پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فواید زیارت کربلا در دنیا و آخرت


فواید زیارت کربلا در دنیا و آخرت

در طول تاریخ انسانهایی بوده و هستند که پس از مرگشان, زندگی و حیاتشان ادامه پیدا کرده و با مرگ بدنشان, وجودشان و شخصیت و اندیشه شان ادامه یافته است

در طول تاریخ انسانهایی بوده و هستند که پس از مرگشان، زندگی و حیاتشان ادامه پیدا کرده و با مرگ بدنشان، وجودشان و شخصیت و اندیشه‏شان ادامه یافته‌است. مردان خدا و شخصیتهای الهی، همانگونه که در زمان حیات خویش استوانه دین و محور انسانیت و پشتوانه حق و عدالت هستند، در زمان پس از مرگ نیز آرامگاه و زیارتگاهشان پشتوانه حق و عدالت و فضیلت است و در این میان، زیارت مشهد حسینی از ویژگیهای برجسته‏ای برخوردار است. آنانکه توفیق پیدا می‌کنند و به زیارت مرقد مطهرش مشرف می‌شوند، روی به آستان امام حسین (علیه‌السلام) آورده و به جانب این مدرسه عشق و فضیلت و دانشگاه کمال و تربیت می‏گرایند. اینگونه تربیت اجتماعی و یک چنین موسسه تهذیب اخلاق و ادب، برای هیچ ملتی از ملل گیتی میسر و مقدورنیست. شیعه، امام را مقرب درگاه خدا می‏داند و با توسل به او قربی به خدا پیدا می‌کند، همانطور که در قرآن مجید فرمود:«به سوی او وسیله بگیرید» (۱) امام را وسیله الهی می‏داند. زیرا توسل و شفاعت، بعدی از ابعاد زیارت است که زائر از این طریق خود را به درگاه الهی نزدیک می‏کند، و پیشوایان ما وعده فرموده‏اند که از زائران خود دستگیری کنند.

تأمل در زیارت عاشورا و دیگر زیارات، این مطلب را به خوبی روشن می‌سازد که امامان در صدد ساختن انسانهای مومن و متعهد بوده‏اند، لذا به آنها تعلیم داده‏اند که در زیارت امام حسین (علیه‌السلام) از خداوند بخواهند که زندگی و مرگشان را «حسین گونه» قرار دهد، و آنها را در دنیا و آخرت همراه آن حضرت بدارد: «اللهم اجعل محیای محیا محمد و آل محمد، و مماتی ممات محمد و آل محمد ... و ان یجعلنی معحکم فی الدنیا و الاخره». اکنون به آثار و برکاتی که زیارت سیدالشهدا (علیه‌السلام) به دنبال دارد می‏پردازیم:

۱- آرامش بخشیدن به زائر: قبل از آنکه به آثار و برکاتی که برگرفته از روایات اسلامی است اشاره کنیم، این نکته لازم به ذکر است که زیارت مرقد شریف امام حسین (علیه‌السلام) مانند سایر ائمه، به مردمان و زیارت کنندگانش، نوعی آرامش و اطمینان می‏بخشد. در این عصر که انسان را موجودی مضطرب می‌نامند، و پیوسته دست به گریبان با پدیده‏هایی چون تردید، ناکامی، تشویش، ترس و ناسازگاری با محیط و زندگی ماشینی است و نمی‌تواند از اضطراب در امان بماند، این زیارت مرقد مردان خدا و پیشوایان دین است که به انسان آرامش خاطر می‌دهد.

۲- در امان خدا بودن :به امام صادق (علیه‌السلام) عرض کردند: کمترین اثری که برای زائر قبر امام حسین (علیه‌السلام) وجود دارد، چیست؟ فرمود: «کمترین تأثیرش این است که خداوند متعال، او و خانواده و مالش را حفظ می‌کند تا به سوی اهل خویش برگردد ،و چون روز قیامت فرا رسد، خداوند حافظ او خواهدبود» (۲).

۳- برآورده شدن حاجات و دفع پریشانی:امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «همانا نزد شما قبری است که هیچ فرد پریشانی نزد آن نمی‏آید مگر آنکه خداوند از او دفع پریشانی نماید و حاجتش را برآورد»(۳).

۴- زیادتی در عمر و رزق: امام باقر (علیه‌السلام) فرموده است: «شیعیان ما را به زیارت قبر حسین (علیه‌السلام) امر کنید، زیرا زیارت او موجب فزونی در رزق و طول عمر و دفع بلایا و ناگواریها می‏شود»(۴).

۵- آمرزش گناهان: امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «هر کس حسین (علیه‌السلام) را زیارت کند در حالی که عارف به حق او بوده و به امامتش اقرار داشته باشد خدای سبحان ،گناهان گذشته و آینده‏اش را می‏آمرزد»(۵).

۶- محسوب نشدن ایام زیارت از عمر زائر: امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «همانا ایام زیارت زائران حسین بن علی (علیه‌السلام) از عمرشان محسوب نگشته و جزو حیاتشان به شمار می‏آید»(۶).

۸- عنایت و توجه سیدالشهدا (علیه‌السلام):امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «حسین در نزد پروردگارش ... به زائرانش نظر می‌کند. او نگاه می‌کند که چه کسی برای آن حضرت گریه می‌کند، پس برای او طلب آمرزش کرده و پدرانش را می‏خواند تا برای آن زائر دعا کرده و طلب آمرزش و مغفرت نمایند. سپس امام (حسین) می‌فرماید: اگر زائر من می‏دانست که خدا چه چیزی برای او عطا می‌فرماید شادی او بیشتر از جزع و بی‏تابی وی می‏گردید»(۷) و امام حسین (علیه‌السلام) فرمود: «هر کس مرا در زندگانی‌اش زیارت کند، پس از مرگش بازدیدش خواهم کرد»(۸).

۹- خیر و برکت زیاد :امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «اگر مردم می‏دانستند که چقدر خیر و برکت در زیارت امام حسین (علیه‌السلام) وجود دارد، برای زیارت کردنش با یکدیگر رقابت می‏کردند، و هر آینه اموالشان را برای رفتن به زیارتش می‏فروختند»(۹). و امام باقر (علیه‌السلام) فرمود: «اگر مردم می‏دانستند که زیارت قبر شریف حسین (علیه‌السلام) چه مقدار فضیلت و برکت دارد، از شوق زیارت جان می‌سپردند و نفسهایشان از شدت حسرت بند می‏آمد»(۱۰).

۱۰- برابری زیارت قبر حسین (علیه‌السلام) با حج: عبدا... بن عبید انباری گوید: به امام صادق (علیه‌السلام) عرضه داشتم: همه ساله وسایل تشرف به حج برایم فراهم نمی‏شود. فرمود: «چون قصد حج نمودی و اسباب برایت فراهم نگشت، به زیارت قبر حسین (علیه‌السلام) برو، که یک حج برایت نوشته می‌شود و چون قصد عمره نمودی و وسایل مهیا نشد، عزم زیارت قبر حسین (علیه‌السلام) نما، که یک عمره برایت منظور می‌شود»(۱۱) .

۱۱- نام زائر در اعلی علیین ثبت می‏شود :امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: «هر کس به زیارت قبر حسین (علیه‌السلام) برود در حالی که عارف به حق او باشد، خداوند نام او را در اعلی علیین می‏نویسد»(۱۲) .

۱۲- غرق شدن در رحمت الهی :از امام صادق (علیه‌السلام) پرسیدند: ثواب کسی که قبر امام حسین (علیه‌السلام) را زیارت کند، در حالی که کبر و غرور نداشته باشد چیست ؟ فرمود: «برایش هزار عمره و حج مقبول نوشته می‌شود. اگر شقی باشد، سعید نوشته می‏گردد، و پیوسته در رحمت الهی غوطه‏ور خواهد بود» (۱۳).

منابع در دفتر روزنامه موجود است