چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

عصر ارتباطات و فاصله بین انسان ها


عصر ارتباطات و فاصله بین انسان ها

در عصر ارتباطات که فاصله جوامع و کشورها بسیار کم شده ، اما فاصله میان انسان ها زیاد شده است . هرچه فن آوری و تکنولوژی های ارتباطی پیشرفته تر می شوند منجر به دور شدن انسان ها از یکدیگر …

در عصر ارتباطات که فاصله جوامع و کشورها بسیار کم شده ، اما فاصله میان انسان ها زیاد شده است . هرچه فن آوری و تکنولوژی های ارتباطی پیشرفته تر می شوند منجر به دور شدن انسان ها از یکدیگر می شوند . انسان موجودی اجتماعی آفریده شده و تصور اینکه به تنهایی زندگی کند خیالی باطل است . این گونه فن آوریها خود را بر زندگی اجتماعی انسان تحمیل می کنند و ارتباط دو سویه «انسان با انسان» را به ارتباط یک سویه انسان با ماشین تبدیل نموده اند . جامعه شناسان ، خانواده را به عنوان اولین ومهمترین نهاد اجتماعی معرفی کرده اند ، اما با رشد روز افزون تکنولوژی و راهیابی بی چون وچرای رسانه ها به محیط زندگی بشر ، روابط بین اعضا خانواده روز به روز کمتر شده و نزدیک است که این نهاد مهم و اساسی به یک قالب سرد و بی روح تبدیل شود ، در حالی که روابط بین اعضا خانواده و گفتمان بین آنها در سلامت خانواده که تضمین کننده سلامت جامعه است نقش به سزایی دارد .

طبیعی است اگر این نقش کمرنگ شود و جای آن را رسانه ها پُر نمایند آینده بشریت از لحاظ ارتباطات انسانی به خطر خواهد افتاد ، چرا که کارکرد این نهاد ارزشمند را هیچ نهاد دیگری نمی تواند بر عهده بگیرد . در این نهاد است که هویت اجتماعی افراد شکل می گیرد .

بر اساس اظهار نظر کارشناسان امور تربیتی گفتمان بین اعضا خانواده درکشور ما در حدود ۳۰ دقیقه است ، این در حالی است که استحکام سنتی نهاد خانواده در جامعه ما مایه دلگرمی صاحبنظران بوده است زیرا تأثیر به سزایی در سالم سازی سایر نهادهای اجتماعی داشته است . ابزارها و تکنولوژی های جدید ارتباطی ، هویت خانوادگی فردی و اجتماعی اعضا به ویژه جوانان را تهدید می کند و اگر روش های تربیتی اصلاح کننده را به کار نگیریم مطمئناً شکاف عمیقی بین اعضا خانواده از لحاظ ارتباطی به وجود خواهد آمد و نهاد خانواده که سنگ بنای جامعه ای سالم تلقی می شود رو به ویرانی خواهد نهاد ، و ویرانی چنین نهادی یعنی سقوط فرهنگی و اجتماعی یک جامعه و پی آمد گریزناپذیر آن مرگ هویت انسانی است .

این مسأله را هم باید بدانیم که جرم انسان مسخ شده تکنولوژی در عصر حاضر کمتر از بت پرستی عصر جاهلیت نیست . باید بدانیم و بیاموزیم تکنولوژی ارتباطی نوین آمد تا فاصله های فیزیکی ارتباطی را کم کند وبه ارتباطات سرعت ببخشد و این وظیفه ما است که از این گونه وسایل در جهت رشد ارتباطات انسانی بهره بگیریم و هرگز تسلیم آن نشویم . با آموزش بکارگیری دُرُست وسایل ارتباطی و فرهنگ سازی به مو قع برای هر تکنولوژی جدید می توان از بروز خطر فاصله های انسانی به راحتی جلوگیری نمود و در این راه اولین گام را باید از درون خانواده ها برداشت .