پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

كرمان برپایه عدالت توسعه می یابد


كرمان برپایه عدالت توسعه می یابد

استان كرمان كه اینك عنوان پهناورترین استان كشور با ۱۱ درصد مساحت كشور را یدك می كشد و همین گستردگی و به تبع آن پراكندگی جمعیت و مراكز سكونتگاهی بر گستره مصائب و مشكلاتش افزوده از شرایط ممتازی نیز در عرصه های مختلف برخوردار است

سالی پیشتر كه رهبر معظم انقلاب در طولانی ترین سفر استانی خود میهمان مردم كرمان بودند و آمده بودند تا از نزدیك و بی واسطه درددل كرمانی های صبور را بشنوند، مشكلات موجود در پهناورترین استان كشور را غیرقابل قبول خواندند و تصریح كردند: «این مشكلات باید با تلاش مؤمنانه، صبورانه و بی وقفه مسئولان كشوری و استانی حل شود.» در همین سفر بود كه كرمانی ها اینچنین مورد لطف رهبر معظم انقلاب قرار گرفتند: «در اینجا تنوع و تراكم ارزش های معنوی و اخلاق، ایمان، نجابت و صفا، سخن پرمضمون و سكوت با معنا، جهاد فداكارانه و فداكاری بی ادعا در هر عرصه ای برجسته و تحسین برانگیز است.»

از دیگر سو در كنار بركات متعدد و دستاوردهای زیاد آن سفر، اختصاص اعتباری معادل ۵ هزار میلیارد ریال به مناطق مختلف كرمان و دستورات صریح رهبری به مسئولان استان برای تسریع در حل مشكلات مردم هم توانست گره های زیادی از كار ساكنان این دیار دیرپا بگشاید. كرمانی ها در انتظارند تا خاطره ماندگار آن سفر را به خاطره دیدار رئیس جمهوری و اعضای هیأت دولت پیوند زنند . چه این كه با وجود طولانی شدن انتظارشان از پای ننشسته اند و امیدهای بسیاری به این سفر نیز بسته اند.

استان كرمان كه اینك عنوان پهناورترین استان كشور (با ۱۱ درصد مساحت كشور) را یدك می كشد و همین گستردگی و به تبع آن پراكندگی جمعیت و مراكز سكونتگاهی بر گستره مصائب و مشكلاتش افزوده از شرایط ممتازی نیز در عرصه های مختلف برخوردار است. هرچند بهره گیری مناسب از این قابلیت ها و ظرفیت ها می تواند نوید بخش تحولی عظیم در این استان باشد و از فرهنگ پربار، جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی بی شمار، صنایع دستی پرجاذبه، آداب و رسوم خاص و تنوع خرده فرهنگ های این دیار كهن و با اصالت می توان برای تبدیل كرمان به یكی از قطب های گردشگری كشور مدد گرفت.

▪ تنوع اقلیمی این استان كه شهرستان جیرفت - یكی از ۴ منطقه ویژه كشاورزی جهان - با كشاورزی پررونق در۴ فصل، شهرستان بافت با تولید بخش عمده گردو و شهرستان های رفسنجان، سیرجان و كرمان با تولید بیشترین درصد پسته كشور را در خود جای داده است می تواند زمینه ساز دستیابی به رشد مورد انتظار شود.

▪ با سرمایه گذاری در توسعه راه های استان كرمان كه حجم وسیعی از مبادلات جاده ای كشور را به خود اختصاص داده رونق این محور ارتباطی بین شمال و جنوب و شرق و غرب كشور تضمین می شود و از حجم سوانح جاده ای و تلفات انسانی نیز كه آمار فزاینده ای در كرمان دارد كاسته خواهد شد.

▪ قابلیت های صنعت و معدن را هم در استان كرمان نباید از نظر دورداشت. براین اساس توسعه صنایع بزرگ و ایجاد صنایع تبدیلی مرتبط با محصولات كشاورزی، راه اندازی صنایع روستایی و برنامه ریزی برای پایان دادن به ركودی كه گریبان صنایع دستی و فرش كرمان با آوازه جهانی اش را گرفته باید با جدیت بیشتری پیگیری شود تا به رشد مناسب شاخص های صنعتی و اشتغال زایی بینجامد.

همچنین در شرایطی كه استان كرمان دارای غنی ترین معادن مس، آهن و سنگ های تزئینی كشور هم به لحاظ سابقه بهره برداری و هم از نظر ظرفیت ذخایر آنها است و بیش از ۳۰ نوع ماده معدنی در آن شناخته شده در صورت ظرفیت یابی و سرمایه گذاری در این زمینه می توان به رونق اقتصادی چشمگیری در استان امیدوار بود.

این همه كه از ظرفیت های كرمان گفته شد البته هیچ تناسبی با وضع فعلی و میزان توسعه یافتگی این استان ندارد. با هدف ارائه تصویر روشن تری از كرمان امروز یادآوری موارد زیر لازم است:

▪ قریب به یك دهه خشكسالی بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان در مناطق زیادی از استان برجای گذاشته است به همین دلیل آب رسانی به ساكنان شمار زیادی از روستاهای دچار خشكسالی با تانكر انجام می شود، با ركود كشاورزی، كشاورزان بسیاری بیكار شده اند و در تأمین مایحتاج زندگی خود درمانده اند و افت شدید سطح آب های زیرزمینی به آلودگی منابع آب منجر شده است.

▪ از مهاجرت بی رویه روستائیان به شهر، گسترش حاشیه نشینی، نابسامانی های اجتماعی و سردرگمی جمعیت جویای كار، بروز مداوم موارد ناامنی، فعالیت اشرار و افراد مرتبط با مواد مخدر، نامقاوم بودن درصد بالایی از واحدهای مسكونی (۸۵ درصد) در استانی زلزله خیز نیز نباید به سادگی گذشت.

▪ ابتلای ۴۰۰ هزار دانش آموز در استان كرمان به سوءتغذیه به دلیل فقر مالی خانواده ها و نیاز این افراد به ارائه تغذیه رایگان به آنها، نامناسب بودن وضع فضاهای آموزشی چنان كه به گفته رئیس سازمان آموزش و پرورش استان كرمان ۱۱ هزار كلاس درس از نظر مقاومت در شرایط نامطلوبی قرار دارند، ۲ هزار مدرسه فاقد سرویس بهداشتی به عنوان ابتدایی ترین نیاز هستند، بیش از ۱۵۰۰ مدرسه حصار ندارند و پائین بودن سرانه فضاهای ورزشی در استانی كه جوانان آن در معرض انواع تهدیدها قرار دارند مشكلات دیگری هستند كه باید از سر راه برقراری توسعه پایدار در كرمان كنار گذاشته شوند.

بی شمارند آنها كه در پهناورترین استان كشور چشم به راه رئیس جمهوری دارند. آنها كه چاره دردهای كهنه شان تنها عدالتی است كه رئیس جمهور نوید داده است. می دانیم انتظار این مردم كه به میهمان نوازی شهره اند دیری نمی پاید كه به بار بنشیند وقتی رویكرد دولت در توجه به نیازهای مردم گوشه گوشه كشور و گوش سپردن به صدای محرومان جامعه است .

پس می توان به فردا امیدوار بود و به این كه این سفر نقطه عطفی در توسعه استانی باشد .

مجید نعمت اللهی