چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
اوتیسم علیه دهان و دندان
از ارتباط میان بیماریهای گوناگون جسم، كمبود ویتامینها و حتی بیماریهای مادرزادی با مشكلات دهان و دندان زیاد شنیدهایم و لزوم رعایت بهداشت دهان و دندان و حفظ سلامت دندانها را خصوصا در كودكان به خوبی آموختهایم.
اما جالب است بدانید كه میان بیماریهای روان و مشكلات دهان و دندان نیز ارتباطهای معنیداری دیده شده است. یكی از این ارتباطها، در كودكانی كه مشكلات روحی و روانی دارند دیده شده است.
"اوتیسم" نوعی بیماری روحی است كه به درونگرایی یا به نوعی افسردگی در كودكان اطلاق میشود. پژوهشگران در یكی از دانشگاههای آمریكا به تازگی دریافتهاند كه كودكان مبتلا به "اوتیسم" دچار مشكلات دهان و دندان خواهند شد، بنابراین این كودكان باید مرتب از سوی دندانپزشك معاینه شوند و به بیماری روحی آنها نیز توجه شود.
در آمریكا از هر ۲۰۰ كودك یكی به "اوتیسم" مبتلا بوده و شیوع این بیماری در پسران، سه برابر دختران است. آنچه باعث ایجاد مشكلات دهان و دندان در این كودكان میشود، خود بیماری نیست بلكه داروهایی است كه برای بهبود علایم بیماری به كودك خورانده میشود. شایعترین عارضه جانبی این داروها، خشكی دهان است. با كم شدن بزاق در دهان، امكان شستوشوی طبیعی دندانها به وسیله بزاق كاهش مییابد و خطر شیوع پوسیدگی بیشتر میشود.
تقریبا تمام داروهایی كه برای "اوتیسم" كودكان تجویز میشود، میتواند خشكی دهان ایجاد كند. از طرفی این داروها ممكن است مشكلات بلع و یا التهاب بافت دهان و غدد بزاقی را ایجاد كند. بعضی دیگر ممكن است حس چشایی كودك را تغییر دهند و یا برای او حركات غیرارادی صورت در ناحیه لب و یا زبان ایجاد كنند. داروهای ضد "اوتیسم" گاهی اوقات نیز ممكن است درمانهای دندانپزشكی را تحت تاثیر قرار دهند.
مثلا یكی از این داروها به نام "كاربا مازپین" انعقاد خون را دچار اختلال میكند. كودكانی كه این دارو را دریافت میكنند، قبل از انجام هرگونه جراحی دندانپزشكی باید از نظر فاكتورهای انعقادی بررسی شوند.
از سوی دیگر، بسیاری از این كودكان دوست ندارند لمس شوند و یا نمیتوانند مدت طولانی روی صندلی دندانپزشكی آرام بنشینند كه این مشكل دندانپزشك را هنگام كار دچار اختلال میكند.
استفراغ و دندان قروچه میان كودكان مبتلا به اوتیسم شایع است. استفراغهای مكرر باعث حل شدن و ضعیف شدن مینای دندان میشود. كودكان مبتلا به اوتیسم هم باید مثل كودكان دیگر روزی دو بار تحت نظر یك بزرگسال مسواك بزنند و مرتب از سوی دندانپزشك معاینه شوند. دندانپزشك باید به خوبی از شرایط روحی این كودكان و كلیه داروهایی كه آنها مصرف میكنند، مطلع شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست