جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

خانواده و اینترنت


خانواده و اینترنت

● آسیب های اینترنت:
درست است که فناوری اطلاعات تحولات شگرف ارتباطی را در زندگی بشر به وجود آورده اما در کنار همه دستاوردهای مثبت، پیامدهای منفی را نیز برای جامعه بشری به بار …

آسیب های اینترنت:

درست است که فناوری اطلاعات تحولات شگرف ارتباطی را در زندگی بشر به وجود آورده اما در کنار همه دستاوردهای مثبت، پیامدهای منفی را نیز برای جامعه بشری به بار آورده است. هر گونه اطلاعات و استفاده از دستاوردهای اینترنت در هر زمینه دلخواهی، نوعی سر در گمی، بی هویتی و خود باختگی را در کودکان و نوجوانان به وجود می آورد . از آن جا که اولین نهادی که در پرورش و تربیت نسل آینده مستقیما نقش بزرگی را ایفا می کند خانواده بوده و به عبارت دیگر خانواده زیر بنایی ترین واحد اجتماعی محسوب می شود، بنابراین باید این نهاد از قداست و استحکام بالایی برخوردار باشد تا در مقابل ناملایمات اخلاقی و هجوم فرهنگی که امروزه به شدت خانواده ها را تهدید می کند، ویران نشود.

اگر خانواده ای از استحکام بالایی برخوردار باشد و روح حاکم بر آن خانواده در معرض تشعشع انوار ذات اقدس الهی بوده و بر مبنای اعتقادات و مذهب راستین بنا شده باشد به یقین این خانواده در مقابل آسیب ها و تهاجمات فرهنگی می تواند سربلند باشد و به همین ترتیب اگر عمده خانواده های یک جامعه از سلامت و استحکام بالایی برخوردار باشند در نتیجه کل جامعه در مقابل تهاجمات فرهنگی و اجتماعی از مصونیت بالایی برخوردار خواهد بود. بنابراین هر پدر و مادری می کوشد که علاوه بر تأمین نیازهای زندگی، فرزندان صالح و سالم به جامعه تحویل دهند و این عملی نخواهد شد، مگر این که در مسیر رشد فرزندان خود از یک برنامه ریزی صحیح و اصولی دین دار و اعتقادی بهره گیرند و در این فرایند حرکت، دائما به ارزیابی عملکرد آنان بپردازند.

از این رو هر چه اعتقادات در خانواده مستحکم تر و با قوام تر باشد، به طور قطع بقای کشور و جامعه که مجموعه ای از میلیون ها خانواده است نیز با قوام تر و استوار تر خواهد شد. بعضی از خانواده ها نیز به دلیل نگرانی هایی که نسبت به آثار منفی اینترنت دارند، متاسفانه از ورود رایانه و اینترنت به خانواده های خود جلوگیری نموده و فرصت بهره مندی از برنامه های خوب اینترنت را از فرزندان خود سلب کرده اند که این هم شیوه ای ناصواب می باشد، چرا که نباید به بهانه خطرها و تهدیدها از فعالیت و کار با اینترنت فرزندانمان ممانعت کنیم، بلکه باید راه اعتدال را برگزینیم و بدانیم که ابزار اینترنت هم می تواند منجر به تولید برنامه های مفید باشد و هم برنامه های غیر مفید.

باید به گونه ای برنامه ریزی کرد تا کودکان و نوجوانان بتوانند بدون تقابل با ارزش های حاکم بر جامعه اسلامی، از برنامه های مفید اینترنت استفاده کنند.

باید بدانیم در یک جامعه اسلامی همان طور که هر کسی را بدون شناخت قبلی به حریم خصوصی و خانوادگی خود راه نمی دهیم یا در حریم خصوصی و خانوادگی کسی که شناخت روی آن نداریم، وارد نمی شویم، تربیت و سلامت اخلاقی فرزندان مهم ترین آرزوی هر پدر و مادری است و اگر کودک و نوجوان در مسیری قرار گیرد که مبنای اخلاقی و اعتقادی او به مخاطره افتد و هویت خود را به نوعی از دست دهد و والدین از آن غفلت کنند، قطعا نابخشودنی خواهد بود همچنین با ورود اینترنت و رایانه به درون خانواده ها بین والدین و فرزندان جدایی فکری و جدایی عاطفی و فیزیکی رخ داده است و علاوه بر موارد ذکر شده آسیب های جسمانی زیادی به فرزندان می رساند . خانواده متعادل قبل از استفاده از رایانه اطلاعات لازم را به فرزندان می دهد و با فرزندان خود تعهد اخلاقی دارند که استفاده نامناسب نشود.

کبری ملکی