سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

۹ روش تقویت حافظه سالمندان


۹ روش تقویت حافظه سالمندان

با افزایش سن،‌ احتمال فراموشکاری افزایش می‌یابد ولی در افرادی که فعالیت فکری دارند، حافظه تغییر چندانی نمی‌کند. این فراموشکاری،‌ بیشتر مربوط به حوادث اخیر است...
معمولا …

با افزایش سن،‌ احتمال فراموشکاری افزایش می‌یابد ولی در افرادی که فعالیت فکری دارند، حافظه تغییر چندانی نمی‌کند. این فراموشکاری،‌ بیشتر مربوط به حوادث اخیر است...

معمولا افراد مسن خاطرات دوران جوانی را به یاد می‌آورند اما ممکن است مثلا یادشان نیاید یک ساعت پیش، کلیدشان را کجا گذاشته‌اند؟ گاهی این فراموشکاری مشکلاتی برای آنها یا خانواده‌شان ایجاد می‌کند. پیغامی را فراموش می‌کنند و یادشان می‌رود قبض برق را پرداخت کنند. آیا می‌دانید چگونه می‌توان این فراموشکاری‌ها را کمتر و حافظه را تقویت کرد؟

از سوال کردن و گفتن اینکه «موضوعی را فراموش کرده‌اید»، نترسید و خجالت نکشید. اینکه نمی‌توانید مانند گذشته‌ همه‌چیز را به یاد آورید، تقصیر شما نیست. باید به جای ناراحتی از این وضع به روش‌هایی که حافظه‌تان را تقویت یا از ضعف آن جلوگیری می‌کند،‌ توجه کنید.

کارهایی انجام دهید که در آنها دست‌ها، مغز و حافظه به کار انداخته شود. سعی کنید هر روز یک مطلب جدید یاد بگیرید. کتاب یا روزنامه مطالعه کنید. به اخبار رادیو یا تلویزیون گوش دهید و خبرهای مهم را برای دیگران بازگو کنید. بازی‌های فکری مثل شطرنج انجام دهید یا جدول حل کنید.

وسایلی را که همیشه از آنها استفاده می‌کنید مثل عینک یا کلید را در جای مشخصی بگذارید. مثلا داخل یک کاسه بزرگ یا ظرف مخصوص در اتاق نشیمن.

برای نوه‌هایتان قصه بگویید؛ خاطرات خود را بنویسید و برای دیگران بازگو کنید.

یک دفترچه کنار تلفن بگذارید و هر بار کسی تماس می‌گیرد و پیغامی دارد یا کاری از شما می‌خواهد، بلافاصله آن را یادداشت کنید. اگر خواندن و نوشتن نمی‌دانید، می‌توانید مطالب را ضبط کنید. در دفترچه‌تان تمام تاریخ‌های مهم مثل روز تولد فرزندان و نوه‌هایتان، سالگردها، روزی که نوبت دکتر دارید و مهلت پرداخت قبض‌ها را بنویسید و همیشه این دفتر یا سررسید را همراه داشته باشید.

هرگز خودسرانه دارو مصرف نکنید. داروهایی که پزشک برایتان تجویز کرده به دقت و سر ساعت بخورید. برای اینکه داروهایتان را فراموش نکنید، ۳ شیشه زیبا و رنگی برای خود بخرید و داروهای مربوط به صبح، ظهر و شب را داخل هر شیشه مخصوص بیندازید. بهتر است هر روز صبح داروها را داخل این شیشه‌ها بیندازید تا هر بار به آنها نگاه می‌کنید، یادتان بیاید کدام دارو را نخورده‌اید.

تغذیه مناسب برای حفظ قدرت حافظه لازم است. قند، چربی و نمک کمتر و سبزی‌های تازه بیشتری مصرف کنید. مصرف میوه علاوه بر تامین ویتامین A، B، E و C در پیشگیری از اختلال حافظه تاثیر دارد.

از تاثیر صبحانه بر حافظه غافل نشوید. سالمندی که فراموش می‌کند صبحانه بخورد، خود را برای یک روز فراموشکاری آماده‌می‌کند. خوردن صبحانه شامل کربوهیدرات‌ها یا پروتئین یا انواع چربی مثل کره، حافظه کوتاه‌مدت را تقویت می‌کند. یک کاسه غلات همراه با شیر و مقداری میوه و یک تکه نان می‌تواند صبحانه مفید و مناسبی باشد. پنیر، گردو، خرما، عسل و تخم‌مرغ را حتما در برنامه غذایی خود بگنجانید.

اگر حس می‌کنید یکی از علایم زیر را دارید به متخصص طب سالمندی، روان‌پزشک یا متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید:

اگر اسامی افراد را دایم فراموش می‌کنید، اگر نمی‌توانید مهارت جدیدی را یاد بگیرید، اگر اطرافیان به شما می‌‌گویند که فراموشکار شده‌اید و بالاخره اگر فراموش کردن کارها باعث شده نتوانید تنهایی کارهایتان را انجام دهید.

الهه رضائیان