یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

چرا تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره ضربه به آزادی رسانه هاست


چرا تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره ضربه به آزادی رسانه هاست

مطالبه از قطر برای تعطیل کردن شبکه تلویزیونی الجزیره در این کشور, باید اعلام خطر به همه روزنامه نگاران باشد چنین حرکتی ضربه ای به آزادی رسانه ها در مقیاسی جهانی است که روی همه ما تأثیر خواهد گذاشت

همان طور که مارتین لوتر کینگ زمانی گفته بود، «بی عدالتی در هرجایی، تهدیدی برای عدالت در همه جا ست»، به همین دلیل است که مطالبه از قطر برای تعطیل کردن شبکه تلویزیونی «الجزیره» در این کشور، باید اعلام خطر به همه روزنامه نگاران باشد.

چنین حرکتی ضربه ای به آزادی رسانه ها در مقیاسی جهانی است که روی همه ما تأثیر خواهد گذاشت. این کار به این معنی است که سه هزار نفر- شامل حدود ٨٠ روزنامه نگار در بریتانیا - شغل خود را از دست بدهند و به ازدست رفتن احتمالا قدرتمندترین صدای روزنامه نگاری در جهان عرب

منجر شود.

بدون مراقب بودن چشم ها و گوش های الجزیره، آگاهی ما از این بی ثبات ترین و مهم ترین منطقه جهان می تواند به شدت کاهش پیدا کند. در٢٠ سال گذشته، روزنامه نگاران این شبکه به خاطر گزارش دادن از سیاه ترین و خطرناک ترین مکان های سیاره ما؛ مثل سوریه، عراق، مصر و یمن، کشته شده ، به گروگان گرفته شده و به زندان رفته اند.

گزارشگران متخصص خاورمیانه که با «پرس گزت» صحبت کرده اند، قبول دارند که الجزیره عربی به هیچ وجه بی عیب ونقص نیست. آنها می گویند که به نظر می رسد این شبکه بازتاب دهنده دیدگاه های قطر باشد، ولی این امر با تعداد جوایز بسیاری که الجزیره برای روزنامه نگاری اش گرفته و این واقعیت که روزنامه نگارانش باشجاعت شاهد و ناظر برخی از خطرناک ترین قسمت های جهان بوده اند، در تضاد است.

جان سیمپسون، رئیس بی بی سی، به «پرس گزت» می گوید نگران کننده ترین اتفاق این واقعیت است که دو کشوری که سوابقی فجیع در قبال آزادی مطبوعات دارند- مصر و عربستان سعودی- می خواهند این آزادی را در یک کشور ثالث هم خفه کنند. طرح مطالبه این کشورها از قطر برای تعطیل کردن الجزیره، حاکی از ظهور دوران جدیدی خواهد بود که در آن، روزنامه نگاران به اهرم فشار دیپلماتیک تبدیل می شوند. این به عقب گام برداشتن در زمینه آزادی مطبوعات، تقریبا و به طورقطع گزارش کردن از منطقه را برای دیگران سخت تر می کند.و کسی چه می داند که کشور بعدی کیست؟ دولت های نفتی ثروتمند عربی با جرئت پیداکردن از موفقیتشان علیه قطر، ممکن است برای گسترش دامنه عقاید خطرناکشان، شروع کنند به اینکه از دیگر کشورها بخواهند روزنامه نگارانشان را مهار کنند.از سوی عربستان سعودی، بحرین، امارات متحده عربی و مصر در قالب یکی از ١٣ شرط قطع روابط تجاری و دیپلماتیک، به قطر مهلت داده شده است که الجزیره را تعطیل کنند.

روزنامه نگاری یک کسب وکار دشوار و پرهزینه است که سیاه شدن روزگار مالکانش می تواند انتها نداشته باشد. قطر شاید به تعطیلی الجزیره به عنوان یک راه آسان برای خروج از بن بست روابط با همسایگانش نگاه کند. به خاطر آزادی جهانی مطبوعات هم که شده، من امیدوارم قطر در برابر وسوسه سنت کشتن پیغام آور خبرهای بد به جای حل منشأ بدی مقاومت کند.

منبع: پرس گزت

دومینیک پونسفورد