دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
معیارهای طبقه بندی سواحل و تعیین معیارهای ارزیابی اكولوژیك زیستگاههای ساحلی و دریایی
نواحی ساحلی بعنوان آخرین پذیرنده آلایندههای خشكی و دریا میباشند كه در معرض تجمع انواع آلایندهها و تهدیدات آنها قرار دارند. لذا بعنوان نواحی حساس و آسیبپذیر محسوب میشوند. در كشور ما نیز با توجه به طول نوار ساحلی ۱۸۰۰ كیلومتر جنوب (خلیج فارس ، تنگه هرمز ، دریای عمان) و ۹۰۰ كیلومتر شمال (دریای خزر) ، لزوم تحقیق و پژوهش در خصوص شناسایی ، طبقهبندی و ارزیابی آنها را اجتناب ناپذیر میكند.عملكرد گسترده فرآیندههای مختلف طبیعی شامل پدیدههای زمینشناسی ، شرایط هیدرودینامیكی و ویژگیهای اقلیمی از عوامل موثر در شكلپذیری و ریختشناسی زمینی سواحل ایران میباشند. افزایش روند فعالیتهای انسانی در ابعاد مختلف نظیر كاربریهای شهری روستایی ، صنعتی كشاورزی و حمل و نقل زمینی دریایی موجب گردیده كه نواحی ساحلی بطور قابل توجهی دچار تغییرات شوند. در نتیجه مشكلات بسیاری را در انجام امور اقتصادی و اجتماعی ساحلنشینان استانهای شمالی و جنوبی كشور ایجاد كرده است . تدوین معیارهای طبقهبندی و ارزیابی مناطق ساحلی دریایی ، در راستای اصل توسعه پایدار و بهرهبرداری بهینه از پتانسیلهای موجود میباشد. لذا علاوه بر افزایش توان مدیریتی برای حفاظت و بازسازی ذخایر و منابع ارزشمند دریایی ، میتواند فقدان اطلاعات مربوطه به مناطق تحت حفاظت ساحلی دریایی شبكه مناطق حفاظت شده رسمی كشور را جبران نماید و در برنامهریزی و سیاستگذاری زیربخش شیلات و یا سایر سازمانها و دستگاههای اجرایی مرتبط ، اثر بخش باشد.طی دو دهه اخیر لزوم انجام برنامههای شناسایی ، معرفی و حفاظت مناطق ویژه و حساس دریایی (PSSAs) و مناطق حفاظت شده دریایی (MPAs) از سوی بسیاری از سازمانها ، كنوانسیونها و كنفرانسهای بینالمللی مورد تاكید قرار گرفته است .اقدامات حفاظتی برای محیط زیست دریایی و زیستگاههای حساس و آسیبپذیر ساحلی دریایی را در دستور كار خود قرار دادهاند. بطوریكه سازمان بینالمللی دریانوردی (IMO) و سازمان خوار و بار جهانی (FAO) در سال ۱۹۸۶ ، اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) و كنفرانس جهانی محیط زیست و توسعه (ICED) در سال ۱۹۹۲ و كمیته حفاظت محیط زیست دریایی (MEPC) در سال ۲۰۰۱ ، اقدامات حفاظتی برای محیط زیست دریایی و زیستگاههای حساس و آسیبپذیر ساحلی و دریایی را در دستور كار خود قرار دادهاند.
نواحی ساحلی:
- از دیدگاه حقوقی: منطقهای به عرض دو كیلومتر از بالاترین خط تراز مد دریا در طول ساحل تا عمق ۶ متر پائینتر از خط تراز جزر در داخل دریا را شامل میشود
- از دیدگاه جغرافیایی: منطقه ای وسیعی از خشكی و دریا كه در آن عوامل مختلف خشكی و دریا با یكدیگر در تعامل بوده و شرایطی را ایجاد می كنند كه با هر یك از مناطق مذكور متمایز است.
- از دیدگاه مهندسی سواحل: منطقه ای كه از پشت تلماسه ها ( در سواحل ماسه ای ) و یا پرتگاهها ( در سواحل صخره ای ) شروع می شود و تا منطقه شكست امواج (Surf Zone)یا نقطه كف آلودگی (Plunge)ادامه می یابد.
- از دیدگاه زیستی و بوم شناسی: منطقه ای شامل پهنه های بین جزر و مدی (Tidal Zone) از بالاترین پادگانه ساحلی (Terrace) تا آبهای كرانه ای (Inshore / Coastal Waters)كه بعنوان آخرین پذیرنده آلایندههای خشكی و دریا میباشند و در معرض تجمع انواع آلایندهها و تهدیدات خشكی و دریا قرار دارند. لذا بعنوان نواحی حساس و آسیبپذیر محسوب میشوند.
مناطق حساس و آسیب پذیر ساحلی دریایی:
- از دیدگاه سازمان حفاظت محیط زیست DOE: منطقه حساس دریایی گستره ای از پهنه دریا یا خط ساحلی است كه به سبب اهمیت اكولوژیك, اقتصادی- اجتماعی و آموزشی و یا دلایل علمی در مقابل شرایط طبیعی یا اقدامات انسانی به خصوص فعالیت های دریانوردی آسیب پذیر است و نیاز به حمایت ویژه دارد.
- از دیدگاه سازمان بین المللی دریانوردی IMO : منطـقه حساس دریـایی (SSA) نـاحیه است كه به دلایل اكولوژیك - اجتماعی اقتصادی یا علمی و آسیب پذیری نسبت بـه فعـالیت های انسانی نیازمند حمایت و حفاظت ویژه است.
انتخاب معیارها:
در این تحقیق ، طبقهبندی و معیارهای مختلف جهانی شامل ۱۵ معیار طبقهبندی سواحل و ۱۰ معیار انتخاب مناطق حفاظت شده و حساس ساحلی دریایی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است . در این خصوص میتوان به مهمترین معیارهای معتبر بینالمللی نظیر Valentin, ۱۹۵۲ ، Cowardine , ۱۹۷۲ ، Sheppard , ۱۹۷۷ ، Clarck,۱۹۸۴ Salm & ، Salm & price , ۱۹۹۵ ، IUCN/WCPA , ۱۹۹۹ وIMO/MEPC, ۲۰۰۱ اشاره نمود. همچنین اقدامات و تجربیات مشابه در داخل كشورو مشخصــات جغرافیایی و ویژگیهای اكولوژیك سواحل ایران، جهت مطابقت معیارهای جهانی با شرایط كشور در نظر گرفته شده است . در مجموع ۱۷ معیار اصلی و ۲۹ معیار فرعی انتخاب گردیدند. معیارهای مورد نظر در ۷ گروه قرار گرفتهاند كه بصورت ارزشگذاری عددی عمل میكنند و برای طبقهبندی و ارزیابی مناطق ساحلی دریایی با اولویت مدیریت شیلاتی مورد استفاده قرار میگیرند.به منظور تعیین شاخص پایداری سواحل (CSI) كشور ، از تلفیق دو روش Sheppard , ۱۹۹۲ و Cotton,۱۹۵۲ استفاده گردیده است .كلیه معیارها و عوامل موثر در شكلپذیری سواحل ، به دو گروه عوامل ژنتیكی ساختاری بوجود آورنده سواحل و عوامل توصیفی زمین ریخت شناسی جهت تعیین وضعیت ظاهری سواحل، طبقهبندی میشوند. با این روش سواحل كشور در دو گروه "سواحل مناطق پایدار " با تاثیر پذیری از نوسانات تراز آبی دریا و بدون حركات تكنونیكی و گروه " سواحل مناطق پایدار " تحت كنترل حركات تكتونیكی و تاثیر پذیری از جابجایی لایههای زمینشناسی ساحلی تقسیمبندی شدهاند.روش پیشنهادی میتواند برای كلیه استانهای شمالی و جنوبی كشور كاربرد داشته باشد.همانگونه كه اشاره گردید در این تحقیق ، طبقهبندی و معیارهای مختلف جهانی شامل ۱۵ معیار طبقهبندی سواحل و ۱۰ معیار انتخاب مناطق حفاظت شده و حساس ساحلی دریایی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است .
- معیارهای طبقهبندی سواحل:
- Johanson, ۱۹۱۹
- Valentin, ۱۹۵۲
- Cotton, ۱۹۵۲
- Bloom, ۱۹۶۵
- Armestrang & Tarnner, ۱۹۷۰
- Cowardine , ۱۹۷۲
- Shepard , ۱۹۳۷/۱۹۶۳/۱۹۷۷
- Davies, ۱۹۸۳
- معیارهای انتخاب مناطق حفاظت شده و حساس ساحلی دریایی:
Clarck,۱۹۸۴ - Salm &
- Salm & price , ۱۹۹۵
- IUCN/WCPA , ۱۹۹۹
- IMO/MEPC, ۲۰۰۱
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست