یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
۱۰ پرسش و پاسخ در مورد آنفلوانزای مرغی
● ۱۰ پرسش و پاسخ در مورد آنفلوانزای مرغی
۱) آیا همه گیری آنفلوانزای مرغی غریب الوقوع است ؟
احتمالاً خیر ، اما عوامل ناشناخته بسیاری وجود دارند که پیش بینی دقیق را غیرممکن می سازند .
همه گیری آنفلوانزای مرغی دیر یا زود به وقوع خواهد پیوست . این همه گیری در زمانهای مختلف با پیدایش گونه های جدید و ویروس رخ می دهد . این گونه های جدید باعث همه گیری جهانی می شوند چون انسانها فاقد ایمنی نسبت به این ویروس ها هستند . در زمانهائی مثل زمان جنگ جهانی ۱۹۱۸ این بیماری مانند یک طاعون وحشتناک بود و گاهی اوقات مانند ۱۹۵۷ و ۱۹۶۸ بیماری به شکل ضعیف بروز می کند .
انفلوانزای مرغی هنوز یک بیماری پرندگان است . آنفلوانزای مرغی H۵N۱ در آسیا از انسان به انسان براحتی منتقل نمی شود . البته این ویروس ممکن است باعث همه گیری بعدی آنفلوانزای مرغی شود چون باعث یک اپیدمی در پرندگان وحشی و مرغان در آسیا شده است ، اما هیچ فردی با اطمینان نمی تواند ادعا کند که این ویروس باعث همه گیری بعدی انسانی خواهد شد .
آنفلوانزای مرغی به دو روش ممکن است تبدیل به آنفلوانزای انسانی می شود :
الف) اگر فردی همزمان به ویروس آنفلوانزای انسانی به ویروس آنفلوانزای مرغی مبتلا شود ژن دو ویروس با هم ادعام شده و گونه جدیدی از آنفلوانزای مرغی پدیدار می شود . این حادثه در دو هم هگیری اخیر آنفلوانزا در ۱۹۵۷ و ۱۹۶۸ رخ داده است .
ب) آنفلوانزای مرغی می تواند به فرم تطابق یافته با انسانها تبدیل شود که این واقعه در همه گیری آنفلوانزا در سال ۱۹۱۸ رخ داده است . شواهدی وجود دارد که ویروس آنفلوانزای مرغی H۵N۱ این روند را شروع کرده است ولی دانشمندان بر این عقیده اند که هنوز مسیر زیادی طی نشده است .
۲) آیا درمانی برای آنفلوانزای مرغی وجود دارد ؟
خیر ، هیچ نوع درمانی برای هیچ آنفلوانزائی وجود ندارد . اگر چه در صورت مصرف بسیار زود هنگام داروهای ضدویروس بلافاصله بعد از ظهور علائم مثل تب ناگهانی ، شدت بیماری کاهش خواهد یافت .
ویروس آنفلوانزای مرغی H۵N۱ به انواع قدیمی داروهای آنفلوانزا مقاوم است ، اما نسبت به Tamiflu و Relenza حساس است .
ویروس آنفلوانزای مرغی H۵N۱ برای بیماران بدشانسی که این ویروس را از پرندگان گرفته اند بسیار کنشده است . ولی در صورتیکه این ویروس ما بین انسانها منتشر شود قطعاً به آن میزان مرگبار کشنده نخواهد بود .
ویروس H۵N۱ باعث مرگ و میر ۷۰ درصدی در انسان می شود ولی هیچکدام از گونه های انسانی به این میزان کشنده نیستند . میزان مرگ و میر مسری ترین انفلوانزای انسانی حداکثر چند مرگ در ده هزار نفر می باشد .
۳) داروهای ضدویروس تا چه میزان مؤثر هستند ؟
Tamiflu و Relenza هر دو در درمان و پیشگیری آنفلوانزا قابل استفاده می باشند . البته آنفلوانزای H۵N۱ در بعضی از افراد نسبت به Tamiflu مقاومت پیدا کرده است و این گونه های مقاوم خیلی خوب منتشر نمی شوند .
کلید موفقیت در متوقف کردن انفلوانزا واکسن ها هستند و نه داروهای ضدویروس ، یک واکسن تجربی H۵N۱ ساخته شده است که یک پیشرفت مهم علمی می باشد . روش های جدید استفاده از آن در حال آزمایش می باشد ، البته احتمالاً نمونه های اول این واکسن پاسخ دهی خوبی نخواهند داشت و باید نمونه های جدیدی ساخته شوند که این روند بیش از یکسال طول خواهد کشید و در طول این زمان آنفلوانزا به تمام دنیا منتقل خواهد شد .
بنابراین چون واکسن سریعاً در دسترس نخواهد بود خط اصلی دفاع داروهای ضدآنفلوانزا می باشند ولی به میازن کافی از این داروها وجود ندارد .
۴) آیا مردم باید داروهای ضدانفلوانزا را ذخیره کنند ؟
خیر ، اول از همه به این دلیل که داروها به میزان کمی موجود هستند . در صورت وقوع همه گیری پزشکان نیاز به تمام داروهای در دسترس دارند تا بتوانند کسانیکه واقعاً به ویروس آلوده شده اند را درمان کنند . داروها تا زمانی که در کابینت های داروئی مردم باشند کاری انجام نمی دهند و حتی اگر شما داروها را در دسترس داشته باشید چه زمانی باید از آنها استفاده کنید ؟ بدون آزمایش آنفلوانزا سخت است که بدانیم آیا علائم بعلت آنفلوانزا یا یک عفونت تنفسی دیگر ایجاد شده است وقر صها فقط بر علیه آنفلوانزا مؤثر هستند .
۵) آیا ممکن است به علت خوردن مرغ و جوجه به آنفلوانزای مرغی مبتلا شویم ؟
اگر گوشت به خوبی پخته شده ابشد خیر . پختن باعث مرگ ویروس در مرغ ، گوشت و تخم مرغ می شود . ویروس آنفلوانزای مرغی در گوشت خام مرغان آلوده زنده می ماند . بهداشت مناسب یعنی شستشوی دستها و ضدعفونی کردن تمام سطوحی که با گوشت در تماس هستند ضروری است .
۶) چطور به آنفلوانزای مرغی مبتلا می شویم ؟
افراد بعلت جابجاکردن مرغان آلوده و همچنین از طریق سطوح آلوده به مدفوع مرغان مبتلا به آنفلوانزای مرغی می شوند . موارد مشکوک بسیار کمی از انتقال آنفلوانزای مرغی از انسان به انسان وجود دارد . این مسئله بعد از تماس طولانی مدت چهره به چره رخ داده است . اما آنفلوانزای مرغی هنوز یاد نرگفته است که چگونه به سرعت از انسانی به انسان دیگر منتقل شود .
۷) آیا بیش از یک نوع آنفلوانزای مرغی وجود دارد ؟
بله ، ویروس آنفلوانزای H۵N۱ بیش از سایرین مورد توجه است زیرا در آسیا وسیعاً منتشر شده است و همچنین به این علت که اکثریت مبتلایان بدشانس این بیماری را از مرغان گرفته و مرده اند .
سایر ویروس های آنفلوانزای مرغی به انسانها منتقل شده اند . یکی از آنها ویروس H۷N۷ است که در سال ۲۰۰۳ تعدادی از مردم را در هلند مبتلا کردند . این ویورس معمولاً باعث ورم ملتحمه در مبتلایان می شود اگر چه یک دامپزشک بعلت این بیماری مرده است . خوشبختانه مقامات هلندی ویروس را قبل از انتشار به سایر انسانها سرکوب کردند .
در گذشته آنفلوانزای مرغی در آمریکا نیز گزارش شده است . تا بحال تمامی این ویروس ها قبل ازانتشار مابین انسانها ریشه کن شده اند .
۸) چه کاری در مورد آنفلوانزای مرغی میتوان انجام داد ؟
در صورت وقوع همه گیری آنفلوانزای مرغی یک راه بسیار خوب برای کاهش احتمال ابتلا ء وجود دارد ، شستن دستها ، شستن مکرر دستها بهترین راه پیشگیری از عفونت ویروس منجمله آنفلوانزاست .۶۵۵۳۳; باید برای درمان عفونتهای جدی مورد استفاده قرار گیرند . در صورتی که میزان دارو به حد کافی باشد از این داروها می توان برای افراد نزدیک به مبتلایان نیز استفاده کرد .
۹) چه کسی بیش از سایرین نسبت به آنفلوانزای مرغی حساس است ؟
آنفلوانزا بیشترین خطر را معمولاً برای کودکان کم سن و همچنین افراد مسن دارا می باشد .
البته تا حد زیادی این مسئله بستگی به وجود ایمنی نسبت به آنفلوانزا در جوامع مختلف دارد . برای مثال آنفلوانزای ۱۹۱۸ برای جوانان کشنده تر بود تا افراد بالای ۴۰ سال . به نظر می رسد که ویروس مشابهی بیش از ۴۰ سال قبل وجود داشته که باعث مقداری ایمنی در افراد مبتلا به آن شده است .
۱۰) تا کنون میزان مبتلایان مبتلا به آنفلوانزای مرغی چه تعداد می باشد ؟
تا دهم اکتبر ۲۰۰۵ سازمان بهداشت جهانی ۱۱۷ مورد اثبات شده آنفلوانزای مرغی H۵N۱ در انسانها را گزارش کرده است . ۶ نفر از این افراد مرده اند . این مرگ ها تأسف بار هستند اما میلیونها پرنده در مناطق پرجمعیت جهان با این ویروس آلوده شده اند . اگر چه عفونت های اثبات شده درصدی از کل عفونتها را تشکیل می دهند . انسانها دارای ریسک بسیار کمی برای ابتلا به ویروس از طریق مرغان هستند .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست