شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

شیخ مرتضی انصاری


شیخ مرتضی انصاری

جناب استاد مفخرالعلما الزاهدین شیخ مرتضی انصاری در اخلاق یگانه آفاق و در علم و قدس و زهد و تقوی در زمانه بی نظیر بود و بسیار تعظیم می فرمود ذکر اسامی علما ره را

جناب استاد مفخرالعلما الزاهدین "شیخ مرتضی انصاری "در اخلاق یگانه آفاق و در علم و قدس و زهد و تقوی در زمانه بی نظیر بود و بسیار تعظیم می فرمود ذکر اسامی علما (ره)را. اگر چه بدیهی است قلم ناقص ما نمی تواند تمام ابعاد این شیخ کبیر را بیان کند اما امیدواریم که این نوشته ی ناقص مورد قبول شما قرار گیرد و اطلا عاتی در اختیار دوستدارن بی شمارش قرار گیرد.

حمد بی پایان پروردگاری را سزاست که از بین مردم پیامبران را برگزید و علما را وارث آنان معرفی کرد و مرکب دواتشان را بر خون پاک شهیدان برتری دارد .

ما تصمیم داریم در اولین شماره ی این نشریه درباره ی شخصی حرف بزنیم که در لُمعات درباره ی ایشان آمده است جناب استاد مفخرالعلما الزاهدین "شیخ مرتضی انصاری "در اخلاق یگانه آفاق و در علم و قدس و زهد و تقوی در زمانه بی نظیر بود و بسیار تعظیم می فرمود ذکر اسامی علما (ره)را.

اگر چه بدیهی است قلم ناقص ما نمی تواند تمام ابعاد این شیخ کبیر را بیان کند اما امیدواریم که این نوشته ی ناقص مورد قبول شما قرار گیرد و اطلا عاتی در اختیار دوستدارن بی شمارش قرار گیرد.

ولادت –خاندان

شیخ مرتضی انصاری بهسال ۱۲۱۴ ه-ق در شهر دزفول روز عید غدیر خم به دنیا آمد . او بزرگترین فرزند شیخ محمد امین انصاری بود نسبت خاندان انصاری به جابر عبدالله انصاری صحابی معروف پیامبر (ص) میرسد.مادر شیخ زنی متعبّد و پارسا بود در شب ولادت شیخ به خواب دید که امام صادق (ع) قرانی به او هدیه داد . در تعبیر خواب بزرگان به او گفتند که خداوند به تو فرزند سرشناسی خواهد داد . از مادر شیخ نقل شده که در ایام خرد سالی شیخ همواره بعد از وضو گرفتن به او شیر می داد .

اساتید و شاگردان اساتید شیخ عبارتند از شیخ حسین انصاری دزفولی شریف العلما ء مازندرانی شیخ موسی کاشف الغطاء و برادرش شیخ علی سید محمد مجاهد و حاج ملا احمد نراقی و جالب اینکه غیر از نامبردگان بالا شیخ از کس دیگری شاگردی ننموده. از شاگردان برجسته شیخ می توان میرزای شیرازی رهبر مذهبی جنبش تنباکو سید جمال الدین اسد آبادی ( که به دستور شیخ به هندوستان رفت) و میرزا حبیب الله رشتی را نام برد .

● آثار علمی شیخ

بهترین مدرک برای اثبات مقام علمی شیخ تالیفات اوست که بیشتر مطالب و مسائل آن تازه و مبتکرانه است و با اینکه بیش از یکصد سال است که فقها ی شیعه در مجالس درس آنها را توضیح می دهند , هنوز معتقدند که فهم مباحث فائد الاصول ( رسائل) و مکاسب شیخ آسان نیت و اگر طلبه فاضلی آراء شیخ انصاری را به خوبی درک کند مجتهد است. ( مناسک حج, حاشیه بر استصحاب قوانین , حاشیه بر ترجمه نجاه العبادو...

● اخلاق شیخ

وی مردی مؤدب و کم حرف بود خوش اخلاق و احیاناً بذله گو و متواضع بود خصوصاً موقع تدریس .شیخ مادرش را فوق العاده احترام می کرد و موقعی که از تدرسی فراغت می یافت و به خانه می رفت نخست نزد والده ی خود می نشست و از او دلجویی می کرد و غالباً از احوال مردمان قدیم از او می پرسد و وقتی که شاد و بشّاش می ساخت به اطاق مطالعه خود می رفت .زمانی که مادرش فوت کرد بسیار گریست به او عرض کردند که چرا بیش از اندازه برای مرگ مادر پیرت گریه می کنید ؟ فرمودند : زمانی که او زنده بود به او خدمت می کردم و او مرا دعا می کرد اکنون از این نعمت بی نصیبم و این است سبب گریه من.

● کرامات شیخ

یکی از شاگردان شیخ می گوید چون از مقدمات علوم و سطوح فارغ التحصیل گشتم برای تکمیل تحصیلات به نجف اشرف رفتم و به مجلس درس شیخ درآمدم ولی از مطلب و تقریراتش هیچ نفهمیدم . خیلی به این حالت متاثر شدم تا جایی که داشتم نا امید می شدم بالاخره به حضرت امیر متوسّل شدم . شبی در خواب خدمت آن حضرت رسیدم و آن بزرگوار در گوشم ( بسم الله الرحمان الرحیم) را قرائت نمود . صبح چون در مجلس درس حاضر شدم درس را فهمیدم کم کم جلو رفتم پس از چند روز به جایی رسیدم که در آن مجلس صحبت می کردم . روزی از زیر منبر درس با شیخ بسیار صحبت کردم و اشکال گرفتم آن روز پس از ختم درس شیخ آهسته خود را به من رساند و در گوش من فرمود آن کسی که ( بسم الله) را در گوش تو خوانده است تا (ولاالضالین ) را در گوش من خوانده این بگفت و برفت من از این قضیه بسیار تعجب کردم و فهمیدم که شیخ دارای کرامت است زیرا تا آن وقت به کسی این مطلب را نگفته بودم .خاتم الفقها والمجتهدین دارای کرامات بسیاری است که ۱۴ کرامت دیگر شیخ مرتضی انصاری در کتاب زندگانی و شخصیت شیخ انصاری آمده است.

● رحلت شیخ

شیخ شب هیجدهم جمادی الاول سال ۱۲۸۱ ه – ق در نجف اشرف دار فانی را وداع گفت و به سرای باقی شتافت و پس از شصتو هفت سال زندگی پر بار به ملکوت اعلی پیوست . ایشان در نجف اشرف در باب قبله صحن مطهّر حضرت علی به خاک سپرده شدند.