چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
تفکیک زباله را عملی بیاموزیم
یکی از نکاتی که درخصوص برنامهریزی و سیاستگذاری برای شهرهای کشور درخصوص زباله باید در نظر گرفت این است که سیاستهای متفاوت را در دستور قرار دهیم، چراکه با یک نوع سیاست نمیتوان در تمام شهرها موثر عمل کرد، فرهنگ مردم در شهرهای مختلف متفاوت است.
در حال حاضر ما در کشور ۴۰ تا ۴۲ هزار تن پسماند شهری تولید میکنیم. این در حالی است که ۷ هزار تن زباله شهری به تهران اختصاص دارد. از این مقدار ۷۰ درصد مواد آلی است که شامل مواد تری میشود که در منازل استفاده میکنیم. ۳۰ درصد باقیمانده هم چیزی در حدود ۹ درصد کاغذ، ۵ درصد پلاستیک و مابقی پارچه، چوب و ... که اکثراً قابل بازیافت هستند.
مطمئناً اگر این بازیافت مطلوب انجام شود چیزی به نام دفن درخصوص زبالههای قابل بازیافت وجود نخواهد داشت و بنابراین زمین کمتری استفاده میشود.
مهسا رضاییمقدم، کارشناس پسماندهای سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است: یکی از راههای موفق برای رسیدن به بازیافت مطلوب چه کمپوست، چه بازیافت معمولی، تفکیک از مبدا است.
درصورتی که برنامهریزی و تمرکز در این مقوله بیشتر شود مطمئناص بازیافت هم تقریباً مطلوب شده و دیگر بازیافت غیراصولی و غیربهداشتی نخواهیم داشت.
از سال ۸۳ که قانون مدیریت پسماندها تصویب شد، سعی شد هماهنگیهای بیشتری در این خصوص انجام گیرد، درخصوص کمپوست هم در خیلی از شهرها در حال حاضر چنین کاری انجام میشود، اما به دلیل تصفیه و تفکیک نداشتن از مبدا با مشکل مواجه میشود، چراکه در پسماند مواد خطرناکی نظیر باتری، فریم و حتی شیشه وجود دارد که مواد آلی را آلوده میکند.
در این خصوص دو راهکار ارایه میشود، یکی آموزش به مردم جهت تصفیه از مبدا و دیگر اینکه دولت اجازه سرمایهگذاری به بخش خصوصی را بدهد و از این کار حمایت کند.
تبلیغات و بیلبوردهای بسیاری در گوشه گوشه شهر دیده میشود که حضور آنها بسیار موثر و کارساز خواهد بود و فرهنگسازی خوبی میتوان با این برنامهها داشت، اما چیزی که بسیار مهم است اینکه در بخش اجرایی هم باید مسئولان نسبت به جمعآوری به موقع زبالهها اقدام کنند.
وقتی به مردم تفکیک زبالهها تاکید می شود و هنگامی که این زبالههای تفکیک شده را تحویل میگیرند آنها را در حضور مردم قاطی میکنند. آموزش خیلی خوب است ولی در اجرا هم باید قدم برداشت.
مردم ما تا زمانی که ندانند جداسازی و تفکیک زباله به نفع همه است و ثروت و سرمایه بسیاری در بازیافت زباله نهفته است، اشتغالزایی میشود، آلودگی محیطی نخواهیم داشت،بیماری کمتر میشود، از این روست که تاکید میکنم فرهنگسازی حرف اول را میزند.
ما فرهنگ قشنگی داریم که نشات گرفته از باورهای دینی ماست و آن اینکه نان را جدا از زبالهها تحویل میدهیم، چه خوب بود که برای مواد غذایی دیگر هم همین کار را میکردیم.
در راستای همین موضوع نیز یکسری استانداردهای بازیافت تدوین شود که تولید کننده محصول بداند براساس چه استانداردی باید محصولش را ارایه کند.
وی میگوید: در حال حاضر چند شهر مثل کرمانشاه، اصفهان، مشهد و شیراز در کمپوست موفق عمل میکنند. اصولاً در کلانشهرها کار کردن دشوارتر از شهرهای کوچک است، چراکه زمان مناسب برای اجرای برنامهها باید وجود داشته باشد.
یک نکته دیگر هم که در آموزش بازیافت و تصفیه مهم است اینکه آموزشها نباید تنها در حد تئوری باشند و وقتی این مفاهیم و راهها توضیح تئوریک داده میشوند، آموزش عملی به مردم نیز داده شود.
نقش اطلاعرسانی رسانهها هم در این خصوص بسیار تاثیرگذار خواهد بود. در حال حاضر تمام ارگانهای ذیربط وزارت کشور، سازمان محیط زیست، وزارت صنایع، وزارت کشور و سازمان بازیافت هم سعی میکنند در راستای قانون و آییننامه مصوب راهکار ارایه دهند و برنامهریزی خوب و مستمری داشته باشند.
صدا و سیما هم باید تلاش خود را در زمینه اطلاعرسانی و فرهنگسازی در این خصوص با تولید برنامههای متنوع و شاد نظیر برنامههای راهنمایی و رانندگی و نیروی انتظامی، به فرهنگسازی و آموزش بپردازد.
در برنامهها همانطور که از متخصصین در بحث علمی استفاده میکنیم، باید توانایی این را ایجاد کنیم که با زبان مردم برنامههای آموزشی تولید کنیم.
یکی از نکاتی که درخصوص برنامهریزی و سیاستگذاری برای شهرهای کشور درخصوص زباله باید در نظر گرفت این است که سیاستهای متفاوت را در دستور قرار دهیم، چراکه با یک نوع سیاست نمیتوان در تمام شهرها موثر عمل کرد، فرهنگ مردم در شهرهای مختلف متفاوت است.
درخصوص وضعیت و فاصله ما با استانداردهای جهانی نمیتوان به قطعیت درصدی اعلام کرد اما بطور کلی نسبت به کشورهای پیشرفته اسراف زیادی داریم. مقایسه نمیشود کرد چراکه فرهنگ ما با کشورهای خارجی متفاوت است. آنچه در جمعبندی این موضوع میتوان گفت اینکه مطمئنا از شرایط استاندارد عقب هستیم
bazyaft-m.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست