یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

تحول در بخش مسكن شهری و روستایی


تحول در بخش مسكن شهری و روستایی

طرح جامع مسكن در هفته جاری در كمیته مسكن مجلس شورای اسلامی بررسی و نهایی خواهد شد, این طرح كه پس از چندین جلسه تبادل نظر میان مسئولان وزارت مسكن و شهرسازی و نمایندگان مجلس قرار است در این هفته مورد تصویب نهایی قرار گیرد جامعترین و كاملترین طرحی است كه در سال های پس از انقلاب تهیه شده و باید به انتظارات اساسی مسكن كم درآمدها, مقاوم سازی ساختمانها, بهسازی مناطق شهری و حاشیه نشین ها در یك چشم انداز كوتاه مدت و بلند مدت پاسخ دهد

طرح جامع مسكن در هفته جاری در كمیته مسكن مجلس شورای اسلامی بررسی و نهایی خواهد شد، این طرح كه پس از چندین جلسه تبادل نظر میان مسئولان وزارت مسكن و شهرسازی و نمایندگان مجلس قرار است در این هفته مورد تصویب نهایی قرار گیرد جامعترین و كاملترین طرحی است كه در سال های پس از انقلاب تهیه شده و باید به انتظارات اساسی مسكن كم درآمدها، مقاوم سازی ساختمانها، بهسازی مناطق شهری و حاشیه نشین ها در یك چشم انداز كوتاه مدت و بلند مدت پاسخ دهد . وزارت مسكن و شهرسازی همزمان با مراحل بررسی این طرح جامع، راهبردهای اجرایی طرح جامع مسكن را در قالب لوایح و آیین نامه های جدید در دست تهیه دارد.

گفت و گویی در این خصوص با معاون امور مسكن و ساختمان وزارت مسكن و شهرسازی

●آقای مهندس خواجه دلویی همانگونه كه مستحضرید طرح جامع مسكن در هفته جاری مورد بررسی نهایی قرار می گیرد، مهمترین رئوس این طرح چیست؟

▪این طرح كه هم اكنون در دست بررسی است، شامل ۹ سر فصل مسكن كم درآمدها، مقاوم سازی مسكن، نوسازی بافتهای فرسوده، صنعت ساختمان و ارتقای كیفیت در صنعت ساختمان، مسكن روستایی، محیط روستایی و بهسازی محیط روستایی، ساماندهی مناطق اسكان غیر رسمی (حاشیه نشینی)، نهادها و ابزارهای مالی در بخش مسكن و بحث زمین می شود كه برای به اهداف این محورها بالغ بر ۵۵ برنامه در طرح جامع مسكن دیده شده است كه از این تعداد ۹ برنامه مصوب شده و وارد مرحله اجرایی شده و ۴۶ برنامه دیگر در دست تدوین است.

●این ۴۶ طرح چه زمانی اجرایی می شود؟

▪ببینید، برنامه های اجرایی بسیاری از محورهای طرح جامع مسكن هم اكنون در دست تهیه است و در واقع ما صبر نكردیم طرح جامع مسكن ابلاغ شود بعد ما برنامه ها را تهیه كنیم. بلكه سعی كردیم همزمان با بررسی طرح جامع مسكن، آیین نامه های اجرایی را هم تهیه كنیم ولی ما تا خود طرح جامع مسكن در دولت تصویب نشود نمی توانیم طرح ها را به جریان بیندازیم.

● ولی چندین طرح در قالب طرح جامع مسكن تاكنون اجرایی شده، اینطور نیست؟

▪بله درست است، تا كنون ۹ طرح اجرایی شده و دلیلش تأكید رئیس جمهور بوده كه موجب شد این ۹ طرح در دولت مصوب و عملیاتی شود.

●رئوس این ۹ طرح چه بوده؟

▪تسهیلات خرید مسكن در شهرهای كوچك ویژه كارمندان كم درآمد (تسهیلات تا سقف ۱۰ میلیون تومان)، و دیعه قرض الحسنه ویژه اقشار تحت پوشش نهادهای حمایتی ( كمیته امداد، بهزیستی و...)، حمایت از ساخت و عرضه واحدهای اجاره ای توسط بخش غیر دولتی، آیین نامه واگذاری حق بهره برداری زمین (زمین اجاره ای)، آیین نامه نوسازی مسكن روستایی، لایحه بیمه مسئولیت كیفیت ساختمان، آیین نامه نظارت بر استاندارد اجباری مصالح ساختمانی، حمایت از فناوری نوین و ساخت و سازهای مقاوم (انبوه سازی) و نوسازی بافتهای فرسوده.

●آقای مهندس خواجه دلویی اگر اجازه بفرمایید به سرفصل های طرح جامع مسكن بپردازیم یكی از سرفصلها موضوع مسكن كم درآمد است كه توجه ویژه ای به آن می شود، طرح های مشخص وزارت مسكن و شهرسازی در این زمینه چیست؟

▪همانگونه كه شما اشاره كردید ما برای نخستین بار فصل مسكن كم درآمدها را داریم كه دولت خود را موظف كرده برای دهك های اول تاپنجم جامعه برنامه هایی را طراحی كند كه این اقشار بتوانند به نحو مناسبی صاحبخانه شوند.

این سرفصل برنامه های متعددی دارد یكی از آنها مسكن اجاره ای است.

ما در بخش مسكن اجاره ای با چالشی روبه رو هستیم كه شكافتن آن مهم است، آمار نشان می دهد سال به سال از عرضه واحد برای اجاره كاسته می شود به نحوی كه در سال ۸۴ سهم واحدهایی كه برای اجاره تولید شد تنها۲‎/۲ درصد بود یعنی از مجموع واحدهای مسكونی كه سال گذشته در كشور ساخته شد تنها ۱۰ هزار واحد برای اجاره عرضه شد. و این در حالیست كه ما در سال ۸۴ معادل ۷۰۰ هزار ازدواج جدید داشتیم و اگر فرض كنیم حدود ۲۰۰ هزار از این خانوارها وارد بازار تقاضای مسكن شود این تقاضا های جدید با تقاضاهای موجود به حدود ۳۰۰ هزار می رسد و می بینید كه در مقابل ما تنها ۱۰ هزار واحد را برای اجاره عرضه كرده ایم.

●سیاست شما بیشتر ترویج مالكیت است یا فرهنگ اجاره ؟

▪هر دو باید در جای خود باشند، ما می گوییم مالكیت سرجای خودش و مانند همه جای دنیا مسكن اجاره ای باید سهمی از كل باشد.

●این سهم را شما می خواهید به چه میزان برسانید؟

▪برنامه ریزی ما ساخت سالانه ۵۰ هزار واحد مسكونی است كه هم اكنون دولت در این راستا زمین، یارانه و تسهیلات می دهد، پس در ۵ ساله برنامه ۲۵۰ هزار واحد اجاره ای به سهم موجود اضافه می شود كه رقم خوبی است، ولی باز كفاف نمی دهد.

ما در این زمینه برنامه های دیگری داریم كه در دست تدوین است. آقای رئیس جمهور، وزیران مسكن و شهرسازی، امور اقتصادی و دارایی و دادگستری را مأمور بررسی مسكن اجاره ای كرده است و مقرر شده بزودی راهكارهای اجرایی در این خصوص ارائه شود كه جلسات متعددی در این زمینه در حال برگزاری است.

طرح دیگر ما این است كه بنا داریم در قالب تشكلهای حرفه ای كار اجاره داری را سازماندهی كنیم، به گونه ای كه هر كس خواست واحد اجاره ای بسازد، در صورتی كه آن را در قالب این تشكل عرضه كند، دولت امتیازات و تسهیلات ویژه ای به آن می دهد، پس سازنده واحد را به شركت عرضه می كند كه برایش اجاره داری كند.

البته دولت امتیازات و تسهیلات را به واحدهایی می دهد كه در مناطق خاص برای اجاره ساخته شوند و آن مناطق مناطقی است كه دهك های یك تا پنج ما ساكن هستند به عنوان مثال ما در شمال شهر تهران امتیازی به كسی برای ساخت مسكن اجاره ای نمی دهیم.

●میانگین افزایش اجاره بها در سالهای اخیر چقدر بوده است؟

▪میانگین افزایش قیمت اجاره بها در ظرف۱۰ ساله گذشته بر اساس آمار بانك مركزی ۱۹‎/۶ درصد بوده، البته میانگین تورم در این مدت ۲۰‎/۵ درصد بوده كه با این حساب رشد اجاره بها زیر میانگین نرخ تورم بوده، ولی به هر حال چون سهمش در سبد خانوار بالا است، بر اقتصاد خانوار فشار می آورد، بیش از ۳۰ درصد درآمد خانوارها به اجاره بها اختصاص دارد.

●برنامه شما در سرفصل مقاوم سازی مسكن چیست؟

▪در این بخش آیین نامه ای تهیه شده كه هنوز به دولت تقدیم نكردیم، در كشور ۳ میلیون واحد مسكونی شهری ناپایدار و ۳ میلیون واحد مسكونی روستایی ناپایدار وجود دارد كه در برابر حوادث بویژه زلزله ناپایدار است، بخشی از این واحدها در درون بافتهای فرسوده قرار دارند و قابل مقاوم سازی نیست و باید تخریب شوند و تعدادی دیگر همین واحدهایی است كه در آن زندگی می كنیم و قبل از تدوین مقررات ملی ساختمان ساخته شده است.

این واحدها به لحاظ نوع ساخت و مصالح قابل مقاوم سازی است كه برای این واحدها در قالب طرح جامع مسكن یك طرح ویژه داریم، در این راستا شركتهای مشاوره مخصوصی شكل خواهد گرفت، البته با اخذ مجوز از خدمات مهندسی وزارت مسكن، این شركتها برای متقاضیان طرح مقاوم سازی می دهند و بر اساس این طرح تسهیلات یارانه دار در اختیار آنها قرار می گیرد.

●سقف این تسهیلات چقدر است؟

▪۵ میلیون تومان برای هر واحد مسكونی كه در خصوص تهران در جریان سفرهای استانی رئیس جمهور اعطای ۵ میلیون تومان تسهیلات مصوب شد كه بخشی را هم دولت به شكل یارانه می پردازد، این یارانه باید در قالب قانون بودجه سال بعد دیده شود.

●در بخش مسكن روستایی چه طرحهایی در دست تهیه است؟

▪در این طرح از یك سوی بحث نوسازی مسكن روستایی است كه از سوی دولت مصوب شده و در جریان است و همان گونه كه می دانید، به هر واحد مسكونی روستایی ۵‎/۷ میلیون تومان تسهیلات و یارانه تعلق می گیرد و متولی آن نیز بنیاد مسكن است.

بخش دیگر موضوع محیط روستایی و بهسازی محیط روستایی است و اجرای طرح های هادی است كه در مجموع برنامه جامعی برای مسكن روستایی در قالب این طرح دیده شده است.

●آقای مهندس، در بحث نهادها و ابزارهای مالی در طرح جامع مسكن، شاهد رویكرد جدیدی هستیم و به نظر می رسد در این بخش تحول بزرگی در جریان باشد، در این خصوص توضیح می دهید؟

▪در كشورهای مختلف جهان بسیاری از راهكارها به عنوان ابزار مالی بخش مسكن استفاده می شود كه متأسفانه در كشور كاربردی نشده و فقط به صندوق پس انداز مسكن و بعضاً اوراق مشاركت بسنده شده است و این درحالی است كه در دنیا از ابزارهای مالی بسیار متنوعی استفاده می شود.

وزارت مسكن و شهرسازی در قالب طرح جامع مسكن بنا دارد از بازار ثانوی رهن كه بازار بسیار وسیعی است و چرخش پول ایجاد می كند استفاده كند. همچنین از اوراق مشاركت قابل تبدیل به مسكن به عنوان ابزار جدید بهره خواهیم برد.

گفت وگو: زهره افشار


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.