جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

روش صحیح جراحی بینی چیست


روش صحیح جراحی بینی چیست

در جراحی های بینی که پیش از این انجام می شدند, عملکرد تنفسی بینی کمتر مورد توجه قرار می گرفت و به همین دلیل بسیاری از بیماران بعد از عمل جراحی زیبایی بینی دچار مشکل تنفسی می شدند

در جراحی‌های بینی که پیش از این انجام می‌شدند، عملکرد تنفسی بینی کمتر مورد توجه قرار می‌گرفت و به همین دلیل بسیاری از بیماران بعد از عمل جراحی زیبایی بینی دچار مشکل تنفسی می‌شدند. علاوه‌ بر این در بسیاری از بیماران بخشی از غضروف‌های بینی (و حتی قسمت استخوانی بینی) بیش از حد لازم برداشته می‌شد که نتیجه آن ایجاد بینی «عروسکی» یا «سربالا بودن» بیش از حد بینی بود. بدیهی است که هرکدام از نتایج فوق علاوه براینکه به ظاهر بینی آسیب می‌رساندند موجب اختلال عملکرد تنفسی بینی نیز می‌شدند. منظور از روش‌های امروزی و روش صحیح این است که فقط آن قسمت از غضروف یا استخوان که موجب مشکل تنفسی یا ناهماهنگی ظاهری آن می‌شود برداشته شود و بقیه قسمت‌ها حفظ شوند تا نتیجه مطلوب هم از نظر زیبایی و هم از نظرعملکرد تنفسی حاصل شود. برای درک بهتر مطالب توضیحات دکتر بنیادی متخصص گوش، حلق و بینی را در زیر می‌خوانیم

● اصولا بینی ایده‌آل چه شکلی باید باشد و آیا بعد از عمل باید ظاهر عمل شده داشته باشد یا نه؟

زیبایی صورت در هماهنگ بودن اجزای آن است و به همین دلیل هدف از انجام این عمل باید ایجاد این هماهنگی باشد. البته قسمت‌هایی از بینی که بیش از حد بزرگ یا عریض شده باشند یا زاویه نامتناسب داشته باشند باید اصلاح شوند ولی فرم نهایی بینی بعد از عمل نباید حالت عمل شده داشته باشد. این مسئله را شاید بتوان با هنر یش چهره ماهرانه مقایسه کرد. شاید دقت کرده باشید اکثر هنرپیشه‌ها طوری آرایش و گریم میشوند که زیبایی آنها کاملا طبیعی ولی در عین حال چشمگیر است. اگر عمل جراحی بینی نیز ماهرانه انجام شود یک تحول دلنشین درصورت ایجاد میشود و تنها عکس‌های قبلی است که فرد را به یاد بینی قبلی‌اش می‌اندازد و نه ظاهر عمل شده آن!

● میزان تورم و کبودی بعد از عمل چقدر است و حدودا چه مدت بعد از عمل بیمار می‌تواند به فعالیت اجتماعی سابق خود برگردد؟

اگر عمل جراحی به‌طور صحیح انجام شود و بیمار، بیماری زمینه‌ای خاصی نداشته باشد یا داروی خاصی (منظور داروهایی که موجب کبود شدن سریع و شدید پوست شوند) را مصرف نکند، حداقل تورم و کبودی به وجود می‌آید و بیمار ظرف چندروز می‌تواند به فعالیت‌های قبل از عمل برگردد منتهی تا چندهفته بایستی از انجام فعالیت‌های شدید ورزشی و هرنوع اقدام که موجب تورم بینی شود، خودداری کند تا بینی وی در سریع‌ترین زمان ممکن به فرم نهایی و مطلوب خود برسد.

● عوارض شایع عمل ترمیمی‌بینی چیست؟

از شایع‌ترین عوارض این عمل تورم و کبودی پوست اطراف بینی است که با تکنیک‌های امروزی به حداقل رسیده و قسمت اعظم آن ظرف یک هفته تا ۱۰ روز بعد از عمل برطرف می‌‌شود.

احتمال خونریزی یا عفونت (که در هر نوع عمل جراحی ممکن است ایجاد شود) در این عمل بسیار نادر بوده و در کمتر از یک درصد بیماران دیده می‌شود.همچنین بعد از عمل جراحی مختصر گرفتگی بینی ممکن است وجود داشته باشد که به علت تورم مخاط داخل بینی بوده و ظرف چند روز تا چند هفته برطرف می‌شود.چسبندگی مخاط داخلی بینی بعد از جراحی نیز از عوارضی است که در کمتر از نیم‌درصد موارد دیده می‌شود.

● درد بیماران بعد از عمل چقدر است؟

اگر از روش‌های مناسب استفاده شود درد بعد از عمل یا بسیار جزئی بوده یا اینکه اصلا وجود ندارد. یکی از علل شایع درد بعد از جراحی بینی گذاشتن پانسمان ( مش یا تامپون) داخل بینی بود که با استفاده از روش‌های جراحی امروزه دیگر نیازی به قرار دادن تامپون نبوده و لذا درد بعد از عمل به حداقل ممکن رسیده است به‌طوری‌که در بسیاری از بیماران استفاده از مسکن بعد از عمل ضرورت پیدا نمی‌کند.

● آیا می‌توان بدون قراردادن مش داخل بینی این عمل را انجام داد؟

بله، در ۹۹درصد موارد قرار دادن مش داخل بینی (پانسمان داخل بینی) ضرورتی ندارد و این نکته از نظر راحتی بیمار بعد از عمل اهمیت زیادی دارد زیرا وجود مش در داخل بینی علاوه براینکه ایجاد گرفتگی و درد بینی می‌کند به علت تنفس از راه دهان خشکی دهان و لب‌ها ایجاد شده و ضمنا خواب وی (به علت بسته بودن بینی) مختل می‌شود و مهم‌تر اینکه بیماران موقع خارج کردن مش بینی احساس درد زیادی می‌کنند. طبیعتا با حذف مش دوران بعد از جراحی بسیار راحتتر بوده و مشکلات مربوط به آن وجود نخواهد داشت.

● بعضی از افرادی که مبادرت به جراحی زیبایی بینی کرده‌اند از گرفتگی بینی ابزار نارضایتی می‌کنند. آیا با روش‌های فعلی می‌توان جلوی این عارضه را گرفت؟

البته. در روش‌های امروزی با توجه به اینکه عملکرد بینی در تنفس و بویایی مدنظر قرار می‌گیرد این عارضه ایجاد نمی‌شود. در واقع بسیاری از افرادی که قبل از عمل، گرفتگی بینی دارند، همزمان با جراحی زیبایی بینی مشکل تنفسی آنها نیز برطرف می‌شود.

● چه کسانی کاندید خوبی برای عمل جراحی بینی نیستند؟

انجام این عمل برای افرادی که بیماری زمینه‌ای مهمی‌دارند مثل گرفتگی عروق قلبی، نارسایی قلبی، کلیوی، کبدی، تنفسی، بیماری‌های بدخیم، بیماری‌های خونریزی دهنده یا مصرف داروهای ضدانعقادی و همچنین در افراد با بیماری‌های روحی روانی توصیه نمی‌شود مگر اینکه بیمار توسط پزشک متخصص مربوطه کاملا کنترل و بلامانع بودن عمل جراحی کتبا اعلام شود.