پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

موضع واقعی آمریكا در رابطه با قیمت های نفت چیست


اوپك می خواهد تولید را كاهش دهد ولی مصرف كنندگان مدعی هستند كه بازار نیازمندتولید بیشتر است و گرنه قیمت افزایش می یابد شاید در این میان شناخت نگرش و خواست بزرگ ترین مصرف كننده نفت جهان و البته بزرگ ترین وارد كننده به عنوان یك پارامتر مهم مورد توجه باشد

در سال جاری دو عامل كه (ظاهراً) ارتباطی نیز با یكدیگر ندارند، تحولات بازار نفت را رقم خواهند زد. اولین عامل تصمیماتی است كه كشورهای عمده صادركننده نفت در مورد میزان تولید خود اتخاذ خواهند كرد. عامل دوم سیاست های انرژی آمریكا با توجه به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در این كشور است. در میان كشورهای صادركننده نفت ظاهراً اتفاق نظر كلی در مورد تمدید برنامه های كاهش تولید وجود ندارد. در برخی كشورهای عضو اوپك برای تمدید برنامه های كاهش تولید (حداقل تا ماه ژوئن) ابراز تمایل شده است. استدلال این گروه از كشورها در مورد حمایت از برنامه های كاهش تولید به شرح زیر است: اولاً گرچه قیمت نفت در سال گذشته به شدت افزایش یافت اما متوسط قیمت سبد نفتی اوپك برای كل آن سال نزدیك به سال ۱۹۹۷ بود. ثانیاً تجربه نشان داده است كه نمی توان به راحتی به برآوردهای آژانس بین المللی انرژی (IEA) اطمینان كرد و به دلایل مختلف فنی عملكرد این سازمان دارای مشكلات ساختاری است و به گفته برخی مقامات نفتی كشور آمار هدف مند و دست كاری شده است. برخی از كارشناسان معتقدند بهتر است در تصمیم گیری عجله نكرد تا مشخص شود عرضه و تقاضای نفت همچنین سطح ذخیره سازی ها در واقعیت به چه صورت در خواهد آمد و سپس تصمیم مقتضی گرفته شود.با توجه به اینكه فصل زمستان در ایالات متحده خیلی هم سرد نبود، انتظار می رود سطح تقاضای نفت كمتر از میزان پیش بینی شده توسط IEA باشد. در این میان تمامی توجهات معطوف عربستان، ونزوئلا و مكزیك خواهد بود، یعنی سه كشوری كه نقش اصلی را در توافق كاهش تولید نفت در ماه مارس ۱۹۹۹ ایفا كردند. از قضای روزگار این سه كشور از متحدین راسخ آمریكا بوده و بیش از هرچیز به افزایش سهم خود در بازار نفت آمریكا علاقه مند هستند.

گفتنی است آمریكا بزرگ ترین وارد كننده و مصرف كننده نفت در جهان است. به دلایل مذكور هیچ یك از این كشورها نمی توانند نسبت به سیاست های انرژی آمریكا بی تفاوت باشند. به خصوص آن كه امسال سال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریكا نیز است.افزایش قیمت های نفت در دید عموم در هیچ یك از كشورهای واردكننده به اندازه آمریكا امر ناپسندی تلقی نمی شود. بیل ریچاردسن، وزیر انرژی وقت آمریكا در دسامبر ۲۰۰۰ اعلام كرد كه تصور می كند قیمت های نفت در حال افزایش به سطح خطرناكی است. با وجود این سیاست آمریكا در این زمینه چندان روشن و شفاف نیست. در واقع ریچاردسن تنها مقام رسمی آمریكایی بود كه در این زمینه اظهارنظر كرده و تازه نگفته است كه قیمت ها خیلی افزایش یافته بلكه گفته است در حال افزایش به سطح خطرناكی است. جالب توجه است كه گذشته از اظهارات مبهم وزیر انرژی آمریكا، افزایش شدید قیمت های نفت در سال ۱۹۹۹ عكس العمل منفی چندانی را در میان دولت مردان آمریكا برنینگیخته است.

منبع: صبح اقتصاد، دوشنبه ۵ بهمن ۱۳۸۳