پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
نه زود بخوابید، نه دیر!
عادات خواب شبانه اعم از دیر یا زود خوابی نه تنها بر زندگی اجتماعی تاثیر میگذارد، بلکه پیامدهایی برای سلامت فرد نیز به دنبال دارد
محققان انگلیسی و استرالیایی میگویند: عادات خواب هر فرد که کرونوتایپ (عادات زمانی) خواب نامیده میشود، میتواند بر چاقی و لاغری فرد، باروری، سطح درد و حتی خطر ابتلا به سرطان تاثیر بگذارد.
این محققان با بررسی عادات خواب و شخصیت بیش از ۲۰۰ نفر به این نتیجه رسیدند کسانی که شبها دیر وقت به تختخواب میروند، خودخواهتر از دیگران هستند و علاقه بیشتری به توطئه چینی دارند.
محققان براین باورند کرونوتایپ خواب هر فرد توسط ساعت بیولوژیکی بدن تعیین میشود و به شدت تحت تاثیر ژنها قرار دارد.
کسانی که زود به خواب میروند بیشتر احساس خستگی میکنند
بر اساس نتایج این تحقیقات، کسانی که به طور معمول شبها زود میخوابند، بیشتر احساس خستگی میکنند. همان طور که ساعت بیولوژیکی بدن کنترل زمان خواب و بیداری را در دست دارد، بدن انسان سیستم دیگری هم دارد که احساس خواب آلودگی و نیاز به خواب را در طول روز به وجود میآورد. نقطه اوج آن زمانی است که بدن در خستهترین حالت قرار دارد و به رختخواب میرود.
ژن Period-۳ بر این سیستم تاثیر میگذارد. در بدن هر انسان دو نسخه از این ژن وجود دارد که هر کدام را از یک والد به ارث میبرد. اگر هر دو نسخه شبیه هم باشد انسان جزو آن دسته از کسانی است که شبها زود میخوابند و یا برعکس شبها تا دیر وقت بیدار هستند. این سیستم در کسانی که در طول روز کار میکنند و شب زود به خواب میروند خیلی سریعتر از دیگران به وجود میآید. در نتیجه این افراد در طول روز سریعتر خسته میشوند.
کسانی که زود میخوابند بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به سرطان قرار دارند
کسانی که به صورت معمولی شبها زود میخوابند بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به انواع سرطان نظیر سرطان سینه و سرطان روده بزرگ قرار دارند. محققان میگویند کاهش هورمون ملاتونین که دارای خواص آنتی اکسیدانی است در این افراد، خطر ابتلای آنها را بالا می برد.
کسانی که دیر میخوابند چاقتر هستند
کسانی که به طور معمول شبها زود میخوابند، نیم ساعت تا یک ساعت بعد از بیدار شدن صبحانه میخورند. ساعت بیولوژیک بدن، متابولیسم را تحت تاثیر قرار میدهد و در مقابل کسانی که دیرتر میخوابند، معمولا در نیمه شب یک وعده غذایی میخورند.
در بررسی انجام شده ۱۱۹ نفر داوطلب چاق که نیمی ازآنها معمولی و نیمی دیگر دیرخواب بودند، دسته دوم یعنی دیرخوابها دوبرابر بیش از دسته اول، بعد از ساعت ۸ شب کالری مصرف میکردند. از طرف دیگر وعدههای غذایی شب به دلیل کم تحرکی در طول شب بیشتر ذخیره و باعث اضافه وزن و چاقی میشود.
دیرخوابها بیشتر خروپف میکنند
در تحقیقاتی که بر روی ۱۱ نفر دیرخواب در دانشگاه پنسیلوانیا انجام شد، مشخص شد سطح HDL یا کلسترول خوب خون در این افراد پایین تر است. همچنین این افراد بیشتر از دیگران خروپف میکنند. محققان میگویند اضافه وزن این افراد میتواند بر وضعیت گردن تاثیر بگذارد و باعث خر و پف شود. همچنین مشخص شد هورمونهای استرس زا در دیرخوابها بیشتر از دیگران است.
دیرخوابها حافظه ضعیفتری دارند
کسانی که دیروقت به رختخواب میروند و صبح زود برای رفتن به سر کار بیدار میشوند، آخرین مرحله خواب یعنی REM را ندارند. این مرحله بر روی یاد آوری خاطرات و حافظه تاثیر دارد.
دیر خوابها درد بیشتری احساس میکنند
نداشتن خواب عمیق، آستانه درد را در این افراد پایین میآورد. بدن حدود ساعت ۴ صبح مولکولهای ضد التهاب آزاد میکند. این مولکول باعث تسکین درد میشود. در صورتی که فرد دیر به خواب رفته باشد این مرحله آزادسازی را نخواهد داشت و در نتیجه درد بیشتری احساس میکند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست