چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

تغییرات پوست در بارداری


تغییرات پوست در بارداری

بارداری، دوره‌ای موقت از تغییرات هورمونی در بدن مادر برای حفظ سلامت و رشد جنین است که می‌تواند موجب تغییراتی در پوست، مو و ناخن مادر شود. این تغییرات گاهی ناگهانی و پیشرونده …

بارداری، دوره‌ای موقت از تغییرات هورمونی در بدن مادر برای حفظ سلامت و رشد جنین است که می‌تواند موجب تغییراتی در پوست، مو و ناخن مادر شود. این تغییرات گاهی ناگهانی و پیشرونده است که بخصوص در نخستین حاملگی می‌تواند موجب نگرانی و اضطراب مادر شود، اما دانستن همین نکته که بسیاری از تغییرات از ماهیت و ذات جدایی‌ناپذیر حاملگی بوده و فقط محدود به دوران بارداری و شیردهی است، مطمئنا آرامش و آسایش را بر وجود مهربان مادر و مسافر کوچک در راه او به ارمغان می‌آورد.

مادران باردار در انتظار این تغییرات پوستی باشند:

۱ ـ خارش و کهیر که معمولا در حاملگی اول و در ۳ ماهه سوم بیشتر بروز می‌کند. محل شایع خارش اطراف ناف، شکم و ران‌هاست که در صورت درمان نشدن در تمام بدن منتشر شود و معمولا پس از پایان حاملگی برطرف خواهد شد.

۲ ـ افزایش موهای سر، صورت، بازو و ساق که معمولا با ختم حاملگی و آغاز شیردهی ریزش شدید موها شروع می‌شود. بنابراین نه خوشحال از افزایش موها در دوره بارداری باشید و نه غمگین از ریزش موها در دوران شیردهی، چون هر دو موقت، گذرا و قابل جبران هستند.

۳ ـ جداشدگی یا شکاف پوستی (استریا) که در ماه‌های ششم و هفتم در نواحی شکم، سینه‌ها و ران‌ها ایجاد می‌شود، معمولا ناشی از پارگی الیاف نگه دارنده پوست است. نرم‌کننده‌های موضعی می‌توانند در کاهش استریا موثر باشند.

۴ ـ تیره شدن پوست و افزایش تعداد خال‌ها که در زنان باردار با موهای تیره و پوست سبزه در نواحی چین‌ها (کشاله ران، زیر بغل و حتی صورت) بیشتر دیده می‌شود. تماس با نور خورشید می‌تواند بر شدت و وسعت آن بیفزاید و پایان حاملگی از شدت آن می‌کاهد.

۵ ـ افزایش میزان تعریق بدن و عرق‌سوز شدن، زیر بغل که ناشی از افزایش تعداد غدد عرق (اکراین) است.

۶ ـ تغییرات عروقی در پوست به شکل‌ خال‌های عروقی عنکبوتی قرمز رنگ در تنه، کف دست و پا و بروز واریس در پاها و شاید به ندرت هموروئید یا بواسیر که تعدادی از آنها تا ۳ ماه بعد زایمان از بین می‌روند.

۷ ـ تغییرات لثه به صورت تورم و قرمزی که ممکن است دردناک باشد، بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از مسواک نرم و مواد غذایی مناسب و غیرتحریکی ضروری است.

۸ ـ تورم پلک‌ها، صورت و دست و پا که بیشتر هنگام صبح رخ می‌دهد، در ماه‌های ششم و بالاتر طبیعی است، اما برای اطمینان از فشارخون، انجام آزمایش‌های کبدی و کلیوی را با نظر پزشک متخصص فراموش نکنید.

۹ ـ بروز شیارهای عرضی و خطوط طولی تیره رنگ در ناخن به همراه شکنندگی آن در طول مدت بارداری این نکته را یادآوری می‌کند که مصرف لاک و استون و حتی تماس مکرر با آب باید کاملا محدود شود.

۱۰ ـ آویزها و زائده‌های پوستی با عنوان تکمه‌های پوستی در نواحی گردن، زیر بغل، زیر پستان که ممکن است حداکثر به اندازه یک نخود باشد، گاهی با زگیل اشتباه می‌شود البته همه این‌ها قابل جراحی است که توصیه می‌شود سوزاندن و برداشتن این ضایعات را به بعد از حاملگی موکول کنید.

بعضی از بیماری‌های پوستی ژنتیکی و التهابی ناشی از اختلال سیستم ایمنی ممکن است با شروع حاملگی آغاز شود. بنابراین ضروری است قبل از بارداری با یک متخصص پوست در کنترل بیماری مشورت کنید.

دکتر سید ناصر عمادی

متخصص پوست