جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
بشار اسد تنها انتخاب سوری ها
هفتم خردادماه همه پرسی ریاست جمهوری در سراسر شهرهای سوریه برگزار شد. اسد تنها كاندیدای این همه پرسی، پیروزی اش حتمی بود. حزب بعث به عنوان حزب حاكم سوریه، بشار اسد را به عنوان نامزد ریاست جمهوری هفت ساله آینده به مجلس معرفی و مجلس نیز صلاحیت او را تأیید كرد.
مخالفان اسد او را متهم می كنند كه تنها امروزینه سازی اقتصاد را هدف قرار داده و در عرصه آزادتر ساختن فضای سیاسی گام برنداشته است. با وجود این به نظر می رسد كه نقصان های دوران ریاست جمهوری او نتوانسته اندكی از محبوبیتش نزد مردم بكاهد.
محبوبیت اسد در میان مردم حدود ۱۲ میلیون سوری اسد را هفت سال دیگر بر مسند ریاست جمهوری این كشور نشاندند. الزعیم، وزیر پیشین كابینه سوریه، اسد را شخصیتی براستی محبوب می داند و می گوید: « این مرد دارای تحصیلات عالی است، به چندین زبان دنیا صحبت می كند، باز و پذیرا است.
اسد مانند دیگر سیاستمداران كه تشنه قدرت اند و فاسد، تمایلی به تصاحب قدرت نداشت. به همین علت بشار اسد، انتخابی خوب برای رژیم سوریه است.» بشار اسد ۳۴ ساله بود كه پدرش حافظ اسد، رییس جمهوری پیشین سوریه، درگذشت. او برادری داشت كه قرار بود، وارث مقام پدر شود. ولی با مرگ برادر در یك سانحه رانندگی، اسد كه در لندن در رشته چشم پزشكی تحصیل كرده بود، جای پدر را گرفت.
به گفته الزعیم ، بسیاری تصور می كردند، اسد به دلیل بی تجربگی سیاسی اش نمی تواند بر بحران های سیاست خارجی فایق آید، ولی او به طرزی شگفت آور عمل كرد و در جنگ عراق، به رغم سیاست ضد سوری دولت لبنان و انزوای كشورش در غرب، توانست حاكم بر اوضاع شود: اسد ثابت كرد كه رهبری توانا است، رهبری كه از توفان باكی ندارد و می تواند بر آن پیروز شود. برخی تصمیم های پیشین سوریه باید اصلاح می شد كه در دوران ریاست جمهوری اسد این كار انجام گرفت. مخالفان رییس جمهور چه می گویند؟
با توجه به تمجیدهای الزعیم، شگفت آور است كه اسد چرا تاكنون در راه دمكراسی گامی برنداشته است. ریاض سیف، از فعالان سیاسی مخالف دولت سوریه، می گوید: چرا حاكمان سوریه از دمكراسی خواهی می ترسند. اگر آنها اطمینان می یافتند كه با استقرار دمكراسی در كشور باز هم بر سر قدرت باقی خواهند ماند، بدون فوت وقت چنین می كردند. سیف و همفكرانش انتخابات ریاست جمهوری سوریه را استهزای سیاسی می دانند و مردم را به تحریم انتخابات فراخوانده اند.
به عقیده آنان، اگر انتخابات سوریه كاندیداهای دیگری هم داشت، آنوقت اعتبار دولت بیش از پیش می شد. مخالفان می گویند ، علت محبوبیت وافر اسد، این است كه مردم، هیچ انتخاب دیگری غیر از او ندارند و فعالان مخالف دولت را نمی شناسند.
ریاض سیف در این خصوص می گوید: وقتی مخالفان سیاسی دولت، توسط حدود ۴۰۰ هزار جاسوس و مأمور اطلاعاتی محاصره شده اند، چطور می توانند قابلیت های خود برای رهبری مردم را نشان بدهند. چنین چیزی تنها در صورت وجود آزادی امكان پذیر است. نیروهای اپوزیسیون می گویند، برای اینكه این ایده به عمل درآید باید دو گام اساسی برداشت.
نخست باید قانونی جدید تدوین كرد كه طی آن تأسیس احزاب مستقل مجاز گردد و بعد، وضعیت اضطراری كه سوریه را از ۴۴ سال پیش به این طرف فلج كرده را باید لغو كرد و یا به میزان مشهودی محدود گرداند.
امید به هفت سال آینده سیاستمدارانی مانند الزعیم خوش بین اند و می گویند، اگر چه اسد در هفت سال گذشته فضای سیاسی را بازتر از پیش نكرده ولی با ابقای خود در مقام ریاست جمهوری این فرصت را پیدا خواهد كرد و با توجه به پشتوانه عظیم مردمی بهتر است كه از این فرصت استفاده كند.
منبع: دویچه وله
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست