شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

مصلح اقتصاد هند


مصلح اقتصاد هند

راجیو گاندی، پسر بزرگ‌ ایندیرا و فیروز گاندی و نوه جواهر لعل نهرو، ۲۰ آگوست سال ۱۹۴۴ میلادی در بمبئی به دنیا آمد.
پیشینه سیاسی خانواده‌‌ گاندی و رشد و نمو در دامن جواهر لعل‌ …

راجیو گاندی، پسر بزرگ‌ ایندیرا و فیروز گاندی و نوه جواهر لعل نهرو، ۲۰ آگوست سال ۱۹۴۴ میلادی در بمبئی به دنیا آمد.

پیشینه سیاسی خانواده‌‌ گاندی و رشد و نمو در دامن جواهر لعل‌ نهرو او را نیز به سمت دنیای سیاست کشاند تا جایی که در سن ۴۰ سالگی با کسب ۸۰درصد آرای کنگره به عنوان جوان‌ترین نخست‌وزیر هندوستان راه مادر و پدربزرگش را در راه آزادی هند از یوغ استعمار دنبال کرد و توانست نقش قابل توجهی در معرفی توانایی‌های این کشور فقیر به دنیا بازی کند.

اگرچه راجیو در خارج از هند تحصیلات تکمیلی خود را به پایان رساند و فضا و شرایط حاکم بر کالج‌ و دانشگاه کمریج لندن بر نحوه تفکر و زندگی او تاثیر فراوان گذاشت اما نباید فراموش کرد که او یکی از انکارناپذیرترین سیاستمداران هندوستان به شمار می‌آید که راه را برای ورود مدرنیته و تکنولوژی‌های نوین زندگی اروپایی به کشورش هموار کرد.

اگر امروز هند در دنیای IT حرفی برای گفتن دارد و مهندسان و صاحب‌نظران علوم و فنون IT هند در زمره بهترین‌های این علم و صنعت به شمار می‌آیند باید قبول کرد که همه این امتیازها را مدیون تلاش‌های مردی هستند که نجات کشورش را تنها در پیروزی بازی‌های سیاسی نمی‌دید و علوم و فنون زمان خود را به خوبی می‌شناخت و زمینه را برای شکوفایی استعداد جوانان هندی فراهم کرد.

آشنایی راجیو با سونیا ماینو، یکی از دانشجویان ایتالیایی دانشگاه کمریج و ازدواج این دو نفر در سال ۱۹۶۹ نیز در نوع خود تاثیرات فراوانی در جو سیاسی و اجتماعی آن دوران هند گذاشت. او و همسرش پس از بازگشت تا حدودی در حاشیه سیاست قدم برمی‌داشتند. راجیو پس از مراجعت خود را سرگرم فعالیت در عرصه تجارت خطوط هواپیمایی کرد. (او خلبانی را آموخته بود) در آن هنگام برادر کوچک‌ترش سانجای که از محبوبیت فوق‌العاده‌ای نزد مادرش برخوردار بود پا به عرصه سیاست گذاشته بود. پس از حادثه دلخراش سقوط هواپیما (۱۹۸۰) و مرگ سانجای، راجیو نیز همگام با مادرش فعالیت‌های سیاسی او و برادر را دنبال کرد و پس از گذشت بیش از یک سال به عنوان رییس مجلس برگزیده شد. وی پس از ترور دلخراش ایندیرا در اکتبر سال ۱۹۸۴ توانست بر کرسی نخست وزیری هند تکیه بزند. محبویت فوق‌العاده‌ای که راجیو در میان مردم داشت راه را برای بسیاری از اقدامات او هموار می‌کرد و وی توانست روابط دو سویه هندو ایالات متحده را بهبود ببخشد و از این امتیاز برای تقویت زیرساخت‌های اقتصادی و علمی هند بهره‌ جوید تا جایی که به طرز چشمگیری از حجم واردات، مالیات‌های گزاف و تعرفه‌های مالیاتی که به محصولات داخلی بسته شده بود، کاست.

دوران نخست وزیری راجیو گاندی در هند مصادف بود با رونق دانش کامپیوتر، صنایع هوا فضا، صنایع دفاعی و ارتباطات در این کشور. او همچنین با مقررات دست و پا گیر و تشریفات بیش از اندازه در سیستم دولتی مقابله کرد و راه را برای تجارت آزاد و رشد و بالندگی بخش خصوصی در کشور هموار کرد.

وی سرانجام مانند مادرش در دوره نخست وزیری، در ۲۱ مه سال ۱۹۹۱در جریان بمب‌گذاری ترور شد اما همسرش سونیا گاندی، بیوه ایتالیایی‌الاصل راجیو، به عنوان آخرین مشعل‌دار خاندان گاندی راه او را ادامه داد و توانست در سال ۲۰۰۴ میلادی پیروزی حزب کنگره را مجددا احراز و مان موهان سینگ وزیر دارایی دولت راجیو گاندی را به عنوان نخست وزیر به پارلمان معرفی کرد.