درست و غلط بودن اظهاراتآنها اطمینان نداریم. به همین دلیل به افرادی که عادت به جستجوی علایم بیماری خود در اینترنت دارند، باید به صراحت بگویم اینترنت و سایتهای مختلف، قادر به تشخیص بیماریهای جسمانی یا روانی شما نیستند. تنها منبع قابلاعتماد برای تشخیص بیماری، پزشکان هستند، نه سایتهای اینترنتی یا برنامههایی که این روزها به راحتی برای دستگاههای تلفنهمراه، تبلت و لپتاپ، قابل دانلود هستند.
متاسفانه اینترنت در کشور ما، بهعنوان منبع موثقی برای دریافت اطلاعات جاافتاده است. در حالی که مردم کشورهای پیشرفته که سالهاست کاربر اینترنت هستند، میدانند که این فضای مجازی در کنار مطالب علمی، سرشار از انحراف، دروغ و تبلیغات دروغین هم است. ابتلا به سایبرکندریا به شدت به خصوصیتهای شخصیتی افراد بستگی دارد. یعنی افرادی با شخصیت وسواسی یا آنهایی که تلقینپذیرتر هستند، بیشتر پیگیر کسب اطلاعات از اینترنت، شبکههای تلویزیونی و اخبار میشوند. توصیه ما به چنین افرادی، رعایت حد اعتدال است. اعتدال یعنی کسب اطلاعات از منابع معتبر و وابسته نبودن به این منابع برای تشخیص و درمان بیماریهای احتمالی. سایبرکندریا را میتوان با دارودرمانی، مشاوره و رواندرمانی درمان کرد.
دکتر حامد محمدیکنگرانی
عضو کمیته رسانه و رواندرمانی انجمن روانپزشکان ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست