سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
شیر را با شیره خرما میل کنید
اگر این روزها به یکی از شهرها یا استانهای جنوبی کشور سفر کنید و سری به بازارهای محلی آن بزنید، خواهید دید که برخی اهالی محلی در حال فروش یکی از محصولات جانبی خرما به نام دوشاب هستند. میپرسید دوشاب چیست؟ به شیره خرما، انگور یا هر شیره خوراکی دیگر در اصطلاح محلی دوشاب میگویند.
معمولا نخلکاران، دوشاب خرما را به یکی از روشهای سنتی تهیه میکنند. برخی خرما را با آب مخلوط کرده و میجوشانند.
جوشانده غلیظ شده را در کیسه ریخته و شیره را از تفاله جدا میکنند. اگرهم غلظت شیره پایین بود دوباره آن را میجوشانند تا به غلظت معینی برسد؛ اما روش دیگری که به حفظ بیشتر مواد مغذی شیره خرما کمک میکند، روشی است که در آن از حرارت خبری نیست. در این روش تلی از خرما، درون حصیرهایی از جنس برگ خرما ریخته میشود.
خرماها در اثر نیروی وزن برهم فشار آورده و شیره آن از میان منافذ حصیر خارج میشود. این شیره کاملا طبیعی و سرشار از مواد مغذی است و تمام فواید خرما را در بر دارد. البته شیرهگیری از خرما در شهرهای مختلف کشور، روشهای متفاوتی دارد.
شیره خرما، فعال کننده سلولهای عصبی
شیره خرما اگر اصولی و تحت کنترل فرآوری شود سرشار از املاح معدنی آهن، کلسیم، فسفر، پتاسیم، منگنز، مس و ویتامینهای A و B است.
مصرف آن همراه یک لیوان شیر ولرم به هنگام صبحانه باعث فعالشدن سلولهای عصبی مغز میشود. آهن آن با افزایش گلبولهای قرمز خون به رفع کمخونی، خستگی و رخوت کمک میکند.
کلسیم آن برای تقویت استخوانها مفید است و مصرف کم آن به خانمهای یائسه و کودکان در حال رشد توصیه میشود. شیره خرما میتواند سموم را از کبد دفع کند و ناراحتیهای گوارشی را بهبود بخشد.
خوب است بدانید به دلیل آنکه ۷۵ درصد شیره خرما حاوی مواد قندی است، همانند شیره انگور کالری بسیار بالایی دارد و مصرف زیاد آن در افراد کمتحرک، باعث چاقی مفرط میشود و برای بیماران مبتلا به دیابت محدودیت مصرف دارد.
لارو یا شفیره حشرات در شیره محلی
در شیرهگیری از خرما به روش سنتی، شیره حاصله اغلب تیره و کمغلظت است و اصول بهداشتی در تهیه آن رعایت نمیشود.
اغلب خرماهایی که برای شیرهگیری انتخاب میشود یا کیفیت پایینی دارد یا از خرماهایی است که از سوی پرندگان، آسیبدیده است. احتمال وجود آفت مرده، تخم، لارو، شفیره حشرات یا شن و ماسه چسبیده به خرمای نشسته نیز در شیره وجود دارد.
از سوی دیگر در روشی که از حرارت برای شیرهگیری خرما استفاده میشود امکان بروز طعم سوختگی و در روش سنتی غیرحرارتی، امکان بروز ترشیدگی و کپکزدگی شیره بسیار زیاد است.
بنابراین نظر به اینکه امروزه شیره خرما به روش صنعتی هم تهیه میشود، بهتر است انواعی را که دارای مجوز بهداشت و تاریخ مصرف است، انتخاب کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست