چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
«روغنهای خوراکی»، از خرید تا مصرف
چربیها و روغنها تامینکننده بخشی از انرژی مورد نیاز بدن هستند و تعدادی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی را تامین میکنند. چربیها و روغنها، در ایجاد طعم و مزه مطبوع خوراکیها نقش مهمی دارند. با این وجود، مصرف زیاد آنها برای سلامت انسان خطراتی از قبیل بیماریهای قلبیعروقی، چاقی و سرطان را به دنبال دارد.
روند مصرف چربی در کشور ما افزایش تدریجی داشته و مصرف سرانه آن طی ۳۰سال گذشته بطور متوسط ۲ برابر شده است. طبق آمار موجود ۴۰درصد مرگومیرها در ایران را بیماریهای قلبیعروقی تشکیل میدهند. در حالیکه پیروی از یک الگوی صحیح تغذیهای میتواند در کاهش موثر این ارقام مفید فایده واقع شود. به دنبال تغییر الگوی مصرف انواع چربیها در دنیا و جایگزینی روغنهای جامد با مایع لازم است که به نوع و میزان چربی مصرفی خود توجه کرده تا زندگی سالمتری داشته باشید. همچنین عمل کردن به نکات زیر میتواند تا حد زیادی به شما کمک کند تا به شرایط ایدهآل نزدیکتر شوید.
انتخاب و خرید روغن
انتخاب و خرید روغن توسط مصرف کننده تابع عواملی چون عادات غذایی، در دسترس بودن، قیمت و دانش تغذیهای است. در هنگام خرید روغن به موارد زیر توجه داشته باشید:
- محل نگهداری روغن در فروشگاهها بایستی دور از نور و حرارت باشد.
- روغن باید حاوی مشخصات، نام کارخانه سازنده، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، مهر استاندارد، تاریخ تولید و انقضا باشد.
- از خرید روغنهایی که دارای بو، طعم و یا رنگ غیر طبیعی هستند خودداری کنید.
- در خرید مواد غذایی به ویژه فرآوردههایی چون «کیک» و «بیسکوئیت» که حاوی چربی هستند به تاریخ مصرف آنها توجه کنید.
نگهداری روغنهای خوراکی در منزل
حفظ ارزش تغذیهای روغن نیازمند توجه به نکات زیر در امر نگهداری این ماده غذایی است:
- ظرف روغن را در جای خشک، خنک و دور از نور و گرما نگهداری کنید.
- روغن را همیشه در ظرف در بسته نگه دارید.
- در صورت بزرگ بودن ظرف اصلی روغن، از ظروف کوچکتر برای نگهداری موقت روغن استفاده کنید.
- از نگهداری روغن در کنار مواد غذایی معطر و بودار خودداری نمایید.
- مواد غذایی چرب مانند سس سالاد را حتما در ظروف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.
نحوه استفاده از روغن در پخت غذا
باید توجه داشته باشید که در هنگام پخت مواد غذایی با روغنهای خوراکی، موارد زیر را فراموش نکنید:
- از مصرف روغن با بو، طعم یا رنگ غیرطبیعی خودداری کنید.
- در پخت مواد غذایی حتیالامکان روغن کمتری مصرف کنید.
- از قاشق خشک و تمیز برای برداشتن روغن استفاده و پس از برداشت روغن، درب ظرف روغن را محکم کنید.
- در صورت پخت غذا با روغن، پخت در کوتاهترین زمان و با حرارت کم انجام شود.
- روغن مصرفی فقط یکبار حرارت داده شود و از استفاده مجدد روغنهای حرارت دیده پرهیز کنید.
- روغن حرارت دیده را به ظرف اولیه منتقل نکنید.
- روغنهای نباتی مایع برای مصارف سالاد و پخت مناسبتر هستند.
- از روغن مایع به منظور سرخ کردن مواد غذایی استفاده نکنید.
- در صورت اجبار به سرخ کردن مواد غذایی از روغنهای مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید. پس از سرخ کردن، روغن اضافی را از ماده غذایی سرخ شده خارج کرده و دور بریزید.
- روغنهای حرارت دیده دارای ترکیبات زیانباری برای سلامتی انسان بوده و باعث تغییر طعم، کاهش کیفیت و فساد مواد غذایی میشوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست