شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

شیرمادر، کودک را به حرف می‌اندازد


شیرمادر، کودک را به حرف می‌اندازد

از مزایای شیر مادر زیاد شنیده‌ایم و خوانده‌ایم و می‌دانیم که کودک باید تا ۲ سال شیر مادرش را بخورد. شیر مادر نه تنها مواد مغذی مورد نیاز را به بدن کودک می‌رساند، بلکه مزایای …

از مزایای شیر مادر زیاد شنیده‌ایم و خوانده‌ایم و می‌دانیم که کودک باید تا ۲ سال شیر مادرش را بخورد. شیر مادر نه تنها مواد مغذی مورد نیاز را به بدن کودک می‌رساند، بلکه مزایای روحی و عاطفی بسیاری برای مادر و کودک دارد.

جدید‌ترین تحقیقات نشان می‌دهد، کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، در مقایسه با کودکانی که از شیرخشک تغذیه می‌شوند، دارای مهارت‌های کلامی بهتری هستند. مزایای شیر مادر منحصرا مربوط به مواد مغذی آن نمی‌شود، بلکه مادرانی که به کودکشان شیر می‌دهند، در حین شیردادن با کودک ارتباط کلامی بیشتری برقرار می‌کنند، با او حرف می‌زنند و برایش شعر می‌خوانند. مادران زمانی که وقت شیرخوردن کودکشان می‌شود، او را در آغوش می‌گیرند و به کودک خود می‌گویند که می‌خواهند به او شیر دهند. تمامی این کارها توجه و دقت کودکان را به مادر و حرکات دهان مادر افزایش داده موجب یادگیری بیشتر کودک و رشد مهارت‌های کلامی و رفتاری او می‌شود. این که می‌گویند کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌شوند باهوش‌ترند، شاید تنها به‌دلیل خوردن شیر مادر نباشد، بلکه برقراری رابطه عاطفی بین مادر و کودک هنگام شیردهی است که به یادگیری بهتر کودک می‌انجامد.

نقش مادر در یادگیری کودک صبر و حوصله، رفتار و گفتار مهربانانه، آوازخواندن و لالایی گفتن مادر و حتی قصه‌گفتن او برای کودک در افزایش توانایی‌های کودک بسیار موثر است. محققان معتقدند مادرانی که به کودک خود شیر می‌دهند در صورتی که از مهارت‌های گفتاری و کلامی قوی‌تری برخوردار باشند، کودکانی دارند که آنها هم به تدریج که بزرگ می‌شوند، بهتر از سایر همسالان خود حرف می‌زنند. مادرانی که می‌دانند چگونه و در هر مرحله سنی چطور با کودک خود حرف بزنند و با او ارتباط برقرار کنند، بهتر می‌توانند کودک را به حرف‌زدن و آموختن نکات مختلف تشویق کنند. شیردهی مادر زمانی موفق‌تر خواهد بود که با سایر رفتارهای مثبت والدین همراه باشد. در این صورت مهارت‌های شناختی و یادگیری کودک نیز افزایش می‌یابد.

بیشتر مادران تمایل دارند به فرزند خود شیر بدهند، اما بسیاری از آنان از مزایای زیاد شیر مادر و اثرات روحی و جسمی بر روی خود و فرزندانشان بی‌اطلاعند. براساس تحقیقات دانشمندان دانشگاه دوک کارولینای شمالی مادرانی که از روی آگاهی و براساس آموزش تیم مراقبت بهداشتی و به نحو صحیح به کودکان خود شیر می‌دهند، کودکان خود را نیز به انجام فعالیت‌هایی که مهارت‌های آموختن، یادگیری و حتی خواندن را افزایش می‌دهد، تشویق می‌کنند. این محققان با بررسی آزمون‌های استاندارد کلامی برای کودکان وحتی مادر آنها و ارزیابی محیط خانه و خانواده این کودکان دریافتند، توانایی‌های کلامی مادر و نحوه گفتار او بر افزایش مهارت‌های کلامی و یادگیری کارهای مختلف در سنین مختلف کودک تاثیر زیادی می‌گذارد. تحصیلات مادر و آگاهی و اطلاعات عمومی او در کسب نمره بیشتر در آزمون‌های استاندارد کودکان ـ که میزان مهارت‌های آنان را می‌سنجید ـ تاثیر واضح داشته است و نشان می‌دهد مهارت‌ها‌ و توانایی‌های والدین در تکامل و رشد و یادگیری کودک بسیار موثر است.

babycenter