جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
ناباروری و روشهای درمان
برای باروری نیاز به یک تخمک سالم، اسپرم سالم و مسیر و محیط سالم داریم ، پس درمانها هم بر این اساس طراحی شدهاند.
در اغلب روشهای درمانی یکی از داروهایی که تخمکگذاری را تحریک میکند، وجود دارد که به خصوص برای زنانی که مشکل تخمکگذاری دارند، از این داروها استفاده میشود و اغلب پاسخ مناسب داده و منجر به باروری میشود.
اصولا مشکل عدم تخمکگذاری و تنبلی تخمدان بین علل نازایی از قابل درمانترین علتهاست و برای درمان آن داروهای متنوع خوراکی مثل کلومیفن و تزریقی مثل آمپولهای محرک تخمدان ساخته شده که استفاده از آنها به تخمکگذاری منجر میشود، ولی همانطور که قبلا هم گفته شد احتمال باروری در یک زوج بدون مشکل در هر ماه ۲۰ تا ۲۵ درصد است پس در زوجی با مشکل ناباروری احتمال بارور شدن به دنبال استفاده از این داروها یا سایر روشهای کمکباروری حداکثر ۲۵ درصد میشود. بدین ترتیب زوجی که در حال درمان نازایی است نباید زود ناامید شود.
روش بعدی که در صورت باردار نشدن با استفاده از داروهای گفته شده (پس از یک دوره درمانی ۳ تا ۶ ماهه) انتخاب میشود، روش «آی یو آی» یا تلقیح مصنوعی مایع منی است. این روش در کسانی که علت نازایی مربوط به مرد است یا کسانی که مشکل ایمونولوژیک یا مشکلات مربوط به دهانه رحم دارند نیز استفاده میشود. در این روش در شرایط آزمایشگاهی مایع حاوی اسپرم تغلیظ شده و با سرنگ از طریق واژن به داخل رحم تزریق میشود. در صورتی که پس از چند دوره درمان (معمولا ۳ تا ۶ دوره) به روش فوق بارداری اتفاق نیفتد از روشهای پیشرفتهتری مثل تلقیح مصنوعی جنین داخل رحم (آی وی اف) تزریق اسپرم داخل سلول تخمک و سپس کاشتن آن داخل رحم (ایکسی) انتقال گامت داخل لوله (گیفت) و انتقال تخم بارورشده داخل لوله (زیفت) استفاده میشود که ۲ روش آخر کمتر استفاده میشوند.
در روش آی وی اف با استفاده از تکنولوژی پیچیده آزمایشگاهی تخمک به دست آمده از تخمدان را با اسپرم تلقیح کرده و سپس تخم حاصل در محیط آزمایشگاهی ۴۸ تا ۷۲ ساعت نگهداری شده و رشد داده میشود و پس از اطمینان از نبود اختلالات ژنتیک تخم رشد یافته را در رحم مادر میکارند. ۲ روش آی وی.اف و ایکسی برای موارد عدم موفقیت در درمان تنبلی تخمدان و همینطور در تمام موارد انسداد لولهها و کاهش شدید اسپرم استفاده شده و در واقع آخرین راه درمان است.در نهایت در کسانی که امکان تخمکگذاری ندارند مثل کسانی که دچار یائسگی زودرس شدهاند یا کسانی که دچار اختلال عدم تولید اسپرم هستند و... میتوان از تخمک یا اسپرم اهدایی یا تخم منجمد شده جهت کاشت در رحم استفاده کرد و همین طور کسانی که رحم آنها توانایی پرورش یک جنین را ندارد، میتوانند از رحم اجارهای استفاده کنند.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست