چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مکمل‌های ورزشی


مکمل‌های ورزشی

● معرفی انواع مکمل‌ها
اول، مکمل‌های پروتئینی که اغلب به شکل پودر عرضه می‌شوند و یکی از پرفروش‌ترین مکمل‌ها به حساب می‌آیند....
آنها به اشکال مختلف پروتئین کامل، اسید آمینه …

معرفی انواع مکمل‌ها

اول، مکمل‌های پروتئینی که اغلب به شکل پودر عرضه می‌شوند و یکی از پرفروش‌ترین مکمل‌ها به حساب می‌آیند....

آنها به اشکال مختلف پروتئین کامل، اسید آمینه و یا ترکیب آنها با کربوهیدرات‌ها وجود دارند که البته مصرف پروتئین‌های کامل بر ترکیبات اسید آمینه‌ای ارجح است. اگرچه پروتئین برای رشد و ترمیم عضلات ضروری به حساب می‌آید اما مقادیر کافی این ماده مغذی را می‌توان از غذاهای روزمره به دست آورد و در موارد معمول نیازی به مصرف مکمل‌ها برای تأمین پروتئین مورد نیاز نیست. فراموش نکنید که کاربرد مکمل‌های پروتئینی در ورزش‌های قدرتی و استقامتی، مراحلی از بدن‌سازی، گاهی در آغاز فعالیت به‌عنوان ورزشکار در افرادی که حجم عضلانی کافی ندارند (به‌صورت مقطعی و کوتاه‌مدت) و بالاخره در سوء‌تغذیه اثبات شده است.

گروه بعدی مکمل‌ها به کاهش بافت چربی کمک می‌کنند. ورزشکاران این نوع مکمل‌ها را به اصطلاح چربی‌سوز هم می‌گویند. بدیهی است که مکمل‌هایی با چنین عناوینی، مشتری‌های زیادی را در بازار جذب خود می‌کنند و تولیدکننده‌های‌شان هم ادعاهای زیادی مبنی بر موثر بودن آنها می‌کنند. در حالی که تحقیقات نشان داده‌اند که تاکنون هیچ مکملی با آثار مورد ادعا جهت چربی‌سوزی و عضله‌سازی وجود ندارد و شمار زیادی از داروهای این گروه یا در فهرست مواد ممنوعه قرار دارند یا خطرات جدی برای سلامت فرد مصرف‌کننده به همراه می‌آورند.

یادتان باشد که بسیاری از مکمل‌هایی که تحت عنوان چربی‌سوز به فروش می‌رسند، مجموعه‌ای از ال کارنیتین، چیتوزان و کافئین را دربردارند. سومین دسته مکمل‌ها افزایش‌دهنده‌های انرژی بوده و در اصطلاح عامیانه انرژی‌زا هستند. مکمل‌های این گروه شامل کارنیتین، پیرووات، ریبوز و بعضی از محصولات گیاهی نامتعارف است که البته هیچ یک از این مواد آثار چندانی در بهبود عملکرد نداشته و به‌رغم وجود تبلیغات، شواهد علمی به نفع این مواد ثبت نشده است.

گروه دیگری از مکمل‌ها آنهایی هستند که به تقویت استخوان‌ها کمک می‌کنند. از آنجا که تمرینات سخت و فشرده می‌تواند موجب فرسودگی استخوان‌ها و مفاصل و ساختارهای مرتبط با آنها شود، اگر ورزشکاری تغذیه مناسب داشته باشد قاعدتا نیازی به مکمل جهت تأمین کلسیم یا ویتامین D نخواهند داشت ولی ورزشکارانی که به هر علت دچار کاهش تراکم استخوان شده‌اند، می‌توانند مکمل‌های حاوی گلوکوزامین، کندورایتین و متیل سولفونیل متان (MSM) را البته زیر نظر یک متخصص به مصرف برسانند.

دکتر پویا دانشور

متخصص پزشکی ورزشی دبیر هیات پزشکی ورزشی استان اصفهان