چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

چه بخوریم تا سالم زندگی كنیم


چه بخوریم تا سالم زندگی كنیم

بنا بر برخی از آمارها حدود یك پنجم از كودكان زیر ۶ سال كشور از سوء تغذیه رنج می برند سوء تغذیه از عوامل مختلفی ناشی می شود , در این میان عدم یك برنامه غذایی دقیق و علمی كه بتواند پروتئین و انرژی لازم را برای حفظ سلامتی كامل بدن تامین كند , از اهمیت بسزایی برخوردار است

بنا بر برخی از آمارها حدود یك پنجم از كودكان زیر ۶ سال كشور از سوء تغذیه رنج می برند . سوء تغذیه از عوامل مختلفی ناشی می شود ، در این میان عدم یك برنامه غذایی دقیق و علمی كه بتواند پروتئین و انرژی لازم را برای حفظ سلامتی كامل بدن تامین كند ، از اهمیت بسزایی برخوردار است .

آنچه پیش روی دارید یك برنامه غذایی كاملی جهت پیش گیری از سوء تغذیه و حفظ سلامت بدن است كه توسط معاونت بهداشتی وزارت بهداشت ، انستیتو تحقیقات تغذیه و صندوق كودكان سازمان ملل متحد ( یونیسف ) تهیه شده است .

امید است خانواده های محترم با رعایت این برنامه غذایی بر حسب شرایط اقتصادی خود ، به حفظ سلامتی و بهداشت اعضای خانواده كمك كنند .

۱ـ گروه شیر و لبنیات

ـ این گروه شامل موادی مانند شیر ، ماست ، پنیر ، كشك و بستنی است

ـ مواد مغذی مهم : پروتئین ، كلسیم ، فسفر ، بعضی از انواع ویتامینهای گروه ب ، ویتامین آ

ـ واحد اندازه گیری : هر واحد از این گروه برابر است با یك لیوان شیر یا یك لیوان ماست یا ۳۰ گرم پنیر یا یك چهارم گرم لیوان كشك پاستوریزه یا ۵/۱ لیوان بستنی

ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه ۲ واحد یا بیشتر توصیه می شود ، ( هر واحد برابر با یك لیوان است ) این گروه ، برای رشد و استحكام استخوانها و دندانها و سلامت پوست لازم است .

چگونه از گروه شیر و لبنیات استفاده كنید

۱ـ از شیر های پاستوریزه شده كم چربی ( ۵/۲ در صد یا كمتر ) استفاده كنید

۲ـ اگر به شیر پاستوریزه دسترسی ندارید می توانید شیر تلزه را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و سپس مصرف كنید .

۳ـ سرشیر و خامه كمتر مصرف كنید .

۴ـ از پنیرهای تهیه شده از شیر پاستوریزه استفاده كنید .

۵ـ بستنی هایی را مصرف كنید كه از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد .

۶ـ اگر كشك ، پاستوریزه نیست ، حتما قبل از مصرف ، مقداری آب به آن اضافه كنید و حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در حال به هم زدن بجوشانید .

۲ـ گروه گوشت و حبوبات

ـ این گروه شامل موادی مانند : گوشتهای قرمز ( گوسفند و گوساله ) گوشتهای سفید ( مرغ ، ماهی ، پرندگان ) ، امعاء و احشاء ( جگر ، دل ، قلوه ، زبان ، مغز ) تخم مرغ و حبوبات ( نخود ، لوبیا ، عدس ، باقلا ، لپه ، ماش ) است .

ـ مواد مغذی مهم : پروتئین ، آهن ، روی و بعضی از انواع ویتامین های گروه ب

ـ واحد اندازه گیری : بجای هر ۳۰ گرم گوشت با چربی متوسط ، می توان از یك عدد تخم مرغ یا یك فنجان جبوبات پخته یك سوم یا یك دوم فنجان حبوبات خام استفاده كرد .

ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم مصرف روزانه ۲ واحد یا بیشتر ( ۶۰ تا ۹۰ گرم ) از این گروه توصیه می شود .

این گروه برای رشد ، خونسازی و سلامت سیستم عصبی لازم است .

چگونه از گروه گوشت و حبوبات استفاده كنید

۱ـ قبل از مصرف گوشتهای قرمز ، تمام چربی قابل رویت آن را جدا كنید . پوست مرغ را كه حاوی چربی زیاد است جدا كنید .

۲ـ حتی الامكان از سرخ كردن گوشت اجتناب كنید .

۳ـ مغز و زبان دارای چربی و كلسترول فراوان است ، در خوردن آنها افراط نكنید .

۴ـ اگر می خواهید گوشت یخ زده را به صورت آب پز بخورید ، آن را بلافاصله بپزید و اگر بخواهید بصورت كباب شده یا بصورتهای دیگر بخورید ، برای خارج كردن گوشت از حالت یخ زده باید آن را ۲۴ ساعت در قسمت پایین یخچال قرار دهید و بعد بپزید .

۵ـ بهتر است به جای گوشت قرمز ، بیشتر از گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی استفاده كنید .

۶ـ برای بزرگسالان مصرف زرده تخم مرغ به علت دارا بودن كلسترول زیاد باید به حداكثر ۳ عدد در هفته محدود شود .

۷ـ مصرف حبوبات به علت دارا بودن فیبر و پروتئین زیاد توصیه می شود .

۳ـ گروه نان و غلات

ـ این گروه شامل موادی مانند انواع نان ، برنج ، ماكارونی ، گندم ، جو و ذرت است .

ـ مواد مغذی مهم : انرژی ، بعضی از انواع ویتامین های گروه ب ، آهن و مقداری پروتئین است .

ـ واحد اندازه گیری : یك استكان كوچك برنج خام ( ۸۰ گرم ) یا دو استكان كوچك ( ۱۶۰ گرم برنج پخته ) یا یك دوم لیوان ماكارونی پخته می تواند جانشین ۴ كف دست ، نان شود .

ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه ۴ واحد یا بیشتر توصیه می شود . این گروه برای تامین انرژی ، رشد و سلامت سیستم عصبی لازم است .


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.


همچنین مشاهده کنید