دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

از سبز تا سرخ


از سبز تا سرخ

لوبیا چه وقتی كه سبز ست, چه زمانی كه پوستش را بكنیم و قرمز شود, پای ثابت آشپزخانه های ایرانی است استفاده از لوبیا تقریباً در تمام كشورها رایج است و غذاهای بسیار متنوعی را با آن تهیه می كنند

لوبیا چه وقتی كه سبز ست، چه زمانی كه پوستش را بكنیم و قرمز شود، پای ثابت آشپزخانه های ایرانی است. استفاده از لوبیا تقریباً در تمام كشورها رایج است و غذاهای بسیار متنوعی را با آن تهیه می كنند. خوراكی كه در ایران هم با استفاده از لوبیاچیتی، پیاز، گلپر، روغن زیتون و آب لیمو تهیه می شود به خصوص در فصل های سرد سال حسابی طرفدار دارد.گفته می شود لوبیا ادرار آور است و حجم مایعات دفعی را زیاد می كند و برای كلیه ها نقش محافظتی دارد. همچنین به دلیل دارا بودن فیبر زیاد كلسترول خون را پایین می آورد و برای پیشگیری از بیماری های قلب و عروق هم مفید است.

لوبیا حاوی ویتامین ها و مواد معدنی گوناگونی از جمله فسفر، پتاسیم، آهن، ویتامین B و C است كه وجود این مواد معدنی به آن خاصیت كاهش دهندگی فشارخون بخشیده است.

فیبر فراوان موجود در لوبیا هم باعث تسهیل حركات روده می شود. حتماً این را هم می دانید كه غذاهای پر از فیبر برای رفع یبوست و پیشگیری از سرطان روده بزرگ ضروری اند.

این ماده غذایی همچنین حاوی ویتامین E است كه نوعی آنتی اكسیدان به شمار می آید، وجود این ویتامین از پیری زودرس جلوگیری می كند و برای رفع علایم پیش از قاعدگی هم مفید است. در عین حال، مصرف لوبیا به افرادی كه از بیماری نقرس رنج می برند، توصیه نمی شود.حتماً می دانید كه لوبیا نفاخ است بنابراین لازم است تا قبل از پختن، حتماً آن را در آب بریزید و به مدت چند ساعت بگذارید خیس بخورد سپس آب آن را دور ریخته و آب تازه روی آن بریزند. حتی بهتر است این كار را دو بار تكرار كنید.

نباید فراموش كنید كه هضم لوبیای خشك در صورتی كه زیاد كهنه باشد، به خاطر جمع شدن مواد غیرقابل جذب و تولید بعضی مواد سمی كه به تدریج در آن جمع می شود بسیار مشكل می شود و بنابراین بهتر است دانه لوبیا به صورت تازه یعنی در همان سال اول كه محصول آن به دست می آید، مصرف شود.همچنین افرادی كه از مشكلات گوارشی پس از صرف حبوبات رنج می برند، می توانند از یك استكان عرق نعناع یا عرق رازیانه استفاده كنند. البته بد نیست بدانید دانشمندان به روشی دست یافته اند كه لوبیاهایی تولید كنند كه در عین مغذی بودن؛ دیگر نفاخ نباشند. اخیراً دانشمندان ونزوئلایی توانسته اند با تخمیر كردن لوبیا به وسیله انواعی از باكتری ها، میزان مواد تولیدكننده گاز را در لوبیا بكاهند و ارزش غذایی آن را تقویت كنند. تولید گاز به دلیل اثر باكتری ها كه در روده بزرگ زندگی می كنند روی بخش های غیرقابل هضم غذا مثل فیبرهای محلول است و پژوهشگران دانشگاه سیمون بولیوار در كاراكاس -پایتخت ونزوئلا- متوجه شده اند كه با تشدید كردن فرایند طبیعی تخمیر از طریق اضافه كردن نوع خاصی از باكتری به نام لاكتوباسیلوس كازئی می توان میزان مواد غیرقابل هضم و تولید كننده گاز مثل فیبرهای محلول را در لوبیا كاهش و برعكس میزان فیبرهای غیرمحلول را كه دارای اثرات مفیدی بر روده هستند افزایش داد و به این ترتیب نگرانی اجتماعی افراد از مصرف لوبیا را از بین برد.

لوبیا به علت این كه دارای مقدار قابل ملاحظه ای تركیبات شیمیایی استروژن گیاهی است برای پیشگیری از سرطان سینه اثرات مفیدی دارد و فعالیت استروژن سرطان زای بدن را متوقف می كند.این موضوع مورد تایید عده زیادی از دانشمندان قرار گرفته است. از جمله دكتر لئونارد كهن در بنیاد آمریكایی سلامت در نیویورك در مطالعه ای نشان داده است كه زنان اسپانیایی زبان منطقه كارائیب و مكزیك و آمریكای لاتین، كمتر از زنان آمریكایی به سرطان سینه مبتلا می شوند.نكته آخر این كه مصرف لوبیا به افرادی كه از بیماری دیابت رنج می برند هم توصیه نمی شود و بهتر است پرهیز از آن را در رژیم غذایی خود، داشته باشند.

اگر بخواهیم به شكل فهرست وار به خواص لوبیا بپردازیم باید بگوییم كه: لوبیا ادرار آور است، درمان كننده ناراحتی های دستگاه ادراری از جمله سنگ كلیه است، سینه و ریه را نرم می كند، كلسترول خون را پایین می آورد، ضد سرطان است و برای رفع بیماری های قلبی مفید است، فشار خون را پایین می آورد، یبوست را برطرف می كند و برای درمان زخم مفید است و تنها مصرف آن به كسانی كه مشكلات گوارشی نظیر زخم معده و اثنی عشر دارند یا دچار دردهای شكمی پس از مصرف آن می شوند و همچنین مبتلایان به دیابت و نقرس و كسانی كه تحت رژیم های لاغری قرار دارند، توصیه نمی شود.

صدف كوه كن