چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

به یاد خورشید فروزان آگاهی و ارتباط شهید مرتضی مطهری


به یاد خورشید فروزان آگاهی و ارتباط شهید مرتضی مطهری

▪ معرفی کتاب: خدمات متقابل اسلا م و ایران
▪ نویسنده: استاد شهید مرتضی مطهری
▪ کتاب دارای سه بخش است:
▪ بخش اول: اسلا م از نظر ملیت ایرانی
▪ بخش دوم: خدمات اسلا م به ایران
▪ بخش سوم: خدمات …

معرفی کتاب:

خدمات متقابل اسلا م و ایران

نویسنده:

استاد شهید مرتضی مطهری

کتاب دارای سه بخش است:

بخش اول:

اسلا م از نظر ملیت ایرانی

بخش دوم:

خدمات اسلا م به ایران

بخش سوم:

خدمات ایران به اسلام

۱) بخش اول: اسلا م از نظر ملیت ایرانی

در بخش اول از ناسیونالیسم تحت عنوان ملیت پرستی عصر حاضر یاد می شود که در قرون اخیر در اروپا بالا گرفت، زیرا مکتبی که بتواند ملل اروپا را در یک واحد انسانی و عالی جمع کند وجود نداشت این موج در ملل شرقی به وسیله استعمار نفوذ کرد. استعمار برای اینکه اصل «تفرقه بینداز و حکومت کن» را اجرا کند راهی از این بهتر ندید که اقوام و ملل اسلا می را متوجه قومیت و ملیت و ثروتشان بکند وآنها را سرگرم افتخارات موهوم نماید. به هندی بگوید توسابقه ات چنین است و چنان، به ترک بگوید نهضت جوانان ترک را ایجاد کن، به عرب که از قوم دیگر برای پذیرش این تعصبات آماده تر است بگوید روی عروبیت تکیه کن وبه ایرانی بگوید نژاد تو آریاست و تو باید حساب خود را از عرب که نژاد سامی است جدا کنی. فکر ملیت و تهییج احساسات ملی احیانا ممکن است آثار مثبت و مفیدی از لحاظ استقلا ل پاره ای از ملت ها به وجود آورد، ولی در کشورهای اسلا می بیش از آنکه آثار خوبی به بار آورد، سبب تفرقه و جدایی شده است و بیگانگان اگر چه نمی توانند به علت قوی بودن اسلا م، احساسات مذهبی دیگری به جای احساسات اسلامی بنشانند ولی می خواهند احساسات اسلامی را تبدیل به احساسات ضداسلامی کنند.

آری ملت های اسلامی قرن هاست نشان داده اند که با انگیزه فکری و اعتقاد و براساس یک ایدئولوژی می توانند وحدت به وجود آورند و قیام کنند و خود را از چنگال استعمارگران نجات دهند. در مبارزاتی که در قرن بیستم به وسیله مسلمانان بر ضداستعمار صورت گرفت و منتهی به نجات آنها از چنگال استعمار شد، بیش از آنکه عامل ملیت تاثیر داشته باشد عامل اسلام موثر بوده است. از قبیل مبارزات الجزایر، اندونزی و کشورهای عربی و پاکستان. در پایان این بخش دررابطه با شروع اسلام در ایران و پذیرش اسلام از جانب ایرانیان مباحثی ارائه شده. استاد مطهری یکی از علل پذیرش اسلام را ناراضی بودن مردم از حکومت ساسانی می داند همچنین اجتماع آن روز ایران یک اجتماع طبقاتی عجیبی بود و به قول استاد مطهری فرض کنید میان ما مساجد اغنیا از مساجد فقرا جدا باشد، چه روحی در مردم بیدار می شود و علت دیگر وجود ایدئولوژی اسلامی بود که توانست خلا» آن روز مردم ایران زمین را پر کند.

۲) بخش دوم: خدمات اسلام به ایران

- اسلام استعداد ایرانی را شکوفا کرد، ایرانی را هم به خودش شناساند و هم به جهانیان.

- اسلام نظام طبقاتی را از بین برد.

- اسلام برای قدرت سیاسی و مذهبی حاکم یک تهاجم بود و برای توده مردم یک موهبت.

- اسلام به مردم ایران ایدئولوژی داد.

اسلا م ثنویت را که زرتشت دچار آن شده بود از بین برد.

اسلا م به زن های ایرانی ارزش بخشید.

حتی خود زرتشت هم از اسلا م بهره برد و دین خود را اصلا ح کرد.

۳) بخش سوم: خدمات ایران به اسلام

استاد مطهری اسلا م را یک دین جهانی می داند که توانست انقلا بی در جهان به راه اندازد و نتیجه آن جمعیت بیش از یک میلیارد مسلمان در جهان است اما سهم ایرانیان در نشر و تبلیغ اسلا م به جهانیان بسیار مهم است.

ایرانیان بیش از هر ملت دیگر نیروهای خود را در اختیار اسلا م قرار دادند و بیش از هر ملت دیگر در این راه صمیمت و اخلا ص نشان دادند و در این راه هیچ ملتی به پای ایرانیان نمی رسد حتی خود ملت عرب.

خدمات تمدن کهن ایرانی به تمدن جوان اسلا می در چند جبهه مختلف صورت گرفته است:

۱) جبهه نشرو تبلیغ و دعوت ملت های دیگر

۲) جبهه سربازی و نظامی

۳) جبهه علم و فرهنگ

۴) جبهه ذوق و صنعت و هنر

نویسنده : لیلا باباخانی

کارشناس ارشد مدیریت امور فرهنگی