یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

این روزها از خورشید رو بگیرید


این روزها از خورشید رو بگیرید

اشعه یو وی ماورای بنفش خورشید, این روزها بنای ناسازگاری با شهروندان تهرانی را در پیش گرفته ماه ها شرایط بحرانی آلودگی هوا به واسطه رفت و آمد دائمی ریزگردها کم بود, حالا چند روزی است که قرار گرفتن اشعه ماورای بنفش خورشید در شرایط بالاتر از حد استاندارد و موضوع خطرناک بودن این اشعه از یکسو و تشدید تدریجی آن به واسطه افزایش گرمای هوا طی ماه های تیر و مرداد موجب نگرانی هایی برای شهروندان شده است

اشعه (یو.وی) ماورای بنفش خورشید، این روزها بنای ناسازگاری با شهروندان تهرانی را در پیش گرفته؛ ماه‌ها شرایط بحرانی آلودگی هوا به واسطه رفت و آمد دائمی ریزگردها کم بود، حالا چند روزی است که قرار گرفتن اشعه ماورای بنفش خورشید در شرایط بالاتر از حد استاندارد و موضوع خطرناک بودن این اشعه از یکسو و تشدید تدریجی آن به واسطه افزایش گرمای هوا طی ماه‌های تیر و مرداد موجب نگرانی‌هایی برای شهروندان شده است.

این در حالی است که با وجود این‌که اشعه ماورای بنفش خورشید طی ۱۰ روز گذشته در شرایط خطرناک قرار داشت، اما سازمان‌های مسوول به جای هرگونه اطلاع‌رسانی و ارائه توصیه‌هایی برای کاهش اثرات مخرب این اشعه بر سلامت شهروندان، سیاست سکوت پیش گرفته‌اند.

بر اساس اندازه‌گیری‌های انجام شده در شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، وضعیت اشعه (یو. وی) خورشید در روز شنبه بالای ۹ (خطر بسیار زیاد) و طی روزهای یکشنبه و دوشنبه بالای هفت (دارای خطر زیاد) بر اساس شاخص‌ها بوده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، طی ۱۰ روز گذشته وضعیت اشعه ماورای بنفش خورشید بین همین ارقام در نوسان بوده است.

همچنین شاخص این اشعه در یک طیف شدت از یک تا ۱۱ درجه‌بندی می‌شود و اگر بین یک و دو باشد (بی‌خطر)، بین سه تا پنج (کم خطر)، بین شش تا هفت دارای (خطر زیاد) و بین هشت تا ۱۰ (خطر بسیار زیاد) و شاخص ۱۱ نشانه (خطر بسیار شدید) این اشعه است.

این شرایط در حالی است که مسئولان وزارت بهداشت مدت‌ها پیش از تجهیز استان‌های کشور از امضای توافق نامه‌ای با سازمان انرژی اتمی به منظور سنجش پرتو فرابنفش در تمام استان‌ها و ثبت این اطلاعات در سامانه اطلاعات بهداشت محیط کشور و در نهایت گزارش روزانه این اطلاعات به مردم خبر داده بودند.

● اختلاف برسر خطرناک بودن اشعه (یو.وی)

همه چیز از تابستان سال گذشته آغاز شد، وقتی که اشعه ماورای بنفش خورشید پس از مدت‌ها برای اولین بار خبرساز شد.

تابستان سال گذشته قرار گرفتن اشعه ماورای بنفش خورشید در شرایط بالاتر از حد استاندارد موجب شد تا برای چند روز، حساسیت‌ها از بابت آلودگی هوا کمرنگ شده و نگرانی جدیدی برای شهروندان و مسوولان نسبت به خطرناک شدن اشعه ماورای بنفش خورشید و اثرات مخرب آن روی پوست به وجود آید.

این نگرانی‌ها موجب شد تا آن موقع مسوولان و وزارت بهداشت و شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نسبت به وضعیت خطرناک اشعه ماورای بنفش در برخی از روزهای تابستان به شهروندان هشدار دهند.

هرچند مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران معتقد بود، بالا بودن اشعه ماورای بنفش در پایتخت مساله تازه‌ای نیست و از آنجا که اطلاعات مربوط به آن اخیرا اندازه‌گیری می‌شود، بنابراین بتازگی مورد توجه قرار گرفته است.

در چنین شرایطی هشدارهای روزانه وزارت بهداشت نیز موجب شد تا شورای شهر تهران، محدودیت‌هایی برای فعالیت استخرهای سرباز و استفاده از زمین‌های چمن در ساعاتی از روز مصوب کند، اما برخی معتقد بودند این هشدار‌ها برای فروش کرم‌های ضد آفتاب و عینک‌های آفتابی است و ریشه علمی ندارد.

یکی از مخالفان اعلام روزانه میزان اشعه ماورای بنفش، مدیر مرکز ازن‌سنجی ایران و خاورمیانه بود که اعتقاد داشت میزان تابش اشعه ماورای بنفش در کشور ۱۴ سال است که ثابت مانده است.

او این هشدارها را تشویش اذهان عمومی دانسته و گفته بود بهتر است وزارت بهداشت به جای هراس‌آفرینی در جامعه، زمان تابش این اشعه را به مردم اعلام کند، میزان تابش شدید این اشعه در فصل تابستان تنها ۱۰ دقیقه است که طبق بررسی‌های انجام شده از ساعت ۱۴ و ۳۰ تا ۱۴ و ۴۰ دقیقه هر روز در فصل تابستان است.

این اظهارنظر در حالی مطرح شد که مسوولان وزارت بهداشت و شرکت کنترل کیفیت هوای تهران همچنان معتقد بودند اشعه ماورای بنفش خورشید در صورتی‌که بالاتر از حد استاندارد قرار بگیرد قطعا خطرناک و برای سلامت پوست شهروندان مضر خواهد بود.

● تکرار سکوت ۱۰ روزه سازمان‌های مسوول

موضوع اشعه ماورای بنفش خورشید بار دیگر در تابستان امسال نیز خبرساز شده است. بررسی‌ها و اندازه‌گیری‌های کارشناسی انجام شده توسط شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان می‌دهد، طی ۱۰ روز گذشته میزان اشعه ماورا بنفش خورشید بالاتر از حد استاندارد قرار داشته است اما موضوع مهم‌تر از اشعه ماورای بنفش خورشید، سکوت سازمان‌های مسوول در اطلاع‌رسانی و هشدار به شهروندان از جهت قرار گرفتن اشعه ماورای بنفش خورشید در وضعیت خطرناک و ارائه توصیه‌های لازم در این زمینه بوده است.

گویی مسوولان دستگاه‌های متولی همچون وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست ترجیح دادند با وجود این‌که طی ۱۰ روز گذشته اشعه ماورای بنفش خورشید در وضعیت خطرناک قرار داشت در این زمینه سکوت کرده و تنها با اظهارنظر روز گذشته دکتر رشیدی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران بود که شهروندان متوجه شدند وضعیت اشعه ماورای بنفش خورشید در شرایط خطرناک است و باید در این زمینه به طور جدی مراقب باشند.

جالب این که مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران تاکید می‌کند این آمار به طور روزانه به دستگاه‌های مسوول شامل وزارت بهداشت، سازمان حفاظت محیط زیست و... گزارش می‌شود و این سازمان‌ها و دستگاه‌ها موظف هستند هشدارهای لازم را برای حفظ سلامت شهروندان ارائه کنند.

● تشدید اشعه (یو.وی) با افزایش گرما

در شرایطی که بررسی‌ها و اندازه‌گیری‌های انجام شده از افزایش شدت اشعه ماورای بنفش خورشید طی ده روز گذشته به واسطه افزایش گرمای هوا و ورود به فصل تابستان حکایت دارد، کارشناس شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در گفت‌وگو با جام‌جم از شدت یافتن تدریجی اشعه (یو. وی) ماورای بنفش خورشید با گرم‌تر شدن هوا و طی ماه‌های تیر و مرداد خبر داده و می‌گوید: هرچه تابش نور خورشید در سطح بیشتر شود به همان میزان اشعه ماورای بنفش خورشید نیزشدت می‌یابد.

حشمت‌الله بسطامی، اوج خطرناک بودن اشعه ماورای بنفش خورشید را بین ساعات ۱۲ تا ۳ بعد از ظهرعنوان کرده و به شهروندان توصیه می‌کند حالا که کاهش دادن اشعه (یو‌وی) امکان‌پذیر نیست، بنابراین بهتر است تا جای ممکن بین ساعات ۱۲ تا ۳ بعد از ظهر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار نگیرند و از تردد در فضای آزاد خودداری کنند.

این کارشناس البته به نکته جالبی هم اشاره می‌کند، این‌که افزایش گرد و غبار گرچه باعث تشدید آلودگی هوا می‌شود، اما می‌تواند در کاهش اشعه (یو.وی) و اثرات مخرب آن بر پوست شهروندان مفید عمل کند.

مدیر آموزش و ارتباطات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، با تاکید بر لزوم اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی شهروندان توسط سازمان‌های مسوول در خصوص اشعه ماورای بنفش و شدت آن توضیح داد: نه فقط در تهران بلکه ممکن است در سایر شهرهای کشور نیز با افزایش گرمای هوا در فصل تابستان، میزان اشعه ماورای بنفش خورشید تشدید شود که برخی سایت‌های بین‌المللی وضعیت اشعه (یو. وی) در شهرهای مختلف را اعلام می‌کنند و می‌توان با مراجعه به این سایت‌ها میزان دقیق اشعه (یو. وی) را در هر شهری به دست آورد.

بسطامی در پاسخ به این سوال که چرا طی سال‌های گذشته کمتر سخنی از خطرناک بودن اشعه ماورای بنفش خورشید به میان آمده بود و از تابستان سال گذشته این موضوع خبرساز شد، توضیح می‌دهد: جدی مطرح نشدن موضوع اشعه ماورای بنفش خورشید به معنای این نیست که وضعیت این اشعه و میزان آن اندازه‌گیری نمی‌شد، چراکه طی سال‌های گذشته سازمان‌هایی مانند هواشناسی و وزارت بهداشت اطلاعات مربوط به وضعیت اشعه ماورای بنفش خورشید را اندازه‌گیری می‌کردند، اما در شرکت کنترل کیفیت هوای تهران از تابستان سال گذشته با حساسیتی که در این زمینه ایجاد شد، اندازه‌گیری اشعه (یو.وی) ماورای بنفش خورشید به طور مرتب در دستور کار قرار گرفت.

● این توصیه‌ها را جدی بگیرید

با قرار گرفتن اشعه ماورای بنفش خورشید در شرایط خطرناک طی روزهای اخیر، کارشناسان از شهروندان می‌خواهند که برای کاستن از عوارض و تاثیر مخرب این اشعه بر پوست رعایت این توصیه‌ها را جدی بگیرند.

بر این اساس شهروندان باید برای کاهش عوارض این اشعه هنگام تردد در فضای آفتابی حتما از عینک آفتابی استفاده کنند، کرم ضدآفتاب با (اس. پی. اف) بالای ۳۰ بزنند و ضمن اجتناب از ماندن طولانی در محیط بیرون، از کلاه و لباس مناسب استفاده کنند.

هرچند نازک شدن لایه ازن، ارتفاع و عرض جغرافیایی، پوشش ابر و زاویه تابش نور خورشید به عنوان دلایل کلی برای شدت یافتن تابش اشعه ماورای بنفش مطرح است و مجموع این عوامل سبب شده در برخی روزهای گذشته شاخص تابش این اشعه در مرز ۱۰ قرار بگیرد، اما کارشناسان توصیه می‌کنند مردم نه فقط این روزها بلکه در همه ماه‌های گرم سال باید محافظت از پوست و چشم با عینک‌های آفتابی و کرم‌های ضدآفتاب، استفاده از چتر یا کلاه آفتابگیر را جدی‌تر بگیرند.

پوران محمدی