جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

کوپال Copal


نام کلی رزین‌های سنگواره‌ای و رزین‌های سخت دیگر می‌باشد که تقریباً در همه نقاط گرمسیر بدست می‌آید و برای ساختن روغن‌های جلا و لاک‌ها، چسب‌ها و اندوده‌ها کاربرد دارد. هرچند …

نام کلی رزین‌های سنگواره‌ای و رزین‌های سخت دیگر می‌باشد که تقریباً در همه نقاط گرمسیر بدست می‌آید و برای ساختن روغن‌های جلا و لاک‌ها، چسب‌ها و اندوده‌ها کاربرد دارد. هرچند امروزه رزین‌های مصنوعی جایگزین طبیعی گشته. همه کوپال‌ها در الکل، روغن‌ بزرگ و تربانتین نیز حل می‌شوند.

سفت‌ترین آنها نوع آفریقائی است. کوپال زنگبار که از یکنوع درخت بدست می‌آید و نقطه ذوب آن ۲۴۰ تا ۳۶۰c درجه می‌باشد. وزن مخصوص کوپال‌ها از ۰۴/۱ تا ۱۳/۱ است. رنگ آنها از سفید تا زرد، سرخ، قهوه‌ای تا سیاه قهوه‌ای رنگ می‌باشد.

کوپال‌های تجاری در پنج گروه تقسیم‌بندی شده:

۱) دسته‌های آفریقای شرقی، غربی، مانیلی، هند شرقی و آمریکای جنوبی

کوپال سفت بستگی زیادی به زمان خشکانیدن و آماده کردن آن در زمین دارد. کوپال نیمه سفت و نرم مستقیماً با کشیدن شیره از درخت‌ها تولید می‌گردند.

کوپال سنگواره‌ای

با کیفیت عالی، با جداسازی از زغال‌سنگ‌های ژست که حدود ۵% آن می‌باشد بدست می‌آید. این‌گونه کوپال کهربائی یا زرد روشن تا رنگ سرخ با وزن مخصوص ۰۲/۱ تا ۰۶/۱ نقطه ذوب ۱۶۵c درجه و سفتی حدود صمغ کنگو می‌باشد [۱].

۱. فرهنگ مواد ـ مهندس پرویز فرهنگ