یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

مراحل اصلی فرآیند برنامه ریزی بازاریابی


مراحل اصلی فرآیند برنامه ریزی بازاریابی

برنامه بازاریابی به منظور توسعه استراتژی ها و تاکتیک های بازاریابی جهت دستیابی به مجموعه ای ویژه از اهداف کوتاه مدت و بلند مدت تدوین می گردد.

برنامه بازاریابی یک سند مکتوب است که وضعیت کنونی شرکت را با توجه به مشتریان ، رقباو محیط بیرونی به تفصیل شرح می دهد و رهنمودهایی برای محقق ساختن اهداف ، اجرای اقدامات بازاریابی و تخصیص منابع طی دوره برنامه ریزی ارائه می کند .

برنامه بازاریابی به منظور توسعه استراتژی ها و تاکتیک های بازاریابی جهت دستیابی به مجموعه ای ویژه از اهداف کوتاه مدت و بلند مدت تدوین می گردد .فرآیند تدوین برنامه بازاریابی لزوما پیچیده نیست اما نیازمند سازماندهی دقیق می باشد ،چرا که یک برنامه بازاریابی نیازمند جمع آوری اطلاعات قابل توجه از منابع مختلف می باشد . هدف از پرداختن به موضوع برنامه بازاریابی ارائه چارچوبی در تدوین برنامه بازاریابی است .

مک دونالد (۱۹۹۵) نشان می دهد که چندین مرحله وجود دارد تا یک برنامه بازاریابی استراتژیک تکمیل شود .این مراحل در نمودار زیر خلاصه شده اند :

اینکه تا چد حد هر بخش از مراحل فرآیند برنامه ریزی بازاریابی باید انجام شود بستگی به اندازه و پیچیدگی کسب و کار دارد .مثلا در کسب و کارهای بزرگ فرآیند برنامه ریزی بازاریابی رسمی تری نسبت به کسب و کارهای کوچک مورد نیاز است تا انجام شود .

در یک کسب و کار کوچک وتک محصولی، که در آن به طور کلی مدیریت ارشد یک دانش قوی و درک دقیق از کسب و کاردارد ، ممکن است فرایند برنامه ریزی بازاریابی رسمی ضروری نباشد .

در مقابل، در یک کسب و کار دارای تنوع محصول ، مدیریت ارشد دانش و تخصصی که مدیران زیر دست خود را مقایسه کند ندارد. در این وضعیت، آن احساس می شود تا رویه های برنامه ریزی بازاریابی رسمی در مکانی در سرتاسر سازمان قرار بدهیم.

طبق نمودار، اجزای اصلی یک برنامه بازاریابی بصورت خلاصه می تواند شامل زیر باشد :

بیانیه ماموریت: بیانیه ای معنادار از هدف و جهت کسب و کار است .

اهداف و مقاصد شرکت: اهداف کلی کسب و کار است که برنامه بازاریابی را شکل می دهد.

ممیزی بازاریابی: روشی که اطلاعات برای برنامه ریزی بازاریابی سازمان یافته است . ارزیابی وضعیت بازاریابی کسب و کار - محصولات، منابع، روش های توزیع، سهام بازار، رقبا و ...

تجزیه و تحلیل بازار: بازارهای کسب و کار هست در(هدفگذاری )- اندازه، ساختار، رشد و غیره

تجزیه و تحلیل SWOT: یک ارزیابی از موقعیت فعلی شرکت، نشان دادن نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی) و فرصت ها و تهدید ها (عوامل خارجی)

اهداف بازاریابی و استراتژی: چه عملکردی بازاریابی می خواهد به آن دست بیابد (سازگار با اهداف شرکت) و چگونه قصد داردآن را به انجام برساند (نوشته آنسوف، پورتر)

بودجه بازاریابی: معمولا بودجه بندی دقیق برای سال آینده و بودجه کلی برای ۲-۳ سال آینده

طرح اقدام: برنامه اجرایی تفصیلی

مراحل اصلی فرایند برنامه ریزی بازاریابی

نوشته : Jim Riley،۲۰۱۲

مترجم: خدایار عبداللهی دانشجوی رشته MBAگرایش بازاریابی

دانشگاه آزاد تهران مرکز