سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

فرصت شغلی زنان یک سوم مردان است


فرصت شغلی زنان یک سوم مردان است

زنان همواره در تمامی کشورهای جهان بویژه در نواحی روستایی و کشورهای در حال توسعه ساعاتی بیش از مردان کار می کنند, اما از درآمدی کمتر نسبت به مردان برخوردارند و ارزش کار آنان کمتر از مردان در نظر گرفته می شود

در جامعه‌ امروز، زنان‌ نقش‌ مهمی‌ در زمینه‌ مشارکت‌ اقتصادی‌ دارند. طی‌ سال‌های‌ اخیر، سهم‌ زنان‌ در مشاغل‌ خصوصی‌ از روند رو به‌ رشدی‌ برخوردار بوده‌ است‌. زنان‌ همواره‌ در تمامی‌ کشورهای‌ جهان‌ بویژه‌ در نواحی‌ روستایی‌ و کشورهای‌ در حال‌ توسعه‌ ساعاتی‌ بیش‌ از مردان‌ کار می‌کنند، اما از درآمدی‌ کمتر نسبت‌ به‌ مردان‌ برخوردارند و ارزش‌ کار آنان‌ کمتر از مردان‌ در نظر گرفته‌ می‌شود.

این‌ در حالی‌ است‌ که‌ تحقیقات‌ نشان‌ می‌دهد سهم‌ درآمد زنان‌ و مردان‌ در ایران‌ در سال‌های‌ ۷۶ تا ۸۲ رشد قابل‌ توجهی‌ نداشته‌، اما بطور متوسط‌ حدود ۸۸ درصد از سهم‌ درآمد ملی‌ متعلق‌ به‌ مردان‌ بوده‌ است‌.

بررسی‌ها نشان‌ می‌دهد، فراگیر شدن‌ اقتصاد جهانی‌ در محل‌ کار و در هر نقطه‌ جهان‌ موثر است‌ و درآمد کمتر شاغلان‌ زن‌ در بعضی‌ از کشورها را می‌توان‌ به‌ پایین‌ بودن‌ سطح‌ آموزش‌ زنان‌ نسبت‌ داد.

منیر آمدی‌، مدیرعامل‌ موسسه‌ مطالعات‌ و تحقیقات‌ زنان‌ در این‌ باره‌ می‌گوید: متاسفانه‌ دستمزد زنان‌ به‌ اندازه‌ درآمد مردان‌ نیست‌، این‌ در حالی‌ است‌ که‌ زنان‌ دارای‌ برخی‌ کارهای‌ پنهانی‌ هستند که‌ هرگز برای‌ آنها حساب‌ نشده‌ یا خود آنان‌ آن‌ را به‌ حساب‌ نمی‌آورند، در صورتی‌ که‌ می‌تواند به‌ آن‌ دستمزدی‌ تعلق‌ گیرد.به‌ عنوان‌ مثال‌ بخش‌ اعظم‌ کارهای‌ کشاورزی‌ در کشور بویژه‌ مناطق‌ شمالی‌ بر عهده‌ زنان‌ است‌ و در حالی‌ که‌ کار آنها به‌ نفع‌ مردان‌ است‌. آنان‌ هیچ‌ انتظاری‌ از مردان‌ ندارند و از بابت‌ این‌ کار دستمزدی‌ دریافت‌ نمی‌کنند. مدیرعامل‌ موسسه‌ مطالعات‌ و تحقیقات‌ زنان‌ نابرابری‌ جنسیتی‌ را دلیل‌ تفاوت‌ حقوق‌ و دستمزد بین‌ زنان‌ و مردان‌ دانسته‌ و می‌افزاید: وجود برخی‌ عقاید در خانواده‌ها همچون‌ نان‌آور بودن‌ مردان‌ باعث‌ ارتقای‌ حقوق‌ مردان‌ می‌شود و از آنجا که‌ بخش‌ اعظم‌ کار بانوان‌ در منزل‌ انجام‌ می‌شود و نقش‌ اساسی‌ در زندگی‌ ندارد، با درآمد کمتری‌ روبرو است‌.

از سوی‌ دیگر نابرابری‌ در حوزه‌ اشتغال‌ و دستمزد زنان‌ موجب‌ ایجاد نوعی‌ نارضایتی‌ اجتماعی‌ می‌شود. در حقیقت‌ اگر زنان‌ در جایگاه‌ واقعی‌ خود قرار نگیرند این‌ نارضایتی‌ در حوزه‌ خانواده‌ و جامعه‌ خود را نشان‌ خواهد داد.

در بسیاری‌ از کشورها دستمزدها برای‌ شغل‌های‌ یکسان‌ برای‌ زن‌ و مرد متفاوت‌ است‌ که‌ نشان‌ از عدم‌ رعایت‌ برابری‌ حقوق‌ زن‌ و مرد در جهان‌ دارد.

رجبعلی‌ خسروآبادی‌، کارشناس‌ مسائل‌ فرهنگی‌ درباره‌ سهم‌ درآمدی‌ مردان‌ و زنان‌ در کشور با اشاره‌ به‌ غفلت‌ درباره‌ «قابلیت‌سازی‌» و «توانمندسازی‌» زنان‌ می‌گوید: متاسفانه‌ از ظرفیت‌ کاری‌ زنان‌ به‌ درستی‌ استفاده‌ نکرده‌ و تناسب‌ در این‌ زمینه‌ رعایت‌ نمی‌شود، در حالی‌ که‌ اکثر زنان‌ از نظر دقت‌ در انجام‌ برخی‌ امور توانایی‌ و تبحر بیشتری‌ نسبت‌ به‌ مردان‌ دارند.بنابراین‌ فرصت‌سازان‌ ما اعم‌ از مدیران‌، مسئولان‌ و حتی‌ قانونگذاران‌ و برنامه‌ریزان‌ باید نگاه‌ ویژه‌یی‌ در این‌ مورد داشته‌ باشند و از سوی‌ دیگر زنان‌ هم‌ باید برای‌ توانمندسازی‌ تلاش‌ کنند.

وی‌ می‌افزاید: سهم‌ درآمدی‌ مردان‌ و زنان‌ کشور در مقایسه‌ با استانداردهای‌ جهانی‌ بسیار پایین‌ است‌. همچنین‌ فرصت‌های‌ کمتری‌ از نظر شغلی‌ در مقایسه‌ با سایر کشورها ایجاد شده‌ است‌.

در جذب‌ نیروی‌ انسانی‌ نیز در تمام‌ سطوح‌ ضعیف‌ عمل‌ شده؛ هر چند نسبت‌ به‌ گذشته‌ رشد قابل‌ توجهی‌ به‌ وجود آمده‌ است‌.

● مردسالاری‌ در بازار کار

متاسفانه‌ در کشور ما آن‌ طور که‌ باید و شاید به‌ نقش‌ زنان‌ در توسعه‌ و پیشرفت‌ جامعه‌ به‌ عنوان‌ نیمی‌ از جمعیت‌ کشور توجه‌ نمی‌شود. حضور زنان‌ در عرصه‌های‌ مدیریتی‌ بسیار کمرنگ‌ و ناچیز است‌ در بازار کار نیز از حقوق‌ برابر با مردان‌ برخوردار نیستند. اکثر مردان‌ مدیریت‌ را کار مردانه‌ می‌دانند و معتقدند که‌ توانایی‌ و کارایی‌ زنان‌ در کار کمتر از مردان‌ است‌.

مشکلات‌ زنان‌ برای‌ اشتغال‌ در استان‌ و شهرهای‌ مختلف‌ کشور به‌ مراتب‌ بیشتر از مردان‌ است‌ و این‌ موضوع‌ در شهرهای‌ کوچک‌ بیشتر نمود دارد. باورهای‌ سنتی‌ در اجتماعات‌ کوچکتر تنها مشاغل‌ خاصی‌ همچون‌ معلمی‌، پرستاری‌ و پزشکی‌ را مناسب‌ زنان‌ می‌دانند.خانواده‌ها اشتغال‌ دخترانشان‌ را به‌ کارهای‌ دیگر بسختی‌ می‌پذیرند. جای‌ تاسف‌ است‌ که‌ در قرن‌ بیست‌ و یکم‌ همچنان‌ نگاه‌ جنسیتی‌ بر جوامع‌ حاکم‌ است‌ و این‌ مساله‌ که‌ زنان‌ توان‌ انجام‌ کارهای‌ سنگین‌ را به‌ لحاظ‌ بدنی‌ و فکری‌ ندارند هنوز مطرح‌ می‌شود.

در بسیاری‌ از کشورها زنان‌ حتی‌ در نوشتن‌ قانون‌ و تعیین‌ حق‌ و حقوق‌ خود نقشی‌ نداشته‌ و در بسیاری‌ از موارد قانون‌ به‌ نفع‌ مردان‌ تنظیم‌ شده‌ است‌. این‌ در حالی‌ است‌ که‌ نگاه‌ جنسیتی‌ و تبعیض‌ بین‌ زنان‌ و مردان‌ بشدت‌ به‌ جامعه‌ لطمه‌ می‌زند و پیشرفت‌ و توسعه‌ را به‌ تاخیر می‌اندازد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.