پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

لیموعمانی‌های درشت و تیره مرغوب‌ترند


لیموعمانی‌های درشت و تیره مرغوب‌ترند

علت تلخ بودن لیموعمانی دانه‌های موجود در آن است که به‌دلیل عمل تخمیر انجام شده کمی تلخی در مزه آن احساس می‌شود...
البته اگر دانه‌ها از لیموعمانی جدا شوند، دیگر تلخی نخواهد داشت …

علت تلخ بودن لیموعمانی دانه‌های موجود در آن است که به‌دلیل عمل تخمیر انجام شده کمی تلخی در مزه آن احساس می‌شود...

البته اگر دانه‌ها از لیموعمانی جدا شوند، دیگر تلخی نخواهد داشت ولی در صورتی که با دانه پخته یا به صورت پودر به غذا افزوده شود، غذای تهیه شده تا حدی تلخ خواهد بود، بنابراین برای پرهیز از تلخ شدن غذا بهتر است پیش از افزودن آن به غذا دانه‌های لیمو را درآورید.

لیموعمانی از خشک‌شدن نوعی لیموهای کوچک آبلیموگیری که انواع متفاوتی دارند، به‌دست می‌آید و به‌عنوان چاشنی در غذاها استفاده می‌شود. طی فرایند خشک‌شدن به دلیل تغییرات به وجود آمده در ترکیب‌ها و اکسیدشدن، رنگ لیمو تغییر می‌کند و از رنگ مایل به زرد و گاهی سبز به رنگ قهوه‌ای تیره یا سوخته تبدیل می‌شود. با توجه به اینکه مواد موثر موجود در تمامی گیاهان تا حد زیادی به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی بستگی دارد، این مساله می‌تواند در رنگ گیاهان و میوه‌های تازه و خشک، طعم و مزه، بو و خواص آنها تاثیرگذار باشد.

لیموعمانی تازه، رنگ خردلی دارد و بسیار ترش است و به‌صورت گرد کوبیده‌شده یا درسته عرضه می‌شود که البته یکی از پرمصرف‌ترین ادویه‌ها در دنیا گردلیمو عمانی است.

جالب است بدانید ترش‌بودن لیمو به دلیل اسیدسیتریک موجود در آن است و از نظر ترکیب‌های شیمیایی د‌ر آب لیموعمانی، حدود ۸ درصد اسیدسیتریک وجود دارد.

با توجه به اینکه ویتامین C و اسید سیتریک، ۲ ماده مهم و تاثیرگذار در لیموعمانی هستند، مرغوب‌ترین لیموعمانی، لیموعمانی‌ای ‌است که حداکثر میزان از این ۲ مواد در آن وجود داشته باشد اما به دلیل اینکه نمی‌توان وجود این مواد را از ظاهر آنها تشخیص داد بنابراین می‌توان گفت، لیموعمانی‌های درشت که نشانه رسیدن کامل آنهاست و تیره‌رنگ هستند، مرغوب‌ترند. در حال حاضر انواع متفاوتی از لیموعمانی در بازار وجود دارد که گفته می‌شود لیموهای به رنگ سفید چینی هستند. رنگ سفید و روشن لیموعمانی دلیل قطعی چینی بودن آن نیست ولی این محصول می‌تواند از چین هم وارد شده باشد. لیموعمانی‌هایی که از ابتدا در ایران وجود داشته را همه می‌شناسند بنابراین اگر نمونه‌هایی با ظاهر متفاوت در بازار دیده می‌شود ممکن است چینی باشد.

توصیه می‌شود افراد مبتلا به فشارخون و بیماران قلبی از لیموعمانی استفاده کنند زیرا دیگر ترکیب‌های موجود در آبلیمو و لیموعمانی، پپتین است که باعث کاهش کلسترول و چربی خون و تا حدودی فشارخون می‌شود.

بهتر است بدانید افزودن لیموعمانی به خورش‌هایی مانند قیمه باعث کاهش خواص آن نمی‌شود بلکه گاهی «اسیدی» یا به اصطلاح «ترش شدن غذاها» باعث افزایش خواص و مرغوبیت آنها می‌شود. مثلا برای جذب آهن بیشتر غذا، وجود ویتامین C ضروری است و افزودن لیموعمانی، گردلیمو یا آبلیمو به غذاها باعث جذب بیشتر آهن می‌شود.

نگاه متخصص فارماکوگنوزی

دکتر محمدحسین صالحی سورمقی

استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران