جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ویروس، مرز بین بودن یا نبودن


ویروس، مرز بین بودن یا نبودن

شاید بزرگ‌ترین وجه تمایزی که تاکنون با دیگر سیارات داشته‌ایم، همین زنده و جاری بودن زندگی برکره زمین است و برترین و پیچیده‌ترین شکل زندگی هم به انسان مربوط می‌شود و به همین …

شاید بزرگ‌ترین وجه تمایزی که تاکنون با دیگر سیارات داشته‌ایم، همین زنده و جاری بودن زندگی برکره زمین است و برترین و پیچیده‌ترین شکل زندگی هم به انسان مربوط می‌شود و به همین دلیل اشرف مخلوقات لقب گرفته است. با این حال دانشمندان معتقدند حیات از میکروب‌ها شروع شده، اما بد نیست بدانیم زندگی یا حیات عبارت است از یکسری فرآیندهای پیچیده حاصل از دستورالعمل‌های خاصی که به‌وسیله اسیدنوکلئیک سلول‌های زنده همواره در فعالیت است.

چون ویروس‌ها در خارج از بدن میزبان به حالت خنثی به‌سر می‌برند، به این مفهوم نمی‌توان آنها را موجود زنده در نظر گرفت.

درمورد ویروس‌ها گفته می‌شود این جانداران میکروسکوپی در مرز بین زنده بودن و زنده نبودن هستند. لذا هنگامی که ویروس‌ها وارد سلول میزبان می‌شوند اسیدهای نوکلئیک آنها فعال و به تکثیر منجر می‌شود.

از نظر بالینی ویروس‌ها را می‌توان موجودات زنده در نظر گرفت زیرا آنها مانند باکتری‌ها و قارچ‌های بیماریزا بوده و آلودگی و بیماری ایجاد می‌کنند.

اما درمورد باکتری‌ها و میکروب‌ها گفته می‌شود این جانداران میکروسکوپی در مرز بین زنده بودن و زنده نبودن هستند. با این که این جانداران حرکت می‌کنند، غذا می‌خورند و تکثیر می‌شوند، اما خود به تنهایی قادر به انجام این کار نیستند. این جانداران حتما باید از طریق موجودات دیگر این اعمال حیاتی را انجام دهند. در واقع این موجودات ریز میکروسکوپی باید در بدن موجود زنده دیگری که اصطلاحا میزبان نامیده می‌شود، قرار بگیرند و اعمال حیاتی خود را انجام دهند.

دراین میان سلول اسپرم انسانی نیز برای ازدیاد و تکثیر شدن به سلول دیگر نیاز دارد. بنابراین این سلول‌ها نه کاملا زنده واقعی هستند و نه کاملا مرده واقعی درحقیقت زندگی آنها به‌وجود موجودات دیگر وابسته است.

مترجم: عاصفه اله‌وردی

منبع: popsci