پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

اردبیل امن ترین استان ایران است


بالارفتن آمار وقوع قتل در استان سیستان و بلوچستان ریشه در سه موضوع دارد یکی نحوه زندگی در این منطقه است که قبیله یی است آمارها نشان می دهد بسیاری از قتل ها با ریشه و ماهیت انتقام جویانه صورت می گیرد قاچاق و ترانزیت موادمخدر از دیگر دلایل وقوع قتل ها در استان است معمولا در درگیری های مسلحانه برای قاچاق , احتمال وقوع قتل بسیار بالا می رود یکی دیگر از دلایل این مساله هم مرز بودن این استان با پاکستان و افغانستان است

یکی‌ از معضلاتی‌ که‌ در حال‌ حاضر امنیت‌ اجتماعی‌ شهروندان‌ را به‌ خطر انداخته‌، بالا رفتن‌ آمار وقوع‌ قتل‌ها و جرایم‌ است‌.

طبق‌ آمار منتشر شده‌ از سوی‌ سازمان‌ها و مراجع‌ مختلف‌، آمار وقوع‌ قتل‌ در استان‌های‌ مختلف‌ کشور بالا رفته‌ و این‌ آمار در برخی‌ از استان‌ها در بالاترین‌ سطح‌ بوده‌ است‌. به‌ عبارت‌ دیگر این‌ استان‌ها مناطق‌ حادثه‌خیز کشور از نظر وقوع‌ جرایم‌ و قتل‌ نامگذاری‌ شده‌اند.

در پژوهش‌های‌ معاونت‌ اجتماعی‌ وزارت‌ کشور، استان‌ سیستان‌ و بلوچستان‌ طی‌ سال‌های‌ ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۱ با وقوع‌ ۸ فقره‌ قتل‌ به‌ ازای‌ هر هزار نفر جمعیت‌، بالاترین‌ آمار وقوع‌ قتل‌ در استان‌های‌ کشور را به‌ خود اختصاص‌ داده‌ است‌.براساس‌ این‌ پژوهش‌ بطور میانگین‌ در استان‌ سیستان‌ و بلوچستان‌ سالانه‌ حدود ۱۸۸ قتل‌ رخ‌ می‌دهد.

دکتر «محمد حسین‌ فرجاد» آسیب‌شناس‌ روانی‌ و اجتماعی‌ درباره‌ دلایل‌ وقوع‌ قتل‌ می‌گوید: «بالارفتن‌ آمار وقوع‌ قتل‌ در استان‌ سیستان‌ و بلوچستان‌ ریشه‌ در سه‌ موضوع‌ دارد. یکی‌ نحوه‌ زندگی‌ در این‌ منطقه‌ است‌ که‌ قبیله‌یی‌ است‌. آمارها نشان‌ می‌دهد بسیاری‌ از قتل‌ها با ریشه‌ و ماهیت‌ انتقام‌جویانه‌ صورت‌ می‌گیرد.قاچاق‌ و ترانزیت‌ موادمخدر از دیگر دلایل‌ وقوع‌ قتل‌ها در استان‌ است‌. معمولا در درگیری‌های‌ مسلحانه‌ برای‌ قاچاق‌، احتمال‌ وقوع‌ قتل‌ بسیار بالا می‌رود. یکی‌ دیگر از دلایل‌ این‌ مساله‌ هم‌ مرز بودن‌ این‌ استان‌ با پاکستان‌ و افغانستان‌ است‌.»

براساس‌ گزارش‌ تحقیق‌ معاونت‌ اجتماعی‌ وزارت‌ کشور، در سال‌های‌ ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۱ بطور میانگین‌ در هر صدهزار نفر جمعیت‌، استان‌ سیستان‌ و بلوچستان‌ سالانه‌ بیش‌ از ۶/۵ فقره‌ قتل‌ رخ‌ داده‌ است‌. همچنین‌ طی‌ این‌ سال‌ها، وقوع‌ قتل‌در این‌ استان‌ از روندی‌ صعودی‌ برخوردار بوده‌ است‌.

بطوری‌ که‌ در سال‌ ۷۵ میانگین‌ قتل‌ در این‌ استان‌ هفت‌ فقره‌ به‌ ازای‌ صد هزار نفر بوده‌ و این‌ آمار در سال‌ ۸۱ به‌ بیش‌ از ۹ مورد در صد هزار نفر رسیده‌ است‌.

پس‌ از استان‌ سیستان‌ و بلوچستان‌، استان‌های‌ کرمان‌، کرمانشاه‌، هرمزگان‌ و ایلام‌ به‌ ترتیب‌ با وقوع‌ ۹۲، ۷۰، ۴۸ و ۲۲ فقره‌ قتل‌ در سال‌، بیشترین‌ آمار وقوع‌ قتل‌ را به‌ خود اختصاص‌ داده‌اند.

● اردبیل‌ امن‌ترین‌ استان‌ کشور

از سوی‌ دیگر استان‌ اردبیل‌ با وقوع‌ یک‌ قتل‌ در صد هزار نفر عنوان‌ امن‌ترین‌ استان‌ کشور را به‌ خود اختصاص‌ داده‌ است‌. بطوری‌ که‌ سالانه‌ ۱۳ پرونده‌ قتل‌ توسط‌ مراجع‌ قضایی‌ این‌ استان‌ رسیدگی‌ می‌شود.

دکتر «فرجاد» در این‌ باره‌ می‌گوید: «در شهرها و استان‌های‌ کوچک‌ به‌ دلیل‌ اینکه‌ شهروندان‌ یکدیگر را می‌شناسند و ارتباطات‌، بیشتر چهره‌ به‌ چهره‌ است‌ کنترل‌ اجتماعی‌، بهتر اعمال‌ می‌شود. بنابراین‌ آمار وقوع‌ جرایم‌ و قتل‌ نیز در این‌ استان‌ها و شهرها به‌ طرز شگفت‌انگیزی‌ سیر نزولی‌ پیدا می‌کند. اما در شهرها و استان‌هایی‌ نظیر تهران‌، مرکزی‌، سیستان‌ و بلوچستان‌ به‌ دلیل‌ گستردگی‌ جغرافیایی‌ و به‌ تبع‌ آن‌ عدم‌ کنترل‌ اجتماعی‌، میزان‌ جرایم‌ و احتمال‌ وقوع‌ قتل‌ افزایش‌ می‌یابد.»

از سوی‌ دیگر آمارهای‌ وزارت‌ کشور حاکی‌ از آن‌ است‌ که‌ استان‌های‌ گیلان‌، گلستان‌، زنجان‌ و چهارمحال‌ و بختیاری‌ از کمترین‌ آمار قتل‌ در کشور پس‌ از استان‌ اردبیل‌ برخوردار هستند.

● اما تهران‌...!

با وجود گستردگی‌ جغرافیایی‌، تهران‌ در سال‌های‌ اخیر با اقدامات‌ پیشگیرانه‌ و کنترلی‌ ماموران‌ نیروی‌ انتظامی‌ شاهد کاهش‌ جرایم‌ و وقوع‌ قتل‌ بوده‌ است‌.

این‌ آمارها نشان‌ می‌دهد، در سال‌ ۷۵ بیش‌ از ۲۳۰ فقره‌ قتل‌ در تهران‌ رخ‌ داد و این‌ آمار در سال‌ ۸۱ به‌ ۱۵۰ فقره‌ قتل‌ رسیده‌ که‌ کمتر از ۴۷/۱ به‌ ازای‌ هر صد هزار نفر جمعیت‌ است‌. همچنین‌ بیش‌ از ۱۰ درصد قتل‌های‌ کشور در استان‌ تهران‌ و از سوی‌ اتباع‌ افغانی‌ رخ‌ می‌دهد.این‌ تحقیقان‌ بیان‌ می‌کند که‌ آمار قتل‌ در استان‌ تهران‌ از سال‌ ۷۵ تا ۷۹ روند صعودی‌ داشته‌ و از سال‌ ۷۹ تا ۸۱ سیر نزولی‌ پیدا کرده‌ است‌ و بالاترین‌ میزان‌ قتل‌ در سال‌ ۷۹ در تهران‌ رخ‌ داده‌ است‌.

دکتر فرجاد با اشاره‌ به‌ پایین‌ آمدن‌ سن‌ قاتلان‌ در کشور می‌افزاید: «مسلماً در سنین‌ پایین‌، قدرت‌ ریسک‌ بالاتر می‌رود و به‌ تبع‌ آن‌ احتمال‌ ارتکاب‌ قتل‌ نیز افزایش‌ می‌یابد.»در کل‌ جرایم‌ و قتل‌های‌ کشور، براساس‌ آمار نیروی‌ انتظامی‌، روند رشد نزولی‌ داشته‌ است‌.

مهرنوش‌ حیدری‌