چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

اجاق سرد همسایه


اجاق سرد همسایه

▪ گردآوری و نگارش؛ اتابک فتح الله زاده
▪ چاپ دوم؛ ۱۳۸۸
▪ شمارگان؛ ۱۶۵۰ نسخه
▪ ناشر؛ انتشارات معین
بیژن تلیانی؛ خاطرات سیاسی یکی از وجوه جذاب و خواندنی ادبیات سیاسی در ایران …

گردآوری و نگارش؛ اتابک فتح الله زاده

چاپ دوم؛ ۱۳۸۸

شمارگان؛ ۱۶۵۰ نسخه

ناشر؛ انتشارات معین

بیژن تلیانی؛ خاطرات سیاسی یکی از وجوه جذاب و خواندنی ادبیات سیاسی در ایران معاصر است. طی دو دهه گذشته امکان انتشار یادداشت ها و خاطرات بسیاری از رهبران احزاب و جریان های سیاسی با گرایشات گوناگون فراهم آمده است. نویسنده کتاب اتابک فتح الله زاده از مبارزان قدیمی جنبش چپ ایران است. قبل از انقلاب در خانه های تیمی می زیسته و سپس در جریان حوادث انقلاب و پس از آن بسیار جدی و صمیمی فعالیت سیاسی می کرده است. طی ماجراهای سیاسی و حوادثی که پیش می آید به ناچار و برای نجات خود از مرز می گذرد و دوره یی دیگر از زندگی او آغاز می شود، دوره یی که با هولناک ترین تجربیات انسانی عجین شده است.

اتابک فتح الله زاده کتاب خود را به «هزاران ایرانی بی نام و نشان که در زندان های استالین و اردوگاه های سیبری جان باختند» تقدیم کرده است. کتابی که پیش رو دارید خاطرات پراکنده ایرانیانی است که در آخرین سال های زمامداری استالین قدم به خاک شوروی گذاشتند. این بخش از ایرانی ها دست کم بخت آن را داشتند که به سرنوشت شوم مهاجران ماقبل خود دچار نشوند، زیرا بسیاری از ایرانیان در تصفیه های خونین سال های

۱۹۴۵- ۱۹۳۵ به فجیع ترین شکل از بین رفتند و آن بخش اندکی که از زندان ها و اردوگاه ها جان سالم به در بردند به سبب جو خفقان مرگ آور نتوانستند هیچ رد و نشان مکتوبی از خود باقی بگذارند. پس از فروپاشی شوروی از انتهای تونل تاریک، نوری در افق دیده شد. نویسنده پس از مدتی به این نتیجه می رسد که نباید یادمانده های این عزیزان که در جمهوری های سابق شوروی پراکنده هستند همانند هزاران ایرانی بی نام و نشان از بین برود. اما شرایط کار و زندگی در اروپا به آواره مهاجری همچون او اجازه نمی داد با آسودگی خاطر به سراغ این نگون بختانی برود که در اردوگاه های استالینی روزگار دهشت باری را سپری کرده بودند. نویسنده در بخشی از این کتاب تصویری بسیار هولناک از زندگی فاجعه بار نسلی از مهاجران ایرانی در شوروی به دست می دهد. بدون تردید این بخش از کتاب از قوی ترین و در عین حال از تکان دهنده ترین بخش های خاطرات اتابک فتح الله زاده است. بخشی از عناوین کتاب این گونه است؛ یادمانده های احمد محمدیان، یادمانده های احمد شفیع، خاطرات پراکنده از محمد روزگار، یادمانده های دکتر رحیم جواهری، یادمانده های خانم راضیه بایرام زاده و گفت وگوی اتابک فتح الله زاده با روزنامه شرق.