سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

معجزه استانبول پابرجا ست


معجزه استانبول پابرجا ست

با این كه در سال روبه پایان نه المپیك تابستانی برگزارشد و نه جام جهانی فوتبال و یا جام ملتهای اروپا, اما ۱۲ ماه پرحادثه را پشت سر گذاشتیم كه هم غنا و هم ضعف های ورزش جهان را عیان ساخت

با این كه در سال روبه پایان نه المپیك تابستانی برگزارشد و نه جام جهانی فوتبال و یا جام ملتهای اروپا، اما ۱۲ ماه پرحادثه را پشت سر گذاشتیم كه هم غنا و هم ضعف های ورزش جهان را عیان ساخت.ازنظر خیلی ها مهمترین واقعه و بهتر بگوییم عجیب ترین حادثه ورزشی جهان در سال روبه پایان پیروزی لیورپول انگلیس بر میلان ایتالیا در فینال فوتبال جام قهرمانان باشگاههای اروپا بود.

در این دیدار كه در شهر استانبول برپاشد، تیم ایتالیایی ابتدا ۰-۳ پیش افتاد و درحالی كه همگان یقین داشتند یك گل عجیب از مالدینی معروف و دوگل از هرنان كرسپو آرژانتینی كار را به سود تیم ایتالیایی یكسره كرده است، تیم انگلیسی به طرز عجیبی طی نیمه دوم بیدار شد و در عرض فقط ۶ دقیقه (كه دقایقی دیوانه وار توصیف شد) ۳ گل متوالی زد تا بازی صددرصد باخته را ابتدا به تساوی ۳-۳ بكشاند و سرانجام روی ضربات پنالتی فتح كند و جامی را به دست بیاورد كه از هر سو و به هر شكل از دست رفته نشان می داد.

عجیب تر این بود كه سران میلان، پس از آن قصور بزرگ كه نمونه آن یك فصل پیش تر و طی رقابت میلان با دیپورتیوو لاكرونیا اسپانیا در مرحله یكچهارم نهایی جام قبلی قهرمانان اروپا هم رؤیت شده بود، حكم به بركناری كارلو انچلوتی ندادند و در نتیجه مشكلات شان در این فصل نیز به گونه ای استمرار یافته است. از دست دادن مجدد مقام پیشتازی در كالچو، صعود لرزان به مرحله یك هشتم نهایی پیكارهای امسال جام قهرمانان اروپا و ناكامی در جام حذفی و حاشیه نشین شدن در این میدان، درگیر مشكلات قرمز و سیاه های میلان طی فصل جاری بوده كه با بساط فوق چاره ای جز بركناری هافبك اسبق آث.میلان و سرمربی پیشین پارما و یوونتوس در پایان فصل جاری نمانده است و اگر همه اینها را به نمایش استانبول ارتباط بدهیم، حرفی به گزاف نگفته ایم. نمایشی كه برای لیورپول معجزه وار و برای میلان فاجعه گونه بود و اثر آن هنوز هم پایدار و پابرجا است.

در صحنه ورزش فوتبال، جام یوفا هم به رقابت نهاده شد كه به قهرمانی زسكا مسكو منجر شد. این رویداد حتی از قهرمانی لیورپول در استانبول و نحوه و روال خاص آن واقعه نیز عجیب تر بود.وقتی این مسابقات به شكل گروهی آغاز شد و سپس به مراحل حذفی گام نهاد، كمتر كسی روی این تیم روسی حساب می كرد. اما این باشگاه كه سرمایه گذار اصلی و صاحب پنهانی آن رومن آبراموویچ؛ یعنی صاحب میلیاردر و روسی باشگاه چلسی انگلیس است، با استفاده صحیح از فرصت ها و با داشتن بازیگرانی سرنوشت ساز مثل واگنر لاو برزیلی حتی از برگزاری تك دیدار فینال در زمین حریف (اسپورتینگ لیسبون) هراسی به دل راه نداد و به برتری ۱-۳ در برابر این تیم پرتغالی رسید و موجب اولین قهرمانی یك تیم روسی پس از تجزیه اتحاد شوروی در یك جام باشگاهی اروپا شد و كاری كردكه پیشتر فقط از دیناموكی یف اوكراین و دینامو تفلیس گرجستان (و با نام اتحاد شوروی) در سالهای دو دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ سرزده بود.

سایر وقایع عمده فوتبال در ۱۳۸۴ (۲۰۰۵) از این قرار بودند:چون صحبت چلسی به میان آمد، باید متذكر شویم این تیم پس از ۵۰ سال دوری از عنوان قهرمانی لیگ انگلیس سرانجام بادرخشش مردانی مثل فرانك لمپارد و جان تری كه بومی هستند و گالاس، ماكله له، دروگبا، چك و روبن كه از سایر كشورها می آیند به چنین عنوانی رسید.

خوزه موری نیو پرتغالی كه این نیروها را به نحو احسن سازماندهی كرد و به آنها استحكامی فوق العاده بخشید، از دید اكثر سازمانها مربی برتر سال شناخته شد و حتی از رافا بنیتز هم فراتر رفت.حال آن كه مربی سابق والنسیا تیمی را در جهنم استانبول قهرمان اروپا كرده بود كه برخی بازیكنان ثابت اش امثال جیمی ترا اوره بودند!

در ایتالیا «یوونتوس كاپه لو» اول شد و در اسپانیا بارسلونا به ۶ سال صبر خود برای نیل به عنوان قهرمانی پایان بخشید. این تیم اگر فصل پیش در جام قهرمانان اروپا به دست چلسی حذف شد، امسال با اشتیاقی فراوان برای جبران به میدان آمد و از هر سو تاخت و گل زد و به پیش رفت و باز هم پیشاهنگ لالیگا شد.

رونالدینیو كه بازی های بسیار فنی و زیبایش پایه گذار اصلی توفیق های پرشمار تیم كاتالونیایی بود، از سوی كارشناسان هم به عنوان مرد سال فوتبال اروپا گزینش شد و هم مرد سال جهان و كمتر كسی هم در فلسفه این گزینش ها و القاب شكی را به دل راه داد. او واقعاً مظهر فوتبال زیبا و هجومی و مبتنی بر فن و هنر بود و هیچ چیز كم نداشت.

در دور مقدماتی جام جهانی هم اتفاقات جالب زیادی افتاد. درست است كه برزیل با درخشش رونالدینیو مشكل خاصی نداشت و به سادگی و اقتدار از منطقه آمریكای جنوبی صعود كرد اما حذف شده های بزرگی را هم به چشم دیدیم. در همان منطقه شیلی، اروگوئه و پرو بالا نیامدند. در اروپا؛ روسیه، تركیه، بلغارستان، مجارستان، اسكاتلند و ایرلند جنوبی از حركت بازماندند و در آفریقا شگفتی ها از این هم گذر كرد، زیرا به جای قدرت های شناخته شده ای چون نیجریه و كامرون و آفریقای جنوبی و مراكش قرعه صعود به نام امثال توگو و آنگولا خورد كه برای اولین بار به میعادگاه بزرگ فوتبال جهان می رسند و حتی در قاره متبوع خویش نیز تیم های درجه دوم محسوب نمی شوند چه برسد به مدعیان «قدر قدرت».

قرعه كشی دور پایانی جام جهانی هم كه ۱۸ آذرماه در شهر لایپزیك انجام پذیرفت، بیشتر توازن و تعادل را به گروههای ۸ گانه ۴ تیمی بخشید، الا به یكی دو گروه خاص و مثلاً گروه سوم كه هلند و آرژانتین را به جان هم انداخته است.

●سایر رشته ها

در سایر ورزش ها این رویدادهای عمده شكل گرفت: درتنیس روژه فده رر سوئیسی، هم ویمبلدون را برد، هم یو.اس.اوپن را تا شكست هایش در دو گرنداسلم دیگر (اوپن استرالیا و فرانسه) فراموش شود وهمچنان برترین مرد تنیس دنیا تلقی شود. او در كل سال در قبال ۸۰ برد فقط ۴ شكست داشت. در عین حال گرنداسلم های اوپن ملبورن و رولان گاروس هم به وسیله مارات سافین روسی و رافایل نادال اسپانیایی فتح شد و دومی (نادال) كه ۲۰ ساله و چپ دست است، با فتح تورنمنت هایی به اندازه فده رر (هر دو ۱۱ مورد) به حریف بزرگ و اصلی این تنیسور ۲۵ ساله زاده شهر باسل سوئیس بدل شد.در دوچرخه سواری یك بار دیگر همه چیز به لنس آرمسترانگ آمریكایی ختم شد او نه تنها مهمترین تور دوچرخه سواری جهان (دور فرانسه) را برای هفتمین بار متوالی فتح كرد و ركورد خودش را در این زمینه بهبود بخشید، بلكه اعلام كناره گیری كرد تا احیاناً كسی شكست های او را نبیند اما فقط یك هفته بعد از «هفت شدن» شمار پیروزی های او روزنامه اكیپ در مطلبی مستدل و متكی بر حقایق و مداركی غیرقابل انكار و آوردن رسمی نتایج نمونه های آزمایش سال ۱۹۹۹ او اعلام و تصریح كرد كه حداقل اولین قهرمانی او با داروهای نیروزا حاصل آمده است. و افزود: «باور نكردنی و غیرمنطقی است كه بپذیریم بقیه قهرمانی های او نیز چنین نبوده است. شاید هم از ورزشكاری كه براثر ابتلا به سرطان در سالهای ۱۹۹۶ و ۹۷ تا مرز مرگ پیش رفته و سپس به طرز حیرت انگیزی از نو زنده شده بود، انتطاری جز این و توقع چیزی به غیر از رویكرد به مواد نیروزا نمی رفت.»

در بسكتبال سن آنتونیو اسپرز یك بار دیگر و به واقع برای سومین بار در یك مقطع ۷ ساله قهرمان لیگ حرفه ای آمریكا (N.B.A) شد و از هنر مثلث مشهور خود در این ارتباط بیشتری بهره را جست.مثلثی كه از تیم دانكن توانا، مانو جینوبیلی آرژانتینی و تونی پاركر فرانسوی شكل می گرفت.در دوومیدانی جاستین گاتلین آمریكایی و ۲۵ ساله با كسب مدالهای طلای هر دو ماده ۱۰۰ و ۲۰۰ متر در مسابقات جهانی تبدیل به مرد اول این ورزش شد و پس از هموطنش موریس گرین (۱۹۹۹) به نخستین فرد بدل شد كه در هر دو «دو»ی مورد بحث بر سكوی نخست جهان ایستاده است.

در شنا گرنت هكت استرالیایی حرف اول را زد و در پیكارهای شنای قهرمانی جهان ۲۰۰۵ نه فقط در مواد تخصصی اش (۸۰۰ و ۱۵۰۰ متر) اول شد بلكه با استفاده از غیبت امثال هموطنش ایان تورپ نیز مدال طلای ۴۰۰ متر را برد و این چنین به نقطه اوج زندگی ورزشی اش رسید.

در اتومبیلرانی فرناندو آلونسو اسپانیایی با فتح سری مسابقات گراندپری«فرمول یك» در ۲۴ سالگی به جوانترین قهرمان جهان در این رشته بدل شد و حتی نزدیكترین حریفش نیز جوانی چون كیمی رایكونن از فنلاند بود. میشاییل شوماخر قهرمان ۷ دوره این رقابتها این بار از رتبه سوم بالاتر نیامد.در بوكس مایك تایسون، قهرمان سابق و ویتالی كلیچكو، قهرمان جاری سنگین وزن جهان اعلام كناره گیری كردند و یك غول بی شاخ و دم از روسیه به نام نیكولای والویف با ۲‎/۱۳ متر قد و ۱۴۷كیلو وزن جانی روئیز، بوكسور پورتوریكویی تبار آمریكا را برد تا مقام جهانی را از نظر گاه سازمان بزرگ W.B.A به دست بیاورد و به واقع تفرق آرا را در این دسته كه هر سازمان، فرد متفاوتی را قهرمان جهان می شناسد، استمرار بخشد.اما ایرادی نداشت در سالی كه همه چیز ورزش جهان به هم ریخته و آشفته نشان می داد و چندان تابع منطق نبود، وضعیت بوكس نیز نمادی از شرایط كلی موجود در ورزش جهان بود.

وصال روحانی



همچنین مشاهده کنید