دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

با سیگار خفه ام نکنید


با سیگار خفه ام نکنید

بسیاری از والدین سیگاری فکر می کنند با باز کردن پنجره ها و خارج شدن دود, از فرزندان خود محافظت می کنند درحالی که ناپدید شدن دود سیگار به معنی رفع خطر نیست, سموم حاصل از سوختن سیگار تا مدت ها روی شیشه پنجره ها, فرش و سایر اثاث خانه برجا می ماند

بسیاری از والدین سیگاری فکر می‌کنند با باز کردن پنجره‌ها و خارج شدن دود، از فرزندان خود محافظت می‌کنند درحالی‌که ناپدید شدن دود سیگار به معنی رفع خطر نیست، سموم حاصل از سوختن سیگار تا مدت‌ها روی شیشه پنجره‌ها، فرش و سایر اثاث خانه برجا می‌ماند.تحقیقات جدید نشان می‌دهد، کودکان بیش از بزرگسالان در معرض سموم باقیمانده از دود سیگار در محیط خانه قرار می‌گیرند. محققان طی مطالعه‌ای که حدود ۳ هزار و ۱۰۰ خانواده در آن بررسی شدند، دریافتند بچه‌هایی که والدینی سیگاری دارند به‌طور متوسط روزهای بیشتری را در مدرسه غیبت می‌کنند. آن‌ها به والدین توصیه می‌کنند بچه‌ها را از معرض دود سیگار دور کنند زیرا می‌تواند خطر عفونت‌های تنفسی مثل برونشیت و ذات‌الریه، آسم شدید و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را افزایش ‌دهد. به‌طور متوسط کودکان با والدین سیگاری یک روز و نیم در سال بیشتر غیبت می‌کنند. بد نیست مروری بر تحقیقات مختلف در این زمینه و همچنین نتایج آن‌ها بیندازیم.

مطالعات نشان می‌دهد، کودکانی که مادران آن‌ها سیگاری هستند به‌دلیل عود کردن عفونت گوش بیشتر نیاز به جراحی پیدا می‌کنند. این یافته حاصل بازبینی روی ۶۱ مطالعه است که در گذشته انجام شده است. دکتر میشل ویتزمن با بررسی تاثیر سیگاری بودن والدین بر فرزندان در مرکز پزشکی دانشگاه نیویورک تاکید می‌کند: «این‌که کودکان به‌دلیل سیگار کشیدن والدین خود چنین درد شدیدی را تحمل می‌کنند، تاسف‌آور و غم‌انگیز است.» این مطالعه تایید کرد اگر کودک در خانواده‌ای با افراد سیگاری زندگی کند ۳۷درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت و سایر مشکلات گوش میانی قرار دارد.

والدین سیگاری همچنین خطر بروز آسم و آلرژی را در کودکان خود تشدید می‌کنند. کودکانی که والدین سیگاری دارند ۳برابر بیش از دیگر کودکان به بیماری‌های تنفسی مانند آسم و تنگی نفس مبتلا می‌شوند. پیشگیری از بیماری‌های دوران بزرگسالی مثل حمله قلبی و سکته مغزی در واقع باید از دوران کودکی آغاز شود تا تاثیر بگذارد. بر همین اساس، هرچه فاکتورهای خطرزا از سنین پایین و زودتر کنترل شوند امکان کاهش خطر بروز بیماری‌های قلبی بیشتر می‌شود و سلامت کودک در سنین بالاتر تامین می‌شود.

کودکانی که مادران‌شان در دوران بارداری سیگار می‌کشند، نسبت به کودکانی که در دوران جنینی در معرض دود سیگار نبودند، بیشتر دچار افزایش فشار خون می‌شوند ولی بررسی‌های جدید حاکی از آن است که قرار گرفتن در معرض دود سیگار والدین، خطر بروز فشار خون بالا را در کودکان ۴ تا ۵ساله افزایش می‌دهد. در واقع کودکانی که در منزل دود سیگار والدین‌شان را تحمل می‌کنند بیشتر دچار فشار خون بالا می‌شوند. کودکانی که والدین سیگاری‌ دارند حدود ۲۱درصد بیشتر دچار فشار خون بالای ۱۵درصد می‌شوند.

برخی پژوهش‌های جدید نشان‌دهنده رابطه بین والدین سیگاری و اضافه وزن یا سوءرفتار کودکان است. البته پژوهشگران به‌طور قطع اثبات نکرده‌اند که سیگار کودکان را در معرض خطر اضافه وزن و چاقی قرار می‌دهد زیرا اثبات چنین رابطه‌‌ای، به‌نظر غیرممکن می‌رسد، چون استفاده از والدین و درخواست از آن‌ها برای استعمال سیگار برای بررسی عوارض آن بر فرزندان، اصولا کاری غیراخلاقی است. در یکی از مطالعات جدید، محققان روی نوزادانی آزمایش کردند که پدرانی سیگاری با مادرانی سالم و پاک داشتند. این تحقیقات از دانشگاه هنگ‌کنگ روی ۷ هزار و ۹۲۴ نوزادی که در یک منطقه در سال ۱۹۹۷ به دنیا آمدند، انجام شد که نشان داد، کودکانی که پدران سیگاری داشتند، در ۷ یا ۱۱ سالگی اضافه وزن داشته‌اند.

تحقیقات نشان‌دهنده وجود رابطه میان سیگار کشیدن والدین و مشکلات روحی و جسمی در فرزندان است. بنابر این تحقیق، ۵۰۹ کودک در برزیل و ۶ هزار و ۷۳۵ کودک در انگلیس مورد تحقیق قرار گرفتند که مشخص شد، میزان کودکان پرخاشگر در میان مادرانی که سیگاری بوده‌اند، بیشتر است.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد، افرادی که سیگار می‌کشند خطر ابتلا به سرطان ریه را تا ۳۴درصد در اطرافیان خود به‌ویژه کودکان افزایش می‌دهند. همچنین احتمال ابتلای کودکانی که هر روز به‌مدت چند ساعت در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند به سرطان، ۴برابر بیشتر از کودکانی است که والدین آنان سیگاری نیستند.

روان‌شناسان اسپانیایی تاکید کردند، عادات سیگار کشیدن از مادر به فرزند دختر و از پدر به فرزند پسر منتقل می‌شود. اگر هر دوی والدین سیگار بکشند، احتمال سیگاری شدن فرزند پسر ۲۴درصد است اما اگر هیچ‌یک از والدین سیگاری نباشند احتمال سیگاری شدن پسر آن‌ها تا ۱۲درصد کاهش خواهد یافت.