سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

روز بدون سیگار


روز بدون سیگار

امروز، دهم خرداد مصادف با ۳۱ می «روز جهانی بدون دخانیات» نام گرفته است تا به همه یادآوری کند مصرف سیگار و دیگر انواع دخانیات چه عوارض و پیامدهای ناگوار و کشنده‌ای برای افراد …

امروز، دهم خرداد مصادف با ۳۱ می «روز جهانی بدون دخانیات» نام گرفته است تا به همه یادآوری کند مصرف سیگار و دیگر انواع دخانیات چه عوارض و پیامدهای ناگوار و کشنده‌ای برای افراد دارد.

سیگار کشیدن امروزه فقط مشکل یک فرد یا خانواده نیست، این موضوع امروزه تبدیل به مشکلی جهانی شده است. برآورد می‌شود که در سراسر دنیا از هر ۳ نفر بزرگسال، یک نفر سیگاری است؛ پس بیش از یک میلیارد فرد سیگاری در جهان وجود دارد. اگر شما هم سیگاری هستید، بد نیست آگاه باشید که خودتان خطر بروز بیش از پنجاه نوع بیماری را برای روح و جسم‌تان فراهم کرده‌اید. برخی از آنها ممکن است کشنده باشند و بقیه هم صدمات غیرقابل جبرانی را برایتان به ارمغان می‌آورند.

در ضمن بدانید خیلی فرق نمی‌کند که فردی خودش سیگار بکشد یا دود سیگار افراد دیگر را استشمام کند، پس شما نزدیکان و دوستان خود را هم به خطر انداخته‌اید.

خطراتی که سلامتی ما را تهدید خواهد کرد

علت حدود ۹۰ درصد سرطان‌های ریه سیگار کشیدن است. این عادت ناپسند، موجب بروز سرطان در سایر اعضای بدن مانند دهان، لب‌ها، گلو، حنجره، مثانه، کلیه، کبد، معده و لوزالمعده نیز می‌شود. به علاوه سیگار کشیدن سلامت قلب شما را تهدید کرده و خطرات حملات قلبی و سکته را نیز افزایش می‌دهد. با وجود این همه مضرات و آسیب‌های ناشی از سیگار، متاسفانه باز هم با افزایش افراد سیگاری روبرو هستیم. علی‌رغم تمام آگاهی‌هایی که به افراد داده می‌شود و ممانعت از مصرف سیگار در مراکز و فضاهای عمومی و عدم تبلیغ دخانیات، باز هم برآورد سازمان بهداشت جهانی (WHO) نشان می‌دهد تعداد افراد سیگاری در سراسر جهان از رقم فعلی ۳/۱ میلیارد به بیش از ۷/۱ میلیارد نفر تا سال ۲۰۲۵ می‌رسد.

چرا سیگار؟

افراد مختلف، دلایلی مختلف هم برای سیگار کشیدن مطرح می‌کنند. وقتی جوانان افراد بزرگسال را همراه سیگار می‌بینند، به خصوص والدین و آشنایان، آنها هم همین شیوه را برای بزرگتر به نظر آمدن انتخاب می‌کنند. همچنین زمانی که دوستان و همسالان آنها سیگار می‌کشند، جوانان برای پذیرفته شدن از طرف آنان، به این کار تن می‌دهند و دلیل آخر هم هیجان ناشی از تجربه عملی کاری ممنوع است. بزرگسالان نیز به دلایلی دیگر سیگار می‌کشند. آنها ممکن است از شرایط مالی و مشکلات شخصی خود فشارهای زیادی را تحمل کنند. ممکن است بیکار بوده یا نتوانند پول کافی برای مخارج خود را تامین کنند یا در زندگی مشترک خود مشکل داشته باشند و هزاران توجیه دیگر. این افراد برای آرام کردن خود سیگار را بهانه قرار می‌دهند.

در نهایت نیز هستند افرادی که خود را عاشق و شیفته سیگار می‌دانند. سیگار کشیدن آنها را از نظر روحی ارضا کرده و می‌گویند این کار باعث حس خوبی در آنها می‌شود.

نتایجی هم توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) اعلام شده است که بد نیست از نظر بگذرانیم:

۱) اکثر افراد سیگاری قبل از ۲۵ سالگی شروع به این کار کرده‌اند.

۲) هر ۸ ثانیه یک نفر در اثر مصرف سیگار جان می‌دهد.

۳) سالانه ۵ میلیون نفر در اثر استفاده از توتون و تنباکو جان خود را از دست می‌دهند که این تعداد تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۸ میلیون نفر می‌رسد.

۴) نتیجه‌ای عجیب: یک مرگ از هر ۵ مرگ، به دلیل استفاده از توتون و تنباکو است.

اگر بعد از دانستن این همه مضرات سیگار و خواندن این مطالب و این آمارها باز هم تمایلی به سیگار کشیدن دارید، بد?نیست مجدد در این مورد فکری بکنید!

منابع: who / Newsinfo.inquirer.net

نیلوفر اسعدی بیگی