چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پردازنده Athlon II X۴ ۶۲۰ در یک نظر!


پردازنده Athlon II X۴ ۶۲۰ در یک نظر!

تفاوت پردازنده‌های خانواده Athlon II با مدل‌های خاندان Phenom II به حافظه Cache L۳ محدود نمی‌شود. این دو خانواده از اساس با یکدیگر تفاوت دارند که اگر این‌چنین نبود قیمت مدل‌های دوهسته‌ای Phenom II با …

تفاوت پردازنده‌های خانواده Athlon II با مدل‌های خاندان Phenom II به حافظه Cache L۳ محدود نمی‌شود. این دو خانواده از اساس با یکدیگر تفاوت دارند که اگر این‌چنین نبود قیمت مدل‌های دوهسته‌ای Phenom II با مدل‌های چهارهسته‌ای Athlon II برابری نمی‌کرد. خوب می‌دانم و می‌دانید که حافظه‌های پرسرعت مورد استفاده در بطن پردازنده‌ها -که Cache خوانده می‌شوند- به شدت گران هستند، اما تفاوت قیمت این دو گونه از پردازنده‌ها ربط چندانی به حافظه Cache L۳ ندارد، زیرا رابطه مستقیمی میان سرعت حافظه و قیمت آن وجود دارد. حافظه Cache L۱ سریع‌ترین است و حافظه‌های Cache L۳ کندتر هستند، از این‌رو ارزان‌تر تهیه و استفاده می‌شوند. بی‌دلیل نیست که شرکت‌ها در تعبیه حافظه Cache L۱ این‌ همه خساست به خرج می‌دهند و حافظه Cache L۳ را حراج می‌کنند!

قرار نیست که وارد جزئیات فنی شوم و راستش می‌خواهم به همین نکته بسنده کنم که در بطن مدل‌های Phenom II از ۷۵۸ میلیون قطعه ترانزیستور استفاده شده است در حالی‌ که هسته پردازنده‌های Athlon II از ۳۰۰ میلیون قطعه ترانزیستور بهره می‌برد. از این‌رو منطقی است اگر قیمت مدل‌های Phenom II حداقل ۵۰ تا ۶۰ درصد بیشتر از مدل‌های هم‌‌تراز Athlon II باشد!

و اما Athlon II X۴ ۶۲۰

هفته گذشته درباره شیوه نامگذاری AMD صحبت کردم و واضح است که این پردازنده چهارهسته‌ای بوده و سرعت فرکانس ۶/۲ گیگاهرتزی دارد و فاقد حافظه Cache L۳ است. هر یک از هسته‌های چهارگانه این پردازنده ۵۱۲ کیلوبایت حافظه Cache L۲ اختصاصی و در بازار دنیا ۱۰۰ دلار قیمت دارد و در بازار ایران که بتازگی وارد شده است نزدیک به ۱۱۰ هزار تومان قیمت دارد. پردازنده‌های Core ۲ Duo E۷۴۰۰ و Phenom II X۲ ۵۵۰ در فاصله قیمتی نزدیکی با X۴ ۶۲۰ قرار دارند. این پرسش مطرح می‌شود که آیا پرداخت مبلغ ۱۱۰ هزار تومان برای Athlon II X۴ ۶۲۰ مقرون به صرفه است؟

مصرف انرژی

شک نکنید که مصرف انرژی هیچ پردازنده‌ای به پای Core ۲ Duo نمی‌رسد. هر چند محصولات جدید AMD که با پسوند e عرضه خواهند شد نشان داده‌اند که کمتر از ۴۵ وات انرژی مصرف می‌کنند، اما بدانید که Intel با دزدی از Transmeta به راه‌حلی دست پیدا کرده است که تا مدت‌ها رقیب نخواهد داشت. در حالت عادی تفاوت چندانی میان مصرف انرژی E۷۴۰۰ و X۲ ۶۲۰ وجود ندارد، اما Athlon II X۴ ۶۲۰ در هنگام اوج فعالیت حوالی ۱۸۰ وات انرژی مصرف می‌کند، در حالی ‌که Phenom II حداکثر ۱۶۰ و E۷۴۰۰ ۱۳۰ وات انرژی مصرف می‌کند. یعنی اینکه این مدل پرمصرف است!

پردازش همزمان!

چند وقتی است که Multitasking مورد توجه قرار گرفته، زیرا قاطبه کاربران علاقه دارند که برنامه‌های متعددی را به صورت همزمان اجرا کنند. پردازنده‌ای در این‌باره موفق‌تر عمل می‌کند که هسته پردازشی بیشتری داشته باشد، اما X۴ ۶۲۰ نتوانسته در حد و حدود E۷۴۰۰ ظاهر شود. این نکته را نیز اضافه کنم که علاوه بر تعداد هسته‌های پردازشی، ‌تعداد ترانزیستورها نیز در افزایش کارایی پردازش همزمان دخیل هستند. بدیهی است که نتیجه پردازش همزمان مدل دوهسته‌ای Phenom II X۲ ۵۵۰ به دلیل استفاده از ۷۵۸ میلیون قطعه از مدل Core ۲ Duo E۷۴۰۰ با ۲۲۸ میلیون قطعه ترانزیستور بهتر خواهد شد!

مدیریت Cache

تمامی پردازنده‌های Intel از معضلی به نام حافظه Cache رنج می‌برند و اگر در تمامی موضوعات هم بر محصولات AMD برتری داشته باشند، در وادی Cache حرفی برای گفتن ندارند زیرا Intel به‌ صورتی غیرمنطقی از حداقل میزان Cache L۱ بهره می‌برد در حالی ‌که AMD در این مورد دست و دل باز رفتار می‌کند. به‌ همین دلیل افت محسوسی در کارایی پردازنده‌های Core ۲ Duo دیده می‌شود. عدم توجه به موضوع حافظه Cache L۱ باعث شده است که نوسان غریبی در سرعت مدل‌های Core ۲ دیده شود و محصولات Athlon II و Phenom II پایداری بیشتری در سرعت پردازش نشان دهند!

کلام آخر!

پرداخت ۱۱۰ هزار تومان برای موجود چهارهسته‌ای X۴ ۶۲۰ در برابر همین مقدار پول برای موجود دوهسته‌ای X۲ ۵۵۰، مقرون به‌صرفه نیست و توصیه می‌کنم زمانی به خریداری مدل‌های Athlon II X۴ علاقه نشان دهید که قیمتی کمتر از ۱۰۰ هزار تومان داشته باشند!