شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
پنج چالش اصلی زنان و دختران
بنابر باور بسیاری از صاحبنظران، انسان، محور توسعه پایدار است و جامعهای میتواند توسعه یابد که همه افراد آن، ظرفیت توسعهپذیری را داشته باشند و راهها و روشهای مناسب برای حصول توسعه ی پایدار را بیابند. بنابراین، تا زمانی که به زنان کشورمان به عنوان نیمی از نیروی انسانی در روند توسعه، توجّه کافی مبذول نگردد، تحقّق این آرمان، آرزویی محال به نظر میرسد.
بررسی قوانین موجود، اعم از قانون اساسی و سایر قوانین، نشان میدهد که زنان ایران، مشکل اساسیای از لحاظ قانونی ندارند؛ لکن عوامل اقتصادی، فرهنگی و سنّتی ویژهای، در قالب قوانین نانوشته، مانع مشارکت کامل زنان در روند توسعه و استفاده از مزایای توسعهاند.
در این نوشتار کوتاه، به دو مسئله مربوط به زنان و دختران در جوامع توسعهیافته و عقبمانده، اشاره میشود و در مقاله ی بعد به ۳ مورد دیگر اشاره می کنیم :
● اشتغال زنان
زنان، از اوّلین پگاه حیات جمعی بشر، در تمام عرصههای اجتماعی، نقشی مؤثّر و تعیین کننده داشتهاند و براساس نظر بسیاری از محقّقان و مردم شناسان، سنگ بنای تمدّنهای مادی جوامع در پی فراگیری کشاورزی و زراعت توسط زنان نهاده شده است و شاید بتوان گفت که تداوم، پیشرفت و تکامل جامعه ی اولیه انسانی، بیشتر مدیون تلاشها، کوششها، مجاهدتها و زحمات بیدریغ زنان بوده است تا مردان!
در جوامع گوناگون و در بین افراد مختلف، انگیزههای بسیاری، زنان را به بازار کار میکشاند که در اینجا به مهمترین آنها (که بالاخص در جامعه ما میتواند مطرح باشد)، اشارهای کوتاه خواهیم داشت:
۱) انگیزههای اقتصادی
یکی از شایعترین دلایل اشتغال زنان، نه تنها در ایران، بلکه در جوامع مختلف، کمک به وضعیت اقتصادی همسر و خانواده است. بالا بودن هزینهها و تنوّع نیازها و خواستههای خانواده، معمولاً مانع از آن است که درآمد مرد به تنهایی از عهده ی اداره خانوار برآید. این نیاز، مخصوصاً در شرایط نابهسامانیِ اقتصادی، بیشتر ضرورت مییابد و موجب روی آوردن زنان، به انواع و اقسام کارهای دست پایین، با مزد بسیار کم میشود.
۲) انگیزههای روانی و استقلالطلبی
بسیاری از زنان، صرفاً به انگیزه ی نیل به استقلال مالی، راهی بازار کار میشوند. بدین معنا که حتی در صورت بینیازی خانواده از درآمد آنها، به کار میپردازند و دستمزد خود را به دلخواه، پسانداز یا هزینه مینمایند. یکی از جنبههای مهم اشتغال با انگیزه مذکور، احساس نوعی همآوردی با مرد در اداره امور خانه و در واقع، تقسیم مدیریت خانواده بین زن و مرد است.
میل به استقلال مالی در محیطها و جوامعی که آمار طلاق بالایی دارند یا در آنها نرخ بیکاری و تلفات مردان بالاست و طبعاً زنان را با نوعی نگرانی و ترس از شرایط آینده مواجه میسازد، اهمیت بیشتری مییابد.
۳ ) انگیزههای اجتماعی
گاهی هم میل به کسب هوّیت و شخصیت اجتماعیِ مؤثر، افراد را وادار به حضور در جامعه میکند. محیط محدود خانه و کارهای تکراری آن، که تقریباً تمام وقت مفید فرد را به خود اختصاص میدهد، کمتر زمینهای برای رشد ادراکی و شخصیتی فرد، باقی میگذارد و در چنین شرایطی، زن برای جلوگیری از رخوت و خُمود فکری و روحی، خروج چند ساعته از محیط خانه را انتخاب میکند. امّا در برخی از موارد، عامل اصلی شکلگیری انگیزه حضور فعال در اجتماع و ورود به بازار کار، عرصه تواناییها و تخصّصهای به دست آمده است. این مورد، شخصاً در مورد زنان تحصیل کرده و واجد تخصّصهای مورد نیاز جامعه، مصداق پیدا میکند.
اشتغال زنان، زمینه و مقدمهای برای حضور اجتماعی آنان است و آثار اجتماعی این امر، دامنه وسیعی را در برمیگیرد. ضمن این که امروزه، اشتغال زنان به عنوان یکی از عوامل تحقّق توسعه پایدار و همه جانبه تلقی میگردد.
● فرار دختران
فرار از خانه، رفتاری است که در ابتدا به صورت یک اقدام ساده انجام میگیرد و سپس تا تکّدی، سرقت، خرید و فروش مواد مخدّر، اعتیاد، فحشا، قتل، و در نهایتْ خودکشی کشیده میشود.
پدیده «دختران فراری» با گسترش روز افزون خود، امروز به عنوان یک تهدید جدّی برای کانون گرم خانوادهها مطرح و عامل افزایش ناهنجاریهای اجتماعی در کلانْشهرها شناخته شده است.
دختران فراری، اقدام خود را نوعی «اعتراض» میدانند و خود را قربانی روابط ناسالم خانوادهها و فراموش شدن خود در جامعه میدانند. به اعتراف پژوهشگران اجتماعی، فرار دختران، نتیجه یک فرایند روانی و ذهنی در نوجوانان است که برای رسیدن به امنیّت درونی و رهایی از سلطه ی والدین، زندگی خانه به دوشی را برمیگزینند.
در ایران، از حدود پنج سال پیش به دلیل افزایش فراریان از خانه، به این معضل توجه شده است و فرار کودکان و نوجوانان، به عنوان یک آسیب جدّی، مورد بررسی قرار گرفته است.
طبق آمارهای منتشر شده: در سال ۱۳۷۸، ۹۳۷ دختر فراری و ۷۳۵ پسر فراری توسط نیروی انتظامی در تهران دستگیر شدهاند. به این ترتیب، تعداد فراریان از خانه ۳۰ درصد نسبت به سال قبل، افزایش داشته است. سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۷۹، ۵۴۵۰ دختر فراری و ۵۰۰۰ پسر فراری در تهران دستگیر شدهاند که ۹۶% آنان بدون سابقه کیفری بودهاند.
تحقیقات نشان میدهد که سبب حدود ۷۰ درصد فرار فرزندان، والدین هستند، به طوری که از خرداد تا شهریور ماه، وقتی نوجوانان پس از فراغت از مدرسه نمیتوانند محیط نامساعد خانواده را تحمّل کنند، به امید قرار گرفتن در فضای بهتر و مساعدتر، از خانه فرار میکنند و در فروردین ماه ـ که اعضای خانواده و فامیل به دید و بازدید و انجام دادن مراسم سال نو مشغول هستند ـ کمترین فرار را شاهد هستیم.
آمارها نشان میدهد افرادی که از خانه فرار میکنند، غالباً ۱۴ تا ۲۵ سال دارند و ۸۰ درصد آنها به دلیل ناسازگاری با والدین، ترجیح میدهند خانه ی خود را ترک کنند.
از مهمترین علتهای فرار دختران، طلاق و اعتیاد والدین است. طلاق، روابط عاطفی و ارتباطات سالم انسانی را سست میکند و این خلأ عاطفی، باعث میشود که دختران، از خانه بگریزند.
منابع
۱ . مباحثی پیرامون اشتغال زنان، حمید محمدی، تهران: اداره کل پژوهشهای سیما، ۱۳۸۰ .
۲ . زن و توسعه پایدار، گروه تدوین، تهران: انتشارات سازمان محیط زیست، ۱۳۷۸ .
۳ . فرار دختران، صادق برزگر، قم: نشر جمال، ۱۳۸۲.
۴ . روان شناسی فرار از خانه، مریم حیدری، قم: مهر قائم، ۱۳۸۱.
۵ . زنان، مشارکت و برنامهریزی برای توسعه پایدار (ج۲)، تهران: مرکز امور مشارکت زنان ریاست جمهوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست