سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
آمیزه تمام عیار تکنولوژی و یادگیری
تحول بسیاری در دورنمای آموزشی خاورمیانه در حال وقوع است. موسسات آموزش عالی به دلیل رقابت بسیار و تغییر تقاضای دانشآموزان و دانشجویان و به منظور ارتقا و پیشرفت کیفیت عرضه آموزش و تعلیم، به تکنولوژی روی میآورند. بخش اعظمی از نیروی انجام این روند، توسط تمرکز و تاکید فزاینده بر زیر ساختها تامین میشود و در این مورد، خاورمیانه را میتوان با بهترین مورد در دنیا قیاس نمود.
در این مورد به خصوص، چهار موسسه آموزش عالی پیشگام در زمینه اتخاذ تکنولوژی را بر گزیدیم. هم اکنون استفاده از تکنولوژیهای ایمیل، واژه پردازی، PowerPoint و وب در فزایند یادگیری و آموزش به استاندارد تبدیل شده است. با وجود اینکه این امر اساسا ماهیت این فرایند را تحت تاثیر قرار نداده است، اما تکنولوژی اطلاعات به بخشی از این آمیزه عرضه تکنولوژی در دانشگاه تبدیل شده است و به عنوان مکمل ابزارهای سازمانی موجود فعلی استفاده میشود.
واضح است که در این روند، دانشجویان کلاینتهای اصلی سازمانهای آموزش عالی هستند و به طور مستقیم یا غیر مستقیم اصلیترین منبع درآمد محسوب میشوند و ویژگیها و نیازهای آنها، سازمانها را در اجرای برنامهها و رویکردهایشان هدایت مینماید. Mathew Boice از Sun Grad SCT در GM-Middle-East میگوید، موسسات آموزش عالی به سرعت، طرحهای تکنولوژی را پیاده میکنند تا به نحوی بهتر سازههای دانشگاهی را جذب نموده و در سرویسدهی و حفظ آنها موفقتر باشند. Euad Alqadi، مدیر فروش ناحیهای در بخش خصوصی و فراگیر شرکت سیسکو سیستمز در این زمینه میافزاید، بخش آموزش در زمینه اتخاذ تکنولوژی بینظیر است و عوامل بسیاری در اتخاذ تکنولوژی توسط موسسات آموزش عالی دخیل هستند. اولا و مهمتر از همه اینکه، امروزه، دانشجویان برای پیشرفت تجارب یادگیری، خواستار ابزارهای تکنولوی هستند. ثانیا، در این بخش رقابت سالمی وجود دارد که باعث میشود، موسسات آموزشی به منظور جذب بیشتر دانشجویان در جدیدترین تکنولوژیها سرمایه گذاری نمایند. مهمترین مزیت تکنولوژی در آموزش این است که فاصله بین یادگیرندگان و محیط یادگیری را پر میکند. در این بخش شرکت سیسکو نقش اصلی و مهمی دارد و ما طرحی جامع از تکنولوژی را عرضه میکنیم که شامل شبکه هوشمند اطلاعات (Intelligent Information Network) میباشد.
صرفنظر از نیاز به جذب و حفظ دانشجویان، بسیاری از موسسات آموزش عالی، IT را به عنوان راه اصلی ارتقا و پیشرفت مسئولیت پذیری و کارآیی جایگاههای یادگیری میدانند. Dania El-Kadi مدیر ارتباطات بازاریابی شرکت Intel GCC میگوید، سازمانهای آموزش عالی متوجه اهمیت تکنولوژی در ارتقا نحوه ارائه خدمات آموزشی به دانشجویان شدهاند. از این رو اخیرا شاهد به کارگیری قابل ملاحظه IT در دانشگاهها و دانشکدههای آموزش عالی سراسر این منطقه هستیم. به علاوه، دانشگاهها به طور فزایندهای به دنبال استقرار تسهیلاتی برای ادغام بررسیها وپژوهشهایی دراین زمینه هستند. ما در شرکت اینتل دو نوع از این تسهیلات را برقرار کردهایم. یکی مرکز کارآیی و قابلیت نفتی در دانشکده عالی تکنولوژی ابوظبی و دیگری مرکز کارآیی و قابلیت مالی در دانشگاه آمریکایی بیروت.
●بنابراین عوارض و تلویحات به کارگیری تکنولوژی در فرایند یادگیری و آموزش چیستند؟
Boice میگوید، تکنولوژی، زمینه جدیدی برای فرایندهای یادگیری و آموزش است که الگوهای جدیدی را در آموزش فراهم میکند. شاید، بزرگترین تاثیر آن، قرار دادن دانشجویان در مرکز یک فرایند گسترده یادگیری از طریق ظهور و پیدایش e-learning، باشد. El-kadi اینطور اظهار نظر میکند که: بعد از مهارتهای خواندن، نوشتن و حساب کردن، ICT به عنوان چهارمین مهارتی در نظر گرفته میشود که هر فرد جوانی برای موفقیت در دنیای امروز به آن نیازمند است. بنابراین این مساله بسیار حائز اهمیت است که نباید آن را به عنوان بخشی از برنامههای آموزشی وارد این مجموعه نمود بلکه باید آن را با شیوههای آموزشی ادغام کرد تا از الگوی معلم محور (instructor centric model) به یک الگوی دانشجو محور (performer centric model) برسیم. بدین ترتیب اختیارات بیشتری به دانشجویان داده میشود و آنها میتوانند با گروههای کاری در سراسر دنیا تعامل بیشتری داشته باشند.
● زیر ساخت مناسب
اگر سیستمهای پیشرفته مدیریت یادگیری را به کنار بگذاریم، زیر ساخت شبکهسازی، یکی از مهمترین مولفهها و اجزا سازنده یک طرح مناسب تکنولوژی برای سازمانهای آموزش عالی محسوب میشود. Abdullatif AL Mulla مدیر کل Microsoft South Gulf میگوید، یکی از مهمترین عوامل موفقیت در هر سازمان آموزشی، استقرار یک زیرساخت مطمئن و قابل تطبیق است. آنها باید شبکهای را بوجود آورند که بتوانند به آن اعتماد کنند و به کارمندان آموزشی و اجرایی این امکان را بدهد تا با کارهایشان هماهنگ شوند و به کارمندان IT یک پایگاه قابل توسعه و سازگاری بدهد که بتواند از طریق آن در صورت لزوم و نیاز سرویسهای جدید را اجرا نموده و به کار گیرند. مواد لازم مناسب برای یک زیر ساخت آموزشی ایدهآل شامل تکنولوژیهای پخش دیجیتالی، ذخیرهسازی، شبکه سازی مولتی مدیا و باندپهن بیسیم میباشد. به علاوه اثبات شده که mobile computing، در نتیجه انعطافی که در اختیار دانشجویان و دانشگاهیان قرار میدهد، مدل ارجح کاربردی در بخش آموزش محسوب میشود.
Weal Fakhrany، مدیر ناحیهای ۳Com Middle East میگوید، ما در ۳Com، کاملا به ارزش عرضه زیر ساخت پیشرفته شبکه در بخش آموزش پی بردهایم و به کارگیری و اجرای اخیر این زیر ساخت توسط ما در دانشگاه بحرین نشانگر تعهدها به توسعه تکنولوژی در دانشگاهها و دانشکدهها است. ما، با فراهم کردن موجبات ارتباطات قابل اعتماد و سریع شبکهای، این مساله را تضمین میکنیم که دانشگاه بدون هیچ مانعی و با موفقیت آموزش عالی را در اختیار دانشجویان قرار میدهد. هم اکنون ۲۰۰۰۰ دانشجو که توسط راهحلهای ۳Com حمایت میشوند، قادر هستند از هر منطقهای در دنیا به شبکه دانشگاه دسترسی داشته باشند.دانشجویان و اساتید میتوانند، با حداقل تاخیر به ابزارهای یادگیری در elibraries دسترسی پیدا نموده، با اساتید کنفرانسهای تصویری داشته و از طریق شبکه تکالیف خود و اصطلاحات مربوط به آن را مبادله نمایند.
Boice اشاره میکند که، ممکن است سیستمهای ویژه تشکیل دهنده دانشکدهها و مجموعههای دیجیتالی با توجه به نیازهای منحصر به فرد و اهداف خاص هر موسسه و سازههای تشکیل دهندهاش، متفاوت باشد. تکنولوژیهای مناسب مورد استفاده در سازمانهای آموزشی باید شامل مواردی چون، راهحلهای اجرایی به منظور پشتیبانی از فرایندههای اجرایی، راهحلهای مدیریت محتوی برای مدیریت محتوی، مدیریت اسناد و امور علاوه بر مدیریت محتوی برای کارآیی بیشتر، راهحلهای جریان کار، imaging (تصویرسازی) و راه حلهای مرتبط باشد. مقوله مهم دیگری که موسسات آموزشی در زمان انتخاب راهحلهای تکنولوژی باید آن را مد نظر داشته باشند، مقوله امنیت است.
بنابر بررسی اخیر توسط Educause، سازمان غیر انتفاعی که رسالتش پیشرفت آموزش عالی با ارتقا استفاده هوشمند از تکنولوژی اطلاعات است، افزایش استفاده وبه کارگیری شبکهها درموسسات آموزش عالی فرصتهای استثنایی را در اختیار کاربران قرار میدهد، اما در عین حال خطرات مرتبط با ذخیرهسازی مبادلات و دسترسی به اطلاعات را نیز افزایش میدهد. دسترسی به اطلاعات همراه با ملزومات قانونی، طرحها توزیع و پخش و عوامل معاندانه در اینترنت - مستلزم هزینههای بیشتر، شیوههای امنیتی جدید و خط مشیهای روزآمد است.
HP معتقد است که گرایش و تمایل به سمت برنامههای کاربردی Open -Source نرمافزاری در بخش آموزش، در حال رشد است و احتمال امن نمودن نرمافزارهای به کار رفته در شرکتهای خانگی، فشارهای اقتصادی برای کاهش بودجهها و تسهیل امور مربوط به مجوزدهی، دست به دست هم، پاندول را بیشتر به سمت نرمافزارهای Open Source میکشاند.
● پیشتازی در این روند
زیر ساخت تکنولوژی آموزشی خاورمیانه را میتوان با مهمترینها در دنیا قیاس نمود و Craig Barret رئیس سابق اینتل از آن تحلیل و قدردانی نموده است. (در این مورد، چهار موسسه آموزش عالی پیشگام در زمینه اتخاذ تکنولوژی را انتخاب کردیم). may Ammouneh، مدیر بازاریابی Homansoft Learning Solutions میگوید، آموزش تنها بخشی است که اهداف و مقولههای مشترکی در سراسر دنیا دارد. این منطقه (خاورمیانه) روند مشابه تکنولوژی امریکای شمالی را دنبال میکند. Alkadi میگوید، برخی از دانشگاهها ودانشکدههای آموزش عالی در این منطقه بر حسب تکنولوژی اتخاذ شده الگوهای نقشی (role models) هستند. به تازگی بسیاری از آنها پیشگام اجرای ابزارهای غیر ثابت شدهاند که دانشکدههای متعددی در کشورهایی چون کویت، لبنان، مصر و امارات متحده عرب امروزه ابزارهای بیسیم دارند و برای ارتقا تجارب یادگیری دانشجویانشان، جدیدترین نمونههای کاربردی را در دسترسشان قرار دادهاند.
● یادگیری در راستای نیاز
زیرساخت جدید IT دانشکده Dubai men را میتوان نظیر بهترین زیر ساخت در دنیا یافت. این زیر ساخت بسیار پیچیده، این امکان را به ۲۰۰۰ دانشجو و ۳۰۰ استاد در این دانشکده میدهد تا به یک تکنولوژی منحصر به فرد پیشرفته دسترسی پیدا کرده و این دانشکده را به عنوان پیشگام eLearning در منطقه خلیج فارس تبدیل نماید. این دانشکده دارای برخی از جدیدترین تکنولوژیهای موجود است که شیوههای جدید و بنیادی یادگیری را مهیا میسازد، شیوههایی اعم از آرشیوهای آنلاین، کتابخانه، کنفرانسهای ویدیویی، اتصالات و ارتباطات بیسیم و VoIP. استفاده از مدل IBM on demand، محیطی را فراهم میکند که دارای انعطافپذیری نهادی برای تغییر و استفاده از تکنولوژیهای جدید بوده و با ملزومات متغییر در صورت لزوم سازگار میباشد. این زیر ساخت از دسترسی بیسیم در دانشکده پشتیبانی میکند ودر مجموع محیط جدیدی را ایجاد مینماید که در آن شیوههای جدید و پیشرفته یادگیری، اعم از اولین تسهیلات آنلاین در منطقه که دانشجویان را قادر میسازد، ویدیو کلیپهای سخنرانیهای مختلف کلاسی را از طریق تکنولوژی video-on-demand دریافت کنند، فعال است.
این سیستم گزینهای را در اختیار دانشجویان میگذارد که میتواند سخنرانیها را پس از دریافت نمودن فایل در کامپیوترهایشان به صورت آفلاین اجرا نمایند.
قابلیتهای DMC eLearning به توانایی آرشیو کردن آنلاین کتابهای کتابخانه نیز گسترش مییابد به طوری که دانشجویان میتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق نوتبوکهایشان چه در زمان حضور در کلاس و چه خارج از آن، استخراج نمایند. همچنین این زیر ساخت از تسهیلات کنفرانس ویدیویی پشتیبانی میکند و به اعضا دانشکده این امکان را میدهد تا سخنرانیهای خود را ترتیب دهند و بدون حضور فیزیکی در کلاس با دانشجویانشان در تعامل باشد. شبکه DMC به صورت مدل شبکهای طراحی شده است تا کوچکترین احتمالات خطا را نیز کاهش دهد. LAN حدود ۵۰۰۰ گره دارد در حالیکه این مجموعه حاوی ۱۴ نقطه دسترسی بدون سیم است.
این شبکه با سرعت دو گیگابیت اجرا میشود و به طور همزمان در هر لحظه از زمان برای تمامی دانشجویان یک مگابیت در ثانیه باند پهن فراهم میآورد. چنین نیروی مدرن DMC IT توسط محیط شبکهسازی نورتل پشتیبانی شده و دارای بیش از ۳۵ سیستم IBM eServer xSeries یک سیستم مدیریت فراگیر کاملا یکپارچه که از نرمافزار فراگیر Tivoli شرکت آیبیام و راهحل Peregrine helpdesk استفاده میکند، میباشد. در بخش ذخیرهسازی، DMC دارای یک SAN با ظرفیت ۵ ترابایت و یک Scalable ۱۰۰ strong library با ظرفیت تقریبا ۴۰ ترابایت، است. به علاوه از تکنولوژیهای دیجیتالی مدیا برای مدیریت دیجیتالی، ذخیره کردن، محافظت و توزیع فایلهای صوتی و تصویری و ویدیویی در شبکه DMC استفاده میکند.
DMC محیط ناهمگنی را اجرا میکند که سختافزار برای برنامههای کاربردی متفاوت مورد استفاده اعم از سان میکروسیستمز، سرورهای اینتل xSeries، ناول، لینوکس و ویندوز به طور مطلوب تنظیم میشود. اگر چه این سیستم هم اکنون از ۲۰۰۰ دانشجو پشتیبانی میکند، اما به آسانی میتواند این تعداد را تا ۶۰۰۰ افزایش دهد، که البته این رشد برنامهریزی شده DMC در ده سال آینده است.
نویسنده: Kavitha Rajasekhar و Jeevan Thankappan
مترجم: نادیا سلیمانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست