سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
زندگی د ر عصر استرس
عضر حاضر را عصر استرس مینامند. همه انسانها استرس را تجربه میکنند، ولی کمتر کسی مفهوم و معنی واقعی این واژه را میداند. مثلاً در زبان عامیانه، مردم به هنگام امتحان میگویند: امروز استرس دارم و منظورشان این است که اضطراب دارم یا دلشوره دارم و نگرانم.
استرس به معنی اضطراب و نگرانی نیست. بلکه استرس یعنی دوباره سازگار شدن فرد با شرایط و موقعیتهای جدید. هرجا که تغییری در زندگی روی دهد، ما با یک استرس روبهرو هستیم. زیرا باعث میشود تعادل قبلی فرد با شرایط جدید زندگیاش برهم خورد و به همین دلیل، فرد باید سعی کند تا دو پهلو خود را با شرایط جدید زندگیاش سازگار کند.
این دوباره سازگار شدن باعث میشود به جسم و جان فرد فشار وارد آید.
استرسها را میتوان به ۲ دسته مثبت و منفی تقسیم کرد:
۱) استرسهای منفی مانند:
▪ مرگ یکی از عزیزان
▪ طلاق
▪ بیماری
▪ افت تحصیلی و ...
۲) استرسهای مثبت مانند:
▪ قبول شدن در دانشگاه
▪ یافتن شغل
▪ ازدواج
▪ بچهدار شدن و ...
مکانیزم اثرگذاری استرس بر انسان از هیپوتالاموس مغز شروع میشود. به هنگام استرس، هیپوتالاموس فعال شده و پیامهایی را برای هیپوفیز میفرستد و تحریک آن باعث ترشح هورمونهای آدرنالین و نورآدرنالین میشود و بدن انسان آماده میشود تا با آن چه که او را تهدید میکند، مبارزه کند، یا از آن چه که او را تهدید میکند فرار کند.
وقتی استرس کوتاهمدت باشد، این تغییرات بدنی ایجاد شده، زود تمام میشود. ولی اگر استرس شما طولانیمدت باشد و همیشه بدن شما دچار این همه تغییر شود و هر روز این تغییرات در قلب و ریه، خون و معده و ... به وجود آید، مسلم است که به تدریج بدن شما دچار مشکل میشود.
اثرات استرس میتواند به مشکل جسمانی: (مانند زخم معده، آسم، میگرن، جوشهای صورت، اگزما، کهیر، بیماریهای قلبی) عاطفی/روانشناختی: (مانند افسردگی، اضطراب، وسواس) و رفتاری: (مانند بیحوصلگی، طفره رفتن، غیبت و کنارهگیری از فعالیتهای روزمره) منجر شود.
به بیماریهایی که در اثر استرس ایجاد میشوند، بیماریهای روان تنی میگویند، یعنی هم ریشه روانی و هم جسمی دارند و معمولاً پزشکان به زبان عامیانه به آنها بیماریهای عصبی میگویند.
تحت استرس مزمن یکی از اندامها و دستگاههای بدن که ضعیفتر از بقیه است، دچار مشکل میشود و بیماری شروع میشود.
انسان در همه شرایط، تحت استرس قرار دارد، ولی آنچه که بسیار تعیینکننده است، مقابله هرکس با استرسهای موجود در زندگی است. کوششهای مقابلهای گاه به صورت انجام دادن کار، فعالیت و اقدام خاص است و گاه به صورت انجام دادن فعالیتهای ذهنی و درون روانی است. بدین ترتیب میتوان گفت که دو نوع مقابله با استرس وجود دارد: مقابلههای مسألهمدار مانند: راهنمایی گرفتن، مشورت کردن، برنامهریزی کردن، جمعآوری اطلاعات، مطالعه کردن، استفاده از روش حل مساله و فکر کردن و ... و مقابلههای هیجانمدار مانند: دعا و نیایش، گفتگوی درونی مانند دلداری دادن به خود، مثبتاندیشی، دادن معنی مثبت به آن چه رخ داده، توکل، نیایش، خیرات کردن.
بخشودن و گذشت کردن، صبر، درد و دل کردن با دوستان و آشنایان و...
مقابلههای هیجانمدار در بسیاری از موارد باعث میشوند تا فرد آرامش خود را بازیابد و هنگامی که فرد آرامش داشته باشد، بهتر میتواند فکر کند، برنامهریزی کند و از مهارت حل مساله کمک بگیرد، در غیر این صورت ممکن است فرد به علت نداشتن آرامش و تعادل روانی مناسب از مقابلههای ناسالم و خطرناک استفاده کند یا از راهحل عجولانه و تکانشی برای بیرون آمدن از موقعیت استرسزا بهره ببرد.
● راهکارهای مقاومت در برابر استرس
۱) به اندازه کافی بخوابید
۲) مراقب تغذیه خود باشید. (پرهیز از مصرف غذاهای چرب، پرنمک، کارخانهای و نیمهکارخانهای و نیمه آماده، نوشابه و خوراکیهای بیفایده مانند چیپس و استفاده از مواد معدنی و لبنیات)
۳) در طول روز، زمانهایی برای استراحت خود در نظر بگیرید
۴) ورزش کنید
۵) زمانی را برای اوقات فراغت در نظر بگیرید. (داشتن یک سرگرمی مناسب)
۶) دیدگاه خود را نسبت به حوادث زندگی و حوادث مربوط به آن مثبت کنید
۷) از یک برنامهریزی روشن و مشخص استفاده کنید
۸) ارتباطات و معاشرتهای اجتماعی را افزایش دهید.
۹) اهداف روشن و شخصی برای زندگی خود تعیین کنید.
۱۰) اعتقادات مذهبی و معنوی را در خود رشد دهید.
۱۱) روش تنفس شکمی یا آرامسازی عضلانی را بیاموزید.
این دو تکنیک نیاز به آموزش دارند و با مراجعه به مشاوره میتوانید آن را بیاموزید.
۱۲) انتظارات خود را از زندگی کاهش دهید.
گردآورنده: شکرانه زارعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست